Funcționarea Parchetului European, îmbunătățirea condițiilor de detenție, protecția procurorilor și judecătorilor din Afganistan – pe agenda miniștrilor de justiție din cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne al Uniunii Europene

Funcționarea Parchetului European, îmbunătățirea condițiilor de detenție, protecția procurorilor și judecătorilor din Afganistan – pe agenda miniștrilor de justiție din cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne al Uniunii Europene

Marți, 12 octombrie 2021, Știri Juridice –

Secretarul de stat Mihai Pașca a reprezentat România la prima parte a lucrărilor Consiliului Justiție și Afaceri Interne care a reunit miniștri de Justiție din țările membre UE. Reuniunea s-a desfășurat sub auspiciile Președinției Sloveniei a Consiliului Uniunii Europene, la Luxemburg, în 7 octombrie. Este a doua reuniune în format fizic a miniștrilor justiției din UE de la declanșarea pandemiei COVID.

Condițiile de detenție – în dezbaterea miniștrilor de justiție din țările UE

Miniștrii justiției din țările UE au avut o dezbatere pe tema standardelor minime referitoare la condițiile de detenție, din perspectiva consolidării încrederii reciproce între statele membre. Discuțiile au vizat și identificarea de inițiative viitoare la nivelul UE, care ar putea contribui la îmbunătățirea condițiilor din spațiile de detenție sau ar consolida utilizarea măsurilor alternative detenției. În intervenția din partea României, secretarul de stat Mihai Pașca a subliniat necesitatea unei abordări europene a temei condițiilor de detenție și a arestării preventive, inclusiv prin oportunități de finanțare, în vederea îmbunătățirii acestora, în circumstanțele în care supraaglomerarea penitenciarelor reprezintă un aspect sensibil pentru multe state membre, inclusiv România. De asemenea, Pașca a arătat necesitatea îmbunătățirii infrastructurii sanitare din penitenciare și a pregătirii personalului medical pentru acordarea de asistență persoanelor private de libertate.

România susține un Parchet European eficient

Un alt punct al agendei a privit stadiul activitățiilor curente ale Parchetului European, de la recenta operaționalizare a acestuia, la 1 iunie 2021. Astfel, de la acest moment, au fost deja procesate 1700 de sesizări și au fost deschise 300 de investigații (vizând un prejudiciu estimat de circa 4,5 miliarde de euro). România a susținut și susține un Parchet European eficient, pentru protejarea adecvată a bugetului și intereselor financiare ale UE. Cadrul legislativ intern a fost adaptat în acest sens, iar până la acest moment 7 procurori europeni delegați români au fost numiți de către Colegiul Parchetului European și și-au demarat activitatea.

România cere implicarea UE în protejarea judecătorilor și procurorilor din Afganistan, în special femei

Miniștrii au abordat și situația membrilor profesiilor juridice din Afganistan, în special a judecătorilor și procurorilor, și, în mod particular, a femeilor din aceste profesii. Și aici Ministerul Justiției din România a avut o intervenție în care s-a reiterat necesitatea implicării UE în protejarea acestor categorii profesionale deosebit de expuse în urma schimbării de regim politic din Afganistan. România a evacuat până în acest moment 156 de afgani și membrii familiilor acestora, între care 6 judecători afgani și o persoană cu statut auxiliar din aparatul afgan de justiție, care au primit protecție din partea statului român, datorită riscurilor pe care le întâmpinau în țara lor.

Protecția jurnaliștilor împotriva acțiunilor abuzive în Justiție

În cadrul dejunului de lucru, miniștrii au avut un schimb de opinii pe tema protecției jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor fundamentale împotriva acțiunilor abuzive în justiție (Strategic Lawsuits against Public Participation – SLAPP) în contextul pregătirii de către Comisia Europeană a unei viitoare inițiative în acest domeniu, planificată pentru primăvara anului 2022. Libertatea presei și protecția jurnaliștilor constituie elemente fundamentale pentru evaluarările efectuate de Comisia Europeană în cadrul mecanismului privind statul de drept.

Următoarea reuniune a miniștrilor justiției, sub Președinția Slovenă a Consiliului UE, va avea loc în decembrie 2021, la Bruxelles.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.