Cătălin Predoiu: Ministerul Justiției a fost și rămâne deschis cooperării cu avocații

Cătălin Predoiu: Ministerul Justiției a fost și rămâne deschis cooperării cu avocații

Miercuri, 24 iunie 2020, Știri Juridice –

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a transmis, miercuri, un mesaj cu ocazia Zilei Avocatului Român, afirmând că instituţia pe care o conduce “a fost şi rămâne deschisă cooperării cu profesia de avocat”.

“Ministerul Justiţiei a fost şi rămâne deschis cooperării cu profesia de avocat, pornind de la un principiu fundamental pe care îl va respecta cu stricteţe: independenţa profesiei de avocat. Colaborarea dintre Ministerul Justiţiei şi profesia de avocat a fost testată în aceste luni de restricţii impuse de starea de urgenţă şi de alertă, timp în care şi-a dovedit eficienţa. Împreună am căutat şi, de cele mai multe ori, am găsit cele mai bune soluţii. Atât pentru minister, cât şi pentru profesia de avocat a fost o perioadă de rezolvări punctuale şi, din mers, a unor provocări inedite şi neaşteptate, apărute în contextul judiciar dictat de contextul sanitar”, a transmis Cătălin Predoiu, citat într-un comunicat al MJ transmis AGERPRES.

În ceea ce priveşte provocările externe profesiei, Predoiu a spus că multe dintre ele sunt provocări şi la adresa actului de justiţie şi, în consecinţă, trebuie abordate atât de Executiv, cât şi de Justiţie, ca sistem şi putere în stat.

“Profesia de avocat continuă să fie ‘parazitată’ de forme de practică nelegală sau de concurenţă neloială din partea unor entităţi pur comerciale, aflate în afara standardelor impuse avocatului. Din păcate, sistemul de aplicare a legii nu a reuşit să facă dispărut acest fenomen periculos, nu numai pentru profesia de avocat, ci şi pentru interesele cetăţenilor şi bunul mers al justiţiei. Am semnalat în trecut Ministerului Public, în mod repetat, şi o mai semnalez odată: practica nelegală a avocaturii este, în opinia Ministerului Justiţiei, un atentat la drepturile şi libertăţile cetăţenilor şi o ameninţare la bunul mers al Justiţiei. Persistenţa acestui fenomen este nefastă pentru interesul public şi un semn de slăbiciune a justiţiei”, a afirmat ministrul.

Potrivit lui Predoiu, permanentizarea lui creează “falsa” percepţie a unei complicităţi a statului cu forme de practică nelegale şi exemplul se poate propaga cu consecinţe dezastruoase în varii arii profesionale”.

“E de neconceput ca mâine să constatăm cum falşi medici, arhitecţi sau profesori parazitează profesii legal organizate, aşa cum, de ani de zile, falşi avocaţi parazitează profesia de avocat. De aceea, se impune o reacţie mai profesională şi mai consecventă la adresa acestui fenomen aflat în contradicţie cu legile ţării şi ale Europei. Condiţiile logistice precare de desfăşurare a actului de justiţie din unele instanţe şi parchete afectează implicit actul profesional avocaţial. Ministerul Justiţiei este conştient de această stare de lucruri şi consecinţele sale şi va face din ameliorarea bazelor logistice ale desfăşurării actului de justiţie o prioritate, chiar şi în condiţiile de constrângeri economice pe care le traversăm. Pentru Guvern, Justiţia trebuie să rămână o prioritate, nu numai prin prisma MCV, ci şi din perspectiva condiţiilor materiale şi tehnologice ale organizării actului de justiţie”, afirmă ministrul Justiţiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.