PARCHETE

Călin Popescu-Tăriceanu, trimis în judecată pentru abuz în serviciu şi complicitate la uzurpare de calităţi oficiale

Marți, 15 decembrie 2020, Agerpres

Fostul preşedinte al Senatului Călin Popescu-Tăriceanu a fost trimis în judecată, marţi, de Parchetul General pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi complicitate la uzurpare de calităţi oficiale.

Tăriceanu este acuzat că nu a constatat şi nu a supus la vot în plenul Senatului încetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu, deşi acesta avea o decizie definitivă în instanţă prin care a fost declarat incompatibil şi nu mai putea ocupa o funcţie publică.

În acelaşi dosar, a fost trimis în judecată şi senatorul Cristian Marciu, pentru uzurpare de calităţi oficiale.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, din probele administrate a rezultat faptul că, deşi potrivit art. 25 alin. 2 din Legea nr. 176/2010, Cristian Marciu se afla în stare de incompatibilitate cu funcţia de senator (avea interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică timp de 3 ani de la data de 4 martie 2015, când a rămas definitivă şi irevocabilă decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal), acesta a folosit fără drept, din data de 11 decembrie 2016 până în prezent, calitatea oficială de senator în actuala legislatură a Parlamentului.

În această calitate, Cristian Marciu a îndeplinit acte care implică exerciţiul autorităţii de stat, a participat la şedinţele Senatului, a făcut parte din comisii permanente şi speciale ale Senatului, a avut iniţiative legislative, a votat proiecte de acte normative, a adresat întrebări şi interpelări.

Faţă de Călin Popescu-Tăriceanu, procurorii au reţinut că, în perioada 2 martie 2017 – 2 septembrie 2019, în exercitarea atribuţiilor de serviciu specifice unei funcţii de conducere în cadrul Senatului, prin neîndeplinirea actelor vizând constatarea încetării mandatului de senator al lui Marciu (contrar disp. art. 7 alin. 4 rap. la alin. 1 lit. e comb. cu alin. 2 lit. c din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor) şi nesupunerea votului Plenului Senatului a adoptării unei hotărâri de vacantare a locului de senator în cauză, “a cauzat vătămarea drepturilor persoanei care, în urma alegerilor parlamentare din data de 11 decembrie 2016 a ocupat pe buletinul de vot pentru funcţia de senator poziţia următoare”.

Procurorii mai spun că, prin neîndeplinirea obligaţiilor legale, Călin Popescu-Tăriceanu l-a ajutat pe Cristian Marciu să folosească fără drept calitatea oficială de senator ce implică exerciţiul autorităţii de stat, urmată de îndeplinirea actelor legate de această calitate.

Rechizitoriul împreună cu dosarul cauzei au fost trimise Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, spre competentă soluţionare.

În luna martie, Tăriceanu a fost audiat de procurori în acest caz, el declarând atunci că ancheta Parchetului este neconstituţională şi nelegală, deoarece parlamentarii nu pot fi acuzaţi de abuz în serviciu, ei neavând atribuţii de funcţionari.

“I-am ridicat doamnei procuror o problemă care este de ordin constituţional. Parchetul îşi permite să ancheteze procedurile parlamentare care se circumscriu votului parlamentarilor. După cum ştiţi, mandatul imperativ este nul. Deci, o astfel de anchetă este neconstituţională sau anticonstituţională şi nelegală. În al doilea rând, i-am explicat că am respectat toate prevederile din Legea 96/2006, precum şi Regulamentul de organizare şi funcţionare a Senatului, care stabileşte care sunt atribuţiile preşedintelui. Acuzaţia de abuz în serviciu aş spune că este o invenţie, pentru că parlamentarii nu pot fi acuzaţi ca un funcţionar. Noi nu avem atribuţii de serviciu, ci cu totul şi cu totul alte obligaţii, care derivă din exercitarea mandatului de parlamentar”, spunea, la acea vreme, Tăriceanu.

Fosta deputată Luminiţa Jivan, trimisă în judecată de DNA

Marți, 15 decembrie 2020, Știri Juridice

Deputatul Luminiţa Maria Jivan, fost preşedinte al PSD Caraş-Severin, a fost trimisă în judecată de procurorii DNA – Serviciul teritorial Timişoara, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei ori autorităţii unei persoane care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

În acelaşi dosar a fost deferit justiţiei un om de afaceri, administrator al unei societăţi comerciale, acuzat de complicitate la infracţiunea de folosire a influenţei ori autorităţii unei persoane care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (prev. de art. 13 din Legea nr. 78/2000).

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada noiembrie 2019 – ianuarie 2020, în calitate de preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic, Luminiţa Jivan ar fi promis celuilalt inculpat, om de afaceri care oferta în cadrul unei proceduri de achiziţii publice de lucrări de reabilitare a străzilor dintr-un oraş din judeţul Caraş Severin, că se va prevala de ascendentul avut asupra primarului (martor) în virtutea ierarhiei interne de partid şi îl va determina să atribuie contractul societăţilor controlate de omul de afaceri.

Pe lângă funcţia deţinută în partid, Luminiţa Jivan s-ar fi bazat şi pe faptul că ar fi contribuit la asigurarea finanţării lucrărilor ce urmau a fi făcute de primărie prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii (FDI).

Promisiunea ei ar fi fost făcută în considerarea faptului că omul de afaceri s-ar fi obligat să ofere sume de bani organizaţiei locale a partidului, condusă de inculpată, respectiv ca acelaşi inculpat să finanţeze campanii locale de presă favorabile partidului politic, având ca scop obţinerea unor avantaje electorale.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Fostul primar George Scripcaru - trimis în judecată de DNA în dosarul publicităţii electorale din autobuzele RATBV

Joi, 10 decembrie 2020, Știri Juridice

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 674/VIII/3 din 23 octombrie 2020, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților:

SCRIPCARU GEORGE, la data faptei primar în exercițiu al municipiului Brașov, cu privire la săvârșirea infracțiunii de șantaj în formă continuată,

CORNEA GEORGE MIHAI, director general al Regiei Autonome de Transporturi Brașov (R.A.T.B.V.) S.A., cu privire la săvârșirea infracțiunii de șantaj în forma complicității, comisă în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În calitate de primar al municipiului Brașov înscris în cursa electorală pentru obținerea unui nou mandat, inculpatul Scripcaru George l-ar fi amenințat, la data de 12 august 2020, pe unul din angajații societății comerciale care difuza spoturi electorale în interiorul autobuzelor aparținând Regiei Autonome de Transporturi Brașov (R.A.T.B.V.) S.A., că firma va avea de suferit dacă nu oprea imediat difuzarea acelor reclame.

Firma respectivă semnase un contract de locațiune cu R.A.T.B.V. S.A. pentru spațiul din interiorul autobuzelor și, în perioada respectivă, începuse să difuzeze spoturi de promovare electorală a candidaților la Primăria Brașovului din partea partidelor cu care societatea încheiase anterior contracte de promovare.

În perioada 6-12 august 2020, același inculpat, prin intermediul lui Cornea George Mihai, director general al RATBV S.A., ar fi făcut presiuni asupra unei persoane din firma respectivă pentru a o constrânge să oprească difuzarea spoturilor electorale care priveau doar o anumită formațiune electorală și să promoveze gratuit, prin intermediul ecranelor LCD deținute de firmă, „realizările” primarului din cursul actualului mandat, mascate sub forma unor știri pozitive.

În baza prevederilor legale și a dispoziției din încheierea Curții de Apel Brașov, dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Covasna, cu propunere de a se menține măsurile preventive dispuse în cauză.

DNA: Trei comandori din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie, trimişi în judecată pentru fraudarea unui concurs

Marți, 8 decembrie 2020, Știri Juridice

Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

– UNGUREANU CĂTĂLIN, comandor, la data faptelor împuternicit adjunct (pentru zbor) al inspectorului general al Inspectoratului General de Aviație din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii de foloase necuvenite;

– LUPESCU NICOLAE-LUCIAN, comandor, la data faptelor, împuternicit comandant al Detașamentului Aeromedical din cadrul Inspectoratului General de Aviație, iar în prezent ofițer specialist în cadrul Serviciului cooperare aeronautică internațională al aceluiași Inspectorat General, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii de foloase necuvenite

– TUDOR RADU, locotenent-comandor, ofițer pilot de aeronave în cadrul Detașamentului Aeromedical al Inspectoratului General de Aviație, pentru complicitate la săvârșirea infracțiunii de folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii de foloase necuvenite

În rechizitoriul întocmit, procurorii militari au reținut următoarea situație de fapt: În contextul unui concurs desfășurat în perioada 12.09.2019 – 28.10.2019, pentru ocuparea funcției de comandant al Detașamentului Aeromedical și comandant al Punctului de Operare Aeromedical București din cadrul Inspectoratului General de Aviație, inculpatul Ungureanu Cătălin, președinte al comisiei de concurs, i-ar fi transmis subiectele de examen inculpatului Lupescu Nicolae-Lucian, în preziua concursului, pentru a-i asigura promovarea.

Candidatul Lupescu Nicolae-Lucian ar fi beneficiat și de ajutorul inculpatului Tudor Radu, subordonat al acestuia care, anterior desfășurării examenului, i-ar fi înlesnit, prin asumarea verificării corectitudinii răspunsurilor, celui dintâi, asigurarea promovării examenului menționat.

Obținerea frauduloasă a subiectelor de concurs și a răspunsurilor aferente i-ar fi asigurat inculpatului Lupescu Nicolae-Lucian promovarea concursului și obținerea unui folos necuvenit, constând în ocuparea și exercitarea fără drept a prerogativelor funcției de comandă la nivelul Detașamentului Aeromedical – structură din cadrul Inspectoratului General de Aviație având competențe singulare și exclusive în coordonarea și efectuarea misiunilor aeromedicale specifice Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare la nivel național.

Totodată, inculpatul Lupescu Nicolae-Lucian ar fi încasat, în perioada de 25 noiembrie 2019 – 26 iunie 2020, cu titlu de folos necuvenit, drepturi salariale corelative în sumă de 2.116 lei, aferente ocupării respectivei funcții de conducere.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Militar București.

Adrian Ionel, fostul director general Unifarm, pus sub control judiciar de DNA

Vineri, 4 decembrie 2020, Știri Juridice

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 04 decembrie 2020, a inculpatului

IONEL EUGEN ADRIAN, la data faptelor director general al Companiei Naționale Unifarm SA, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

La data de 15 martie 2020, inculpatul Ionel Eugen Adrian, în calitatea menționată mai sus, fără respectarea vreunei proceduri și cu încălcarea prevederilor legale, ar fi încheiat cu o societate comercială un contract de achiziții publice (în valoare de 4.499.985 lei) ce avea ca obiect cumpărarea a 1.500.000 „măști chirurgicale cu trei pliuri”.

De menționat este faptul că, la data încheierii contractului, societatea comercială nu era avizată de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România pentru importul/distribuția „măștilor chirurgicale cu trei pliuri”.

Ulterior, la doar două zile de la încheierea contractului, directorul general al Companiei Naționale Unifarm SA ar fi decontat către firma respectivă suma de 3.599.988 lei, reprezentând un avans din valoarea contractului încheiat în condițiile de mai sus.

Până în prezent societatea comercială nu a livrat nicio mască, iar după denunțarea contractului aceasta nu a returnat nici suma primită drept avans.

Prin demersurile menționate mai sus, inculpatul Ionel Eugen Adrian ar fi produs un prejudiciu companiei naționale pe care o conducea în valoare de 3.599.988 lei, concomitent cu obținerea unui folos material în același cuantum pentru societatea respectivă.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte o serie de obligații, între care: să nu părăsească limita teritorială a țării, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.

Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. 

Inculpatului Ionel Eugen Adrian i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 C.p.p. Citește mai mult

Şeful Serviciului Juridic din Prefectura Mehedinţi şi directorul Cadastrului din Primăria Drobeta-Turnu Severin, trimişi în judecată de DNA

Marți, 8 decembrie 2020, Știri Juridice

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților:

VINTILĂ CONSTANTIN, la data faptelor șef al Serviciului juridic din cadrul Instituției Prefectului Mehedinți și membru al Comisiei județene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, pentru săvârșirea infracțiunilor de: luare de mită, spălarea banilor, complicitate la luare de mită,

PREDUȚ IANCU CĂTĂLIN, la data faptei director executiv al Direcției Cadastru Fond Funciar din cadrul Primăriei municipiului Drobeta Turnu Severin și vicepreședinte al comisiei de punere în posesie, constituită la nivelul Comisiei Locale de fond funciar, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

În perioada aprilie – mai 2019, inculpatul Vintilă Constantin, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la o persoană (martor în cauză) foloase materiale necuvenite pentru ca, în exercitarea necorespunzătoare a îndatoririlor sale de serviciu, să îi ofere sprijin pentru emiterea a unui titlu de proprietate pentru o suprafață de teren de 5.000 mp situată în intravilanul municipiului Drobeta Turnu Severin.

Persoana respectivă era îndreptățită la reconstituirea dreptului de proprietate în urma unei hotărâri judecătorești definitive. 

Concret, inculpatul Vintilă Constantin ar fi pretins pentru sine de la martor cedarea cu titlu gratuit a unei suprafețe de 1.000 de mp din suprafața de teren aflată în litigiu.

În contextul menționat mai sus, dar și ca urmare a presiunilor constante exercitate asupra martorului de către inculpat, la data de 9 iunie 2020, ar fi fost încheiate la notar un contract de dezmembrare a suprafeței de 5.000 mp teren și unul de vânzare-cumpărare a unei părți de 1.000 mp de teren către inculpatul Vintilă Constantin. În realitate, prețul menționat în contractul de vânzare-cumpărare ar fi fost unul fictiv și nu a fost plătit niciodată, documentul respectiv fiind încheiat și autentificat doar pentru a se masca mita primită de funcționar.

De asemenea, în perioada aprilie – mai 2019, prin intermediul inculpatului Vintilă Constantin, și inculpatul Preduț Iancu Cătălin, în calitățile menționate mai sus, ar fi pretins aceleiași persoane cedarea cu titlu gratuit a unei suprafețe de 1.000 de mp tot pentru ca, în exercitarea necorespunzătoare a îndatoririlor sale de serviciu, să îi ofere acesteia sprijin pentru finalizarea procedurii de reconstituire a dreptului de proprietate. Citește mai mult

Mai multe persoane au fost reținute în Brașov, în dosarul mitei din spitalele COVID-19. Printre reținuți este și șeful Biroului de Operațiuni Speciale Brașov

Vineri, 4 decembrie 2020, Știri Juridice

Procurorii anticorupție din cadrul Serviciului teritorial Brașov desfășoară cercetări penale in rem (față de fapte) în legătură cu presupusa comitere, de către mai mulți funcționari publici, a următoarelor infracțiuni: luare de mită, dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite și a altor infracțiuni asimilate celor de corupție.

Cauza are ca obiect presupusa atribuire frauduloasă, de către persoane din conducerea unor spitale din județele Brașov și Harghita, a unor contracte prin care unitățile respective ar fi achiziționat echipamente și produse medicale supraevaluate. Citește mai mult

DNA face percheziții în mai multe județe din țară

Joi, 3 decembrie 2020, Știri Juridice

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, săvârșite în perioada decembrie 2019 – prezent.

În cursul zilei de 03 decembrie 2020, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 22 de locații situate pe raza județelor: Brașov, Harghita și Iași, din care patru sunt instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcție Generale Anticorupție și a Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare. Citește mai mult

De azi, DNA are pagină oficială de Facebook

Începând de azi, 26 noiembrie 2020, Direcția Națională Anticorupție are pagină oficială și pe o rețea de socializare la care vă puteți abona și pe care vor fi postate comunicatele de presă precum și alte anunțuri de interes public.

Totodată, pe site-ul instituției, www.pna.ro, în dreapta sus, a fost postată o scurtătură către pagină.

Aveți mai jos link-ul către pagina oficială a Direcției Naționale Anticorupție.

https://www.facebook.com/oficial.Directia.Nationala.Anticoruptie/ 

DNA: Percheziții în București și în cinci județe în trei dosare ce vizează infracțiuni de corupție

Joi, 26 noiembrie 2020, Știri Juridice

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava efectuează cercetări în trei cauze penale ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, de spălare a banilor și de constituire a unui grup infracțional organizat, presupus săvârșite în perioada 2018-2020.

În cursul zilei de 26 noiembrie 2020, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 67 de locații situate pe raza municipiului București și a județelor: Suceava, Bistrița – Năsăud, Botoșani, Neamț și Bacău, din care nouă sunt instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice. Citește mai mult

DNA: Sinteza condamnărilor din perioada septembrie și octombrie 2020

Miercuri, 25 noiembrie 2020, Știri Juridice

În lunile septembrie și octombrie 2020, în dosarele de corupție instrumentate de D.N.A. au fost condamnați 60 de inculpați prin 47 de hotărâri judecătorești definitive, iar între cei condamnați definitiv figurează persoane care, la data faptelor, aveau următoarele funcții:

– Președinte al Camerei Deputaților (deputat), 

– judecător de judecătorie, 

– ofițer M.A.P.N. (3 ofițeri), 

– ofițer de poliție (2 ofițeri), 

– director Casă de Sănătate județeană, 

– executor judecătoresc, 

– primar de comună (3 primari), etc.

Pedepsele dispuse de judecători față de cei 60 de inculpați variază între 7 ani închisoare și amendă penală. Detalii se regăsesc pe pagina de Internet, la adresa www.pna.ro , secțiunea „Comunicate – hotărâri definitive de condamnare”.

Având în vedere că, în multe cazuri, între pronunțarea deciziilor, motivarea acestora și transmiterea acestor decizii de către instanțele de judecată, în format electronic, se înregistrează o anumită diferență de timp, D.N.A. a decis publicarea unor informări cu privire la soluțiile de condamnare definitive, la momentul pronunțării acestora, sub formă de comunicate de presă.

În acest fel, D.N.A. răspunde cerinței de informare a opiniei publice asupra întregului proces penal în cazuri de mare corupție, inclusiv asupra finalității dosarelor trimise spre judecare. Citește mai mult

Dosar penal la DNA legat de containerele în care stau pacienții cu Covid la Spitalul județean din Sibiu

Marți, 24 noiembrie 2020, G4 Media

DNA a deschis un dosar penal legat de cumpărarea containerele pentru pacienți Covid amenajate la Spitalul județean Sibiu și care au costat 6 milioane de lei, a anunțat luni noul director al unității sanitare.

Procurorii DNA au cerut documente de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Sibiu, a declarat luni, pentru AGERPRES, directorul militar al spitalului sibian, lt. col. Constantin-Marinel Vlase.

Sibiul este județul cu cea mai mare rată de infectare cu Covid-19, iar capitala județului este carantinată. Pacienții infectați cu Covid-19 au așteptat sub cerul liber consultațiile la Spitalul județean din Sibiu în lunile septembrie și octombrie, până la montatea containerelor.

„Având în vedere că pe rolul Direcţiei Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Alba Iulia, există înregistrat un dosar penal cu privire la săvârşirea unor infracţiuni prevăzute de Legea 78/2000, prin Ordonanţa procurorului din cadrul DNA s-a dispus în data de 25.08.2020, predarea în fotocopie a documentelor referitoare la procedura privind atribuirea contractului de lucrări ‘Amplasare provizorie şi reversibilă – construcţii modulare spital’ precum şi plăţile efectuate până în prezent. SCJU Sibiu a răspuns acestei solicitări în data de 3 septembrie predând documentele solicitate”, a explicat directorul SCJU Sibiu, citat de Agerpres.

În luna octombrie, Spitalul județean din Sibiu Sibiu anunţa că a cheltuit peste şase milioane de lei pentru aceste containere în care sunt saloane pentru pacienţi, fonduri date de Consiliul Judeţean. Citește mai mult

Dan Tudorache, inculpat de DNA pentru trafic de influență și spălare de bani

Sâmbătă, 21 noiembrie 2020, Știri Juridice

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de TUDORACHE DANIEL, la data faptelor primar, anterior deputat, viceprimar al Primăriei Sectorului 1 București, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la trafic de influență și spălare a banilor.

În același dosar s-a mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de alte două persoane fizice, fosta soție și o persoană fizică aflată în anturajul primarului, pentru infracțiunea de complicitate la spălarea banilor, respectiv trafic de influență. Citește mai mult

Percheziții DNA la Marian Vanghelie și la Primăria Sectorului 5 legate de achizițiile de tablete

Vineri, 20 noiembrie 2020, G4 Media

Procurorii DNA au făcut joi percheziții acasă la Marian Vanghelie și la Primăria Sectorului 5 într-un dosar legat de achiziția de tablete pentru elevi, potrivit unui comunicat al primăriei. Fostul primar PSD. Daniel Florea, a venit și el la DNA, declarând că are calitate de martor într-un dosar.

Primăria Sectorului 5 a cumpărat tablete în mandatului fostului primar Florea, prin compania Economat, deținută de Consiliul Local. Actualul primar, Cristian Popescu Piedone, anunța cu o zi în urmă că societatea Economat nu distribuise tabletele cumpărate și susținea că prețul de achiziție a fost dublu față de prețul pieței. Citește mai mult

Daniel Florea, la DNA: Am fost rugat să vin în calitate de martor

Joi, 19 noiembrie 2020, Agerpres 

Fostul primar al Sectorului 5 Daniel Florea a afirmat, joi, la intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, că a fost chemat de procurori pentru a fi audiat în calitate de martor.

“Am fost sunat, rugat să vin în calitate de martor, asta am făcut. Deocamdată nici eu nu ştiu absolut nimic. (…) Decât în calitate de martor, dar nu ştiu în ce dosar”, a declarat Daniel Florea. Citește mai mult

Tudorache: Percheziţia DNA, în urma sesizării lui Clotilde Armand privind achiziţia de tablete

Joi, 19 noiembrie 2020, Știri Juridice

Fostul primar al Sectorului 1, Daniel Tudorache, a declarat pe pagina sa de Facebook că „Percheziția a fost efectuată în urma uneia dintre multele sesizări formulate de Clotilde Armand împotriva mea și anume ACHIZIȚIA DE TABLETE pentru elevii din Sectorul 1”. Mai jos, declarația integrală. Citește mai mult

Fosta directoare a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Tulcea, condamnată pentru infracţiuni de corupţie la trei ani de închisoare cu executare

Marți, 17 noiembrie 2020, Agerpres

Potrivit unui comunicat de presă remis luni de Direcţia Generală Anticorupţie (DGA), instanţa de judecată din Constanţa a decis pe data de 12 noiembrie că Iuliana Lefter, fosta directoare a AJOFM Tulcea este vinovată de fapte de corupţie şi a obligat-o la plata a 3.231.451 lei către partea civilă Ministerul Fondurilor Europene – Organism Intermediar POSDRU şi a dobânzilor legale, cu titlul de despăgubiri civile, precum şi menţinerea măsurii sechestrului asigurător instituit.

Hotărârea este definitivă, precizează sursa menţionată.

În cauză, procurorul de caz din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave. În fapt, la data de 14 februarie 2011, inculpata a încheiat un acord de parteneriat între instituţia publică mai sus menţionată şi o asociaţie în care, printre asociaţi şi membri, figurau şi rude ale acesteia”, se arată în comunicatul DGA. Citește mai mult

Augustina Chimoiu, fostă registrator șef la Oficiul de Cadastru Dolj, trimisă de DNA în judecată pentru luare de mită

Marți, 17 noiembrie 2020, Știri Juridice

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

– CHIMOIU AUGUSTINA COSTINELA, la data faptelor registrator șef al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Dolj, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită,

– Persoană fizică, administrator al unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: În perioada 2013 – 2015, inculpata Chimoiu Augustina Costinela, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit de la celălalt inculpat foloase necuvenite constând în execuția de lucrări de construcții în valoare de 199.570 lei (manoperă și materiale de construcții) la un imobil pe care aceasta îl deține în județul Dolj.

Banii respectivi ar fi fost primiți de inculpată pentru a admite un număr de 23 de cereri de reexaminare a încheierilor de carte funciară formulate de omul de afaceri, care, anterior, fuseseră respinse pentru diferite motive de către colegii inculpatei.

În cauză, s-a dispus luarea măsurii sechestrului asigurător asupra mai multor terenuri ce aparțin inculpatei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Dolj cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. Citește mai mult

Parchetul General face cercetări la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț

Luni, 16 noiembrie 2020, Agerpres

Mai multe percheziţii au avut loc, duminică seara, la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Piatra-Neamţ, potrivit unui comunicat de presă remis, luni, AGERPRES, de conducerea unităţii sanitare.

Percheziţiile s-au terminat luni dimineaţa, în jurul orei 2,00, iar anchetatorii au ridicat mai multe documente necesare în efectuarea anchetei cu privire la incendiul care a avut loc sâmbătă seară la secţia ATI a spitalului.

“În cursul zilei de duminică, 15 noiembrie, la unitatea medicală a avut loc o percheziţie, efectuată în baza unui manadat emis de un judecător, pentru ridicarea mai multor documente necesare stabilirii cauzelor care au determinat producerea incendiului din secţia ATI. Percheziţia s-a derulat între orele 18,30 şi 2,00 noaptea, la serviciu fiind prezenţi toţi responsabilii, care le-au pus la dispoziţie organelor de anchetă toate documentele solicitate. Reprezentanţii SJU Piatra Neamţ cooperează cu toate instituţiile abilitate şi oferă întregul suport pentru ca anchetatorii să stabilească în cel mai scurt timp şi cât mai exact modul în care s-a produs tragedia din secţia ATI, în urma căreia zece persoane şi-au pierdut viaţa şi alte patru cadre medicale au fost rănite”, se precizează în comunicatul de presă menţionat.

Parchetul General efectuează cercetări într-un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă după ce 10 pacienţi cu COVID-19, internaţi în secţia ATI, au murit într-un incendiu care a izbucnit, sâmbătă seara, în unul dintre saloane. Doi medici şi două asistente au fost răniţi în incendiu, unul dintre medici fiind transferat la un spital din Belgia. Citește mai mult

Şef la DGASPC Timiş, reţinut de DNA pentru că ar fi luat mită de la 100 de persoane

Marți, 10 noiembrie 2020, Știri Juridice

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 9 noiembrie 2020, a suspectului LIHOR-LAZA LASZLO ANDRAS, șef Serviciu în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P) Timiș, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt: În perioada 2015-2020, în exercitarea funcției de șef al Serviciului Evidență Drepturi Persoane cu Dizabilități din cadrul D.G.A.S.P Timiș, suspectul Lihor-Laza Laszlo Andras ar fi pretins și primit de la mai multe persoane, prin intermediari, sume de bani cu titlul de mită, pentru a întocmi formalitățile necesare obținerii indemnizației de încadrare în grad de handicap, în baza unor documente false, persoanele în cauză nefiind îndreptățite să beneficieze de aceste drepturi.

Pe parcursul investigației au fost identificate până în acest moment aproximativ 100 de persoane cărora, pentru sume de bani cuprinse între 2000-5000 de euro de persoană, suspectul Lihor-Laza Laszlo Andras le-ar fi înlesnit obținerea indemnizației de încadrare în grad de handicap.

Concret, la data de 04 octombrie 2020, suspectul Lihor-Laza Laszlo Andras ar fi primit, de la un intermediar, suma totală de 1600 de euro. Citește mai mult

Petruş Câmpulungeanu, fost primar al comunei Pantelimon, trimis în judecată de DNA pentru instigare la abuz în serviciu

Miercuri, 4 noiembrie 2020, Agerpres

Potrivit unui comunicat al DNA, transmis marţi AGERPRES, procurorii DNA – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Petruş Câmpulungeanu pentru două infracţiuni de participaţie improprie în forma instigării la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, ambele în formă continuată (154 acte materiale).

În acelaşi dosar, a fost deferit Justiţiei Aristide Olteanu, la data faptei secretar al comunei, pentru participaţie improprie în forma instigării la săvârşirea a infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată. Citește mai mult 

Fost subcomisar de poliție trimis în judecată de DNA pentru șantaj

Miercuri, 4 noiembrie 2020, Știri Juridice

MOROIANU ALINA-GEORGIANA, la data faptelor subcomisar de poliție în cadrul D.G.P.M.B. – Poliția Sector 6 – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– șantaj,

– participație improprie la acces ilegal la un sistem informatic (două fapte).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii octombrie 2019, inculpata Moroianu Alina-Georgiana, în calitate de ofițer de poliție în cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice sector 6, ar fi constrâns un medic estetician de la o clinică privată, sub amenințarea deschiderii unui presupus dosar penal pentru evaziune fiscală, să-i dea suma de 15.000 de euro, atât pentru ea cât și pentru o altă persoană. Citește mai mult

Sinteza cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna octombrie 2020, altele decât cele deja mediatizate

Marți, 3 noiembrie 2020, Știri Juridice

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

CÂMPULUNGEANU PETRUȘ, la data faptelor primar al comunei Pantelimon, județul Ilfov, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de participație improprie în forma instigării la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, ambele în formă continuată (154 acte materiale),

OLTEANU ARISTIDE, la data faptei secretar al comunei Pantelimon, județul Ilfov, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de participație improprie în forma instigării la săvârșirea a infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (61 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Cei doi inculpați, în calitățile menționate mai sus, cu încălcarea prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 și a Ordinului prefectului județului Ilfov de constatare a dreptului de proprietate, ar fi emis, în perioada 2004-2007, documente oficiale care ar fi permis unor persoane care nu îndeplineau condițiile legale să dobândească drept de proprietate asupra unor suprafețe de teren (totalizând 75.549,89 m.p.), situate pe raza comunei Pantelimon (județul Ilfov).

Concret, cele două persoane, cu ajutorul funcționarilor din primăria comunei Pantelimon (care au acționat fără vinovăția prevăzută de lege), ar fi semnat înscrisuri oficiale în care erau consemnate aspecte neadevărate cu privire la situația terenurilor și ar fi înaintat instituției Prefectului propuneri privind constatarea, în mod fraudulos, a dreptului de proprietate.

Ulterior, pe baza acelor documente, prefectul județului Ilfov ar fi emis, fără vinovăție, un număr de 154 ordine prin care se constata dreptul de proprietate privată asupra unor suprafețe de teren de pe raza comunei Pantelimon.

Prin aceste demersuri, comuna Pantelimon a suferit o pagubă reprezentată de scoaterea, în mod nelegal, din patrimoniul său, a unor suprafețe de teren în valoare totală de 2.803.013 lei.  Citește mai mult

Fost director ARR, urmarit penal de DNA pentru neexecutarea sancțiunilor primite

Marți, 3 noiembrie 2020, Știri Juridice

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 27 octombrie 2020, a inculpatului ȚUCMEANU ALIN IULIAN, la data faptei director general adjunct în cadrul Autorității Rutiere Române (A.R.R.), sub aspectul săvârșirii, în stare de recidivă postcondamnatorie, a infracțiunii de neexecutare a sancțiunilor penale.

În aceeași cauză, procurorii anticorupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecta SURULESCU AURELIA, la data faptei director general al Autorității Rutiere Române, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: La data de 03 aprilie 2019, prin decizia penală nr. 455/A, judecătorii Curții de Apel București l-au condamnat pe inculpatul Țucmeanu Alin Iulian, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită, la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 4 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public (http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=9432).

Deși a luat la cunoștință de dispozițiile deciziei penale mai sus menționate, inculpatul ar fi continuat să exercite funcția de conducere în care fusese numit prin deciziile conducerii Autorității Rutiere Române, nefăcând niciun demers în vederea încetării acestei situații juridice.

Cea care l-ar fi menținut în funcție a fost suspecta Surulescu Aurelia care, în calitate de director general al A.R.R., ar fi încălcat cu intenție dispozițiile prevăzute în Codul Muncii și nu ar fi constatat, prin decizie, în termenul legal, încetarea de drept a contractului de muncă pe care inculpatul Țucmeanu Alin Iulian îl avea încheiat cu instituția publică pe motiv de condamnare penală.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte mai multe obligații, între care: 

– să nu părăsească teritoriul României decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent,

– să nu exercite nicio funcție de conducere în cadrul Autorității Rutiere Române.

Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpatului și suspectei li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 și 309 Cod de procedură penală.

Florin Roberto Raica, ofiţer de poliţie în cadrul Poliţiei municipiului Reghin, reţinut de DNA pentru trafic de influenţă şi şantaj

Luni, 2 noiembrie 2020, Știri Juridice

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Tîrgu Mureș au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 29 octombrie 2020, a inculpatului RAICA FLORIN ROBERTO, ofițer de poliție în cadrul Poliției municipiului Reghin, pentru comiterea infracțiunilor de trafic de influență (trei fapte) și șantaj.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: În perioada 29 aprilie – mai 2020, inculpatul Raica Florin Roberto, în calitatea menționată mai sus, printr-un intermediar, ar fi pretins de la trei persoane, cercetate pentru săvârșirea unor infracțiuni la regimul circulației, sumele de 6.750 euro și 3.300 lei, din care a primit 1.750 euro și 3.300 lei.

În schimbul banilor, inculpatul ar fi promis că va interveni pe lângă funcționari din cadrul Institutului de Medicină Legală și că îi va determina să stabilească valori ale alcoolemiei sub limita legală în dosarele în care persoanele erau cercetate. Inculpatul ar mai fi promis și rezolvarea favorabilă a cauzelor respective, concretizată prin încheierea unor acorduri de recunoaștere a vinovăției cu amânarea aplicării pedepsei (scopul final fiind obținerea permiselor de conducere într-un timp foarte scurt). Citește mai mult

Bănicioiu, urmărit penal pentru trafic de influență și luare de mită în formă continuată

Vineri, 30 octombrie 2020, Știri Juridice

Ca urmare a îndeplinirii cerințelor legale și constituționale referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoane care au deținut o funcție ministerială la data faptelor, respectiv obținerea avizului favorabil din partea Camerei Deputaților, procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de BĂNICIOIU NICOLAE, deputat în Parlamentul României, la data faptelor având funcția de ministru, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și luare de mită în formă continuată.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada în care a deținut funcția de ministru al tineretului și sporturilor, suspectul Bănicioiu Nicolae ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri și ulterior ar fi primit de la unul dintre aceștia, suma totală de 1.292.122 lei, reprezentând dividende aferente anului 2013 distribuite de firmele controlate de cei doi oameni de afaceri, în schimbul influenței pe care a lăsat să se înțeleagă că o are asupra ministrului Sănătății și a funcționarilor publici din cadrul acestei instituții pentru a-i determina să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu, acte reprezentate de: numirea în funcția de manager/menținerea în funcția de manager a unor persoane la conducerea spitalelor publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății, spitale cu care firmele controlate de cei doi oameni de afaceri aveau contracte încheiate sau desfășurau proceduri de achiziții publice, – alocarea de sume de bani spitalelor publice. Citește mai mult

Fost primar trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave

Joi, 29 octombrie 2020, Știri Juridice

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Pitești a dispus retrimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului

ZAMFIR COSTEL, la data faptei primar și președinte al Comisiei locale de fond funciar al comunei Bradu, județ Argeș, pentru comiterea infracțiunii abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată(159 acte materiale).

Precizăm că, anterior, în etapa procesuală a camerei preliminare, prin încheierea din data de 19 septembrie 2019, pronunțată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Argeș, definitivă prin încheierea din data de 30 ianuarie 2020, pronunțată de judecătorii de cameră preliminară din cadrul Curții de Apel Pitești, s-a dispus restituirea prezentei cauze la Serviciul teritorial Pitești.

După reluarea urmăririi penale și efectuarea actelor de urmărire penală necesare pentru remedierea neregularităților constatate, în rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt: inculpatul Zamfir Costel, în calitățile menționate mai sus, în exercitarea atribuțiilor de serviciu ce decurgeau din funcția de președinte al comisiei locale de fond funciar, în perioada iunie 2000 – mai 2007, ar fi încălcat dispozițiile legale ce reglementează procedura de reconstituire a dreptului de proprietate privată pentru terenuri agricole, stabilind, în mod nelegal, dreptul de proprietate al unor persoane pe suprafețe de teren situate pe raza teritorial – administrativă a comunei Bradu, județul Argeș. Citește mai mult

Fostul ministru Nicolae Bănicioiu a rămas fără imunitate şi va putea fi urmărit penal

Marți, 27 octombrie 2020, Antena 3

Plenul Camerei Deputaţilor a votat, marţi, solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de ridicare a imunităţii deputatului Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătăţii. În favoarea ridicării imunităţii fostului ministru au votat 202 deputaţi. S-au înregistrat 12 voturi împotrivă.Plenul Camerei Deputaţilor a votat, marţi, solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de ridicare a imunităţii deputatului Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătăţii. În favoarea ridicării imunităţii fostului ministru au votat 202 deputaţi. S-au înregistrat 12 voturi împotrivă.

Nicolae Bănicioiu, în prezent deputat PRO România, nu a fost prezent la şedinţa în care parlametarii PSD, PNL, PMP şi USR au votat la vedere, cei de la UDMR fiind singurii care au preferat să-şi ţină votul secret.

De la PRO România a votat un singur deputat.

Conform procurorilor DNA, Bănicioiu, care va putea fi urmărit penal după votul de marţi, s-ar face vinovat de săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi luare de mită în formă continuată.

Faptele de care este acuzat s-ar fi petrecut între anii 2012-2014, când acesta a fost ministru în guvernele conduse de Victor Ponta şi ar fi pretins şi primit de la doi oameni de afaceri suma de 4 milioane de lei.

În schimbul banilor, el trebuia să intervină, iniţial pe lângă ministrul Sănătăţii de la vremea respectivă, apoi, în mod direct, în perioada în care a deţinut el însuşi acest portofoliu, pentru numirea sau menținerea anumitor persoane în funcții de conducere la spitale din subordinea Ministerului. Bănicioiu respinge “minciunile” DNA şi nu mai candidează. Citește mai mult

George Scripcaru, primarul Brașovului, cercetat penal de DNA pentru presupuse fapte de șantaj

Vineri, 23 octombrie 2020, Știri Juridice

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Brașov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 22 octombrie 2020, față de fiecare dintre inculpații:

SCRIPCARU GEORGE, primar în exercițiu al municipiului Brașov, cu privire la săvârșirea infracțiunii de șantaj;

CORNEA GEORGE MIHAI, director general al Regiei Autonome de Transporturi Brașov (RATBV) SA, cu privire la săvârșirea infracțiunii de șantaj în forma complicității.

Din ordonanța întocmită de procurori a rezultat că există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În calitate de primar al municipiului Brașov înscris în cursa electorală pentru obținerea unui nou mandat, inculpatul Scripcaru George l-ar fi amenințat, la data de 12 august 2020, pe unul din angajații firmei care difuza spoturi electorale în interiorul autobuzelor aparținând Regiei de transport Brașov, că firma va avea de suferit dacă nu oprea imediat difuzarea acelor spoturi.

Firma respectivă semnase un contract de locațiune cu Regia de transport Brașov (RATBV S.A) pentru spațiul din interiorul autobuzelor și, în perioada respectivă, începuse să difuzeze spoturi electorale pentru care încheiase contracte de promovare electorală.

În perioada 6-12 august 2020, același inculpat, prin intermediul lui Cornea George Mihai, director general al RATBV S.A., ar fi făcut presiuni asupra unei persoane din firma respectivă pentru a o constrânge să oprească difuzarea spoturilor electorale și să promoveze gratuit, prin intermediul ecranelor LCD deținute de firmă, realizările primarului din cursul actualului mandat, mascate sub forma unor știri pozitive. Citește mai mult

Mai mulți angajați ai Romsilva Bacău, trimiși în judecată de DNA

Vineri, 23 octombrie 2020, Știri Juridice

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a inculpaților:

PÂSLARU AUREL, la data faptei șeful Ocolului Silvic Comănești (Bacău) din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva,

COMĂNECI SORIN–VELU, la data faptei șef district I Asău, ȘTEFANCU CONSTANTIN, la data faptei șef district III Nogea, CORBU LIVIU, la data faptei șef district VI Ghimeș-Palanca, COLPOȘ COSTEL, șef district V Camenca, (toți din cadrul Ocolului Silvic Comănești – Bacău), în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunii de luare de mită,

OLTEANU JANOS, la data faptei șef district II Geamăna din cadrul Ocolului Silvic Comănești în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea a două infracțiuni de luare de mită,

și sub control judiciar, a inculpaților:

LEAȘCU ADRIAN, la data faptei șef district V Camenca din cadrul Ocolul Silvic Comănești Bacău, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de luare de mită,

Persoană fizică, la data faptei contabil în cadrul unei societăți comerciale, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită.În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt: În perioada 2015 – 2020, cei șapte inculpați, în calitățile menționate mai sus, ar fi pretins și primit de la reprezentanții unei societăți comerciale mai multe sume de bani (în total 4.526.850 lei) în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile lor de serviciu, respectiv pentru a confirma efectuarea unor lucrări silvice (împăduriri, întreținerea culturilor, degajări, curățiri) și pentru a deconta facturile fiscale emise de către firma respectivă. În acest context, inculpații ar fi pretins și primit următoarele sume de bani. Citește mai mult

Radu Mazăre si Decebal Făgădau, trimiși în judecată de DNA pentru construcții ilegale pe plaja din Mamaia

Miercuri, 21 octombrie 2020, Știri Juridice

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

FĂGĂDĂU DECEBAL, la data faptei viceprimar al municipiului Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

CONSTANTIN NICOLETA, la data faptei șef al Serviciului autorizații în construcții din cadrul Primăriei municipiului Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

DINESCU FULVIA ANTONELA, la data faptei director executiv adjunct al Direcției administrației publice locale din cadrul Primăriei municipiului Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

TĂNASE LUIZA ELENA, la data faptei arhitect șef al municipiului Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

MAZĂRE RADU ȘTEFAN, la data faptei primar al municipiului Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

MUNTEANU MARIANA, la data faptelor inspector în cadrul Primăriei municipiului Constanța – Direcția de urbanism, pentru săvârșirea infracțiunilor de: fals intelectual în formă continuată și complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Persoană fizică, la data faptei arhitect, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

Persoană fizică, administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Citește mai mult

DNA a cerut Parlamentului ridicarea imunității deputatului Nicolae Bănicioiu pentru că ar fi luat mită în perioada în care a fost ministrul Sănătății

Marți, 20 octombrie 2020, Știri Juridice

Procurorii DNA desfășoară o investigație care vizează suspiciuni de săvârșire a unor fapte de corupție în contextul comercializării de bunuri de uz medical către spitalele publice situate pe raza Municipiului București și a județului Ilfov și aflate în subordinea Ministerului Sănătății.

În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de o persoană, deputat în Parlamentul României, la data faptelor având funcția de ministru, pentru săvârșirea infracțiunilor de: trafic de influență și luare de mită în formă continuată.

În perioada 21 decembrie 2012 – 5 martie 2014, persoana respectivă, în calitate de ministru, ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri și ar fi primit direct, de la unul dintre aceștia, suma totală de 1.292.122 lei, lăsând să se creadă că are influență asupra ministrului Sănătății și a funcționarilor publici din cadrul acestei instituții și că îi va determina să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu, acte reprezentate de: 

– numirea în funcția de manager/menținerea în funcția de manager a unor persoane la conducerea spitalelor publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății, spitale cu care firmele controlate de cei doi oameni de afaceri aveau contracte încheiate sau desfășurau proceduri de achiziții publice,

– alocarea de sume de bani spitalelor publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății, cu care firmele celor doi oameni de afaceri aveau contracte în derulare. Ulterior, aceeași persoană ar fi primit de la aceiași oameni de afaceri, prin intermediul unui complice, suspect în cauză, suma totală de 2.612.389 lei în legătură cu exercitarea atribuțiilor de ministru, funcție deținută în perioada 05.03.2014-17.11.2015.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și un număr de 182 de volume în format electronic, dintre care 40 volume în format letric. Citește mai mult

Fost ofițer de poliție judiciară din DNA acuzat de luare de mită de DNA

Sursa foto: Incisiv de Prahova
Sursa foto: Invisiv de Prahova

Marți, 20 octombrie 2020, Știri Juridice

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile față de inculpatul MOISE MARIUS EDUARD, la data faptelor ofițer de poliție judiciară din cadrul D.N.A. (până în martie 2020), în prezent comisar șef în cadrul IGPR – Direcția de Investigare a Criminalității Economice, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– luare de mită în formă continuată (două acte materiale);

– folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații;

-favorizarea făptuitorului.

În aceeași cauză se efectuează cercetări penale și față de un alt inculpat, reprezentant al unei societăți comerciale, pentru complicitate la cele trei infracțiuni reținute în sarcina inculpatului MOISE MARIUS EDUARD.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

Inculpatul Moise Marius Eduard, în calitate de ofițer de poliție judiciară din cadrul DNA, i-ar fi pretins unui funcționar din administrația publică locală, în perioada octombrie 2018 – iunie 2019, foloase necuvenite pentru altul, constând în obținerea a două contracte pentru firma omului de afaceri, coinculpat în cauză. În schimb, ofițerul de poliție judiciară ar fi promis funcționarului acces la informații nedestinate publicității, respectiv date cu privire la activitățile de urmărire penală derulate într-un dosar al DNA. În perioada 2018 – 2020, inculpatul Moise Marius Eduard a utilizat un autoturism de lux înregistrat pe numele firmei în interesul căreia ar fi acționat.

Măsura controlului judiciar, dispusă de procurori la data de 1 octombrie 2020, a fost confirmată de instanța competentă la data de 13 octombrie 2020, prin respingerea plângerii depuse de inculpat față de măsura menționată.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte mai multe obligații între care să nu părăsească țara, să nu se aproprie și să nu comunice, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanță, să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia a săvârșit fapta – ofițer de poliție.

Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpatului MOISE MARIUS EDUARD și celuilalt inculpat, reprezentant al unei societăți comerciale, li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Specialista Aurelia Nicolae, care a scos din pix prejudiciul fantasmagoric de 60 milioane euro folosit de DNA pentru distrugerea Trustului Intact, a recunoscut în fața procurorilor SIIJ că perioada a fost luată în calcul în mod eronat și calculul este greșit

Vineri, 16 octombrie 2020, Lumea Justiției

Lumea Justiției continua publicarea unor documente, in premiera, care demonstrează ca Dosarul Telepatia a fost fabricat de DNA, in scop politic, folosindu-se toata gama de falsuri posibila. In ediția de azi prezentam dovada suprema a recunoașterii oficiale ca unica proba a prejudiciului din “Dosarul Telepatia” – raportul specialistului DNA – a fost emisa pe calcule greșite, folosindu-se indici de inflație greșiți si care nu trebuiau aplicați.

Inventarea prejudiciului a fost etapa esențială a fabricării Dosarului Telepatia (acuzațiile procurorilor DNA fiind pentru infracțiuni de prejudiciu), caci in lipsa acestuia nu putea sa subziste faptele imputate. In acest sens, amintim ca Dosarul Telepatia a fost trimis in judecata la 3 decembrie 2008, Rechizitoriul din dosarul nr. 84/P/2007 fiind semnat de procurorul de caz Emilian Eva procuror care înainte de a fi condamnat pentru fapte de corupție a declarat public despre fosta șefa a DNA Laura Kovesi: “Când veți afla adevărul veți avea un soc!”. Rechizitoriul a fost confirmat de seful sau Doru Florin Țuluș.

Ei bine, singura proba a prejudiciului in acest caz, si nu unul oarecare ci unul fantasmagoric – de 60.587.342 euro a fost reținut nu printr-o expertiza, ci prin Raportul Serviciului de Specialiști a DNA din 11 iunie 2008, semnat de specialista Aurelia Nicolae care, atenție, nu deținea calitatea de expert! Prejudiciul, in opinia anchetatorilor DNA ar fi rezultat din faptul ca Administrația Domeniilor Statului, care a vândut in august 2003 pachetul de acțiuni de la Institutul de Cercetări Alimentare (ICA) către BIOPROD SA, nu ar fi reevaluat activele institutului așa cum ar fi impus legislația in vigoare de la acel moment.

Amintim ca despre Aurelia Nicolae, colegul ei, Dumitru Gheorghiu, a declarat  public ca a găsit-o plângând la birou in timp ce lucra la raportul de constatare si ca aceasta i-a declarat ca a fost forțată de procurori sa termine raportul până dimineață, precum si ca aceasta nu era expert evaluator. Dumitru Gheorghiu a declarat: “Lucra la material plângând. Mi-a spus ca a venit procurorul la ea si ca pune presiune pe ea si ca a urlat efectiv la ea ca pana mâine dimineață raportul sa fie gata… a fost forțată să facă raportul pana dimineață. Nu poți lucra  sub presiune. Acum înțeleg ca a fost mai mult de atât: i-a cerut sa umfle prejudiciul”

Întreaga construcție juridica abuziva a procurorilor de caz din “Dosarul Telepatia” a ignorat faptul ca HG 403/2000 prevedea ca reevaluarea activelor se putea face (adică era o opțiune), dar numai daca rata inflației cumulata pe ultimii 3 ani consecutivi, ar fi depășit 100%. Citește mai mult pe Lumea Justiției

Marius Gal, la data faptelor consilier parlamentar, trimis în judecată pentru trafic de influenţă de DNA

Miercuri, 14 octombrie 2020, Știri Juridice 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de control judiciar, a inculpatului GAL AVRAM MARIUS, la data faptei având funcția de consilier în Parlamentul României, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: În perioada 16-23 martie 2020, inculpatul Gal Avram Marius ar fi pretins bani (aproximativ 600.000 lei) de la reprezentantul unei firme private, lăsându-l să creadă că ar avea influență asupra funcționarilor unei companii naționale, iar în schimbul banilor ar putea să îi determine să își exercite atribuțiile de serviciu astfel încât compania de stat să cumpere, în baza unui contract, echipamente de protecție împotriva COVID, de la firma respectivă.

Din banii pretinși, reprezentând o treime din profitul pe care o firma urma să îl obțină de pe urma derulării contractului privind echipamentele de protecție, în perioada 14 aprilie 2020 – sfârșitul lunii mai 2020, inculpatul ar fi primit de la reprezentantul societății comerciale suma de 371.000 lei (printr-o firmă de publicitate și o fundație care îi aparținea, dar și în numerar) și bunuri în valoare de 69.940 lei.

Cea mai mare parte a banilor primiți de inculpat ar fi fost folosiți exclusiv în scopuri personale. Citește mai mult

SIIJ cere urmărirea penală a procuroarei Carmen Lăncrănjan, de la DNA

Marți, 13 octombrie 2020, Jurnalul Național

Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a solicitat Înaltei Curți de Casație și Justiție confirmarea redeschiderii urmăririi penale într-un dosar în care este vizată celebra procuroare de la DNA, Carmen Alexandra Lăncrănjan, cunoscută în spațiul public drept “procuroarea lui Dragnea”, deoarece este cea care instrumentează dosarul “Teldrum”.  Conform jurnaliștilor de la “Lumea Justiției”, dacă instanța supremă admite cererea SIIJ, procurorul-șef al DNA, Crin Bologa, va fi obligat să o revoce pe Lăncrănjan din această unitate de parchet.

SIIJ a formulat cererea încă din data de 6 iulie 2020, iar primul termen de judecată, pe fond, va avea loc mâine, 13 octombrie, la Completul penal C21, începând cu ora 9.00.

Potrivit “Lumea Justiției”, deși nu se cunosc motivele pentru care procurorii secției speciale vor să o ancheteze pe Lăncrănjan, solictarea poate avea legătură cu alte acuzații din trecut. “Alexandra Carmen Lăncrănjann, lider al magistraților #rezist, a mai fost cercetată penal”, spun jurnaliștii. Informațiile au fost dezvăluite de avocatul Florin Ghiulbenghian, într-un memoriu înaintat, în 2018, ministrului de atunci al Justiției, Tudorel Toader, și se referă la faptul că, în cursul anului 2016, a fost depusă o plângere penală împotriva procuroarei pentru posibile fapte săvârșite în exercitarea funcției la Parchetul de pe lângă Tribunalul București. Plângerea în cauză a fost conexată la un alt dosar instrumentat chiar la DNA. În ciuda acestor aspecte, Alexandra Carmen Lăncrănjan a promovat la DNA în 2017, după câteva tentative eșuate, ajungând să fie colegă chiar cu procurorii care o cercetau. Citește mai mult

Laurenţiu Baranga, fost preşedinte al Oficiului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor a fost plasat în arest preventiv

UPDATE, Luni, 12 octombrie 2020

Judecătoria Sectorului 5 a respins, duminică, cererea procurorilor de la Parchetul General de arestare preventivă a lui Laurenţiu Baranga, fost preşedinte al Oficiului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, şi a dispus ca acesta să fie plasat în arest la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile, în dosarul în care este acuzat de înşelăciune, fiind suspectat că şi-a falsificat diploma de Bacalaureat.

Potrivit deciziei instanţei, pe timpul când se află în arest la domiciliu, Laurenţiu Baranga nu are voie să-şi părăsească locuinţa fără permisiunea organelor judiciare şi nu are voie să ia legătura cu reprezentanţii Universităţii Valahia din Târgovişte şi Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară – Bucureşti.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată.

ȘTIREA INIȚIALĂ – Duminică, 11 octombrie 2020, Citește mai mult

Sinteza cauzelor finalizate de DNA în luna septembrie 2020, altele decât cele deja mediatizate

Vineri, 9 octombrie 2020, Știri Juridice 

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba-Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a doi inculpați pentru săvârșirea a câte unei infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, una săvârșită în formă continuată și cealaltă în formă simplă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: În perioada 2012-2014, inculpații ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente și declarații inexacte în scopul de a obține în mod injust, în cadrul schemelor de plată unică pe suprafață, sume de bani din bugetul Uniunii Europene.

În documentele respective ar fi fost precizate date eronate cu privire la numărul de animalele care pășunează pe suprafețele de teren pentru care se ceruseră fonduri și la proprietarii/deținătorii acestora. În același context, un număr de trei cereri au fi fost excluse de la plată în urma verificărilor efectuate de funcționarii A.P.I.A. Prin aceste demersuri, inculpații ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare de 390.359 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat că se constituie parte civilă în cauză. Citește mai mult

Iohannis: Nu intenţionez să redau serviciilor secrete atribuţii în cazurile penale

Miercuri, 7 octombrie 2020, Hotnews

Președintele Klaus Iohannis spune că nu intenționează să modifice sau să solicite modificarea legilor de funcţionare a serviciilor secrete în sensul de a le reda acestora atribuţii în dosarele penale, el afirmând că “serviciile secrete şi serviciile speciale nu au ce căuta în acest domeniu”.

Klaus Iohannis a fost întrebat, miercuri, în conferinţa de presă, despre modificarea legilor de funcţionare a serviciilor secrete şi dacă va găsi soluţii pentru a reda dreptul serviciilor de a folosi probele în procesele penale.

Klaus Iohannis: „Nu intenționez să am inițiativă și să redau serviciilor atribuții în cadrul urmăririlor penale sau a proceselor penale. Aceste lucruri, urmărirea penală se face de către procurori, iar judecarea spețelor se face de către judecător. Serviciile secrete și serviciile speciale nu au ce căuta în acest domeniu. Serviciile se ocupă de problemele lor, iar dacă, și conform legii în vigoare acum, în cursul acitivității lor sesizează posibile fapte penale, da, sesizează parchetul competent, atât, fără să furnizeze probe, fără să participe la obținerea de probe. Nu intenționez să modific sau să solicit modicarea legilor în sensul de a reveni la situația anterioară”, a afirmat Iohannis.

Întrebat dacă se va lucra şi la legea de funcţionare a Jandarmeriei pentru a nu mai exista abuzuri precum cele din 10 august 2018 și dacă va fi modernizată structura de funcționare a SRI, Iohannis a spus că în CSAT s-a decis “o nouă paradigmă” și că toată legislaţia de funcţionare trebuie modernizată. Citește mai mult

Mircea Sandu, fostul preşedinte al FRF, trimis în judecată de DIICOT pentru constituirea unui grup infracţional organizat, delapidare şi spălare de bani

Miercuri, 7 octombrie 2020, Știri Juridice

Prin rechizitoriul din data de 05.10.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 3 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare și spălare de bani.

În cauză s-a reținut faptul că în perioada 2009-2010, cei trei inculpați au constituit un grup infracţional organizat care a avut ca scop însuşirea din patrimoniul unei instituții cu profil sportiv a sumei de 3.895.590,34 de lei, provenită din încheierea unui contract de execuţie lucrări având ca obiect construcţia unui centru de fotbal pe raza localităţii Buftea, judeţul Ilfov.

În vederea atingerii scopului infracţional, a fost creat un circuit fictiv prin intermediul căruia au fost încheiate succesiv contracte de antrepiză şi subantrepiză între mai multe societăţi comerciale controlate de către membrii grupului infracţional, prin intermediul cărora au fost transferate sumele de bani provenite din contractele încheiate cu instituția cu priofil sportiv. O parte din aceste sume au revenit ulterior membrilor grupării infracţionale disimulate sub forma “restituire împrumut asociat”, “dividende”, etc.

În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii. Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului București. Citește mai mult

Audieri la SIIJ în legătură cu acuzațiile de fraudă la alegerile locale din Sectorul 1

Luni, 5 octombrie 2020, Agerpres

Mai multe persoane au fost chemate luni la Secţia pentru investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), pentru a fi audiate în legătură cu plângerea depusă de primarul în funcţie al Sectorului 1, Dan Tudorache, împotriva preşedintelui Biroului Electoral al Sectorului 1 (BES 1), procurorul Nicolae Sprîncu.

La SIIJ a fost audiat administratorul unei firme care se ocupa cu mentenanţa camerelor de supraveghere instalate în clădirea în care a funcţionat Biroul Electoral al Sectorului 1. După audiere, acesta a relatat că o parte dintre camerele de supraveghere nu funcţionau de aproape un an.

“O parte din camerele de la etaj nu funcţionau datorită defecţiunilor tehnice. Nu funcţionau de un an de zile, în urma unor amenajări. S-au făcut lucrări de construcţie în clădire şi atunci au fost afectate. Noi nu am văzut pe monitoare dacă au fost astupate sau nu. Noi nu avem acces în spaţiul Biroului Electoral. Camerele nu erau puse acolo pentru a supraveghea activitatea Biroului Electoral, erau puse pentru securitatea clădirii. O parte dintre camere au fost defectate în urma unor lucrări de amenajare. Am înştiinţat conducerea Administraţiei Pieţelor, urmând să primim nişte fonduri pentru a repara acele camere, fonduri care nu le-am primit”, a explicat administratorul. Citește mai mult

Victor Sandu, fost director general la Apele Române, trimis în judecată de DNA pentru că ar fi luat mită 1 milion de euro

Luni, 5 octombrie 2020, Știri Juridice

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaților:

– SANDU VICTOR, la data faptei director general al Administrației Naționale “Apele Române”, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită,

– persoană fizică, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de dare de mită,

– sub control judiciar, a două persoane fizice în sarcina cărora s-a reținut câte o infracțiune de complicitate la luare și dare de mită

– și în stare de libertate, a două persoane fizice în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de mărturie mincinoasă. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt Citește mai mult

Fostul director general al Unifarm, trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu și fals intelectual

Vineri, 2 octombrie 2020, Știri Juridice

În completarea comunicatului nr. 368/VIII/3, din data de 23 iunie 2020, procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților:

IONEL EUGEN ADRIAN, la data faptelor director general al Companiei Naționale Unifarm SA, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:

– luare de mită,

– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

– complicitate la trafic de influență,

– instigare la fals intelectual,

– folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane,

RADU MARIA LIZICA DANIELA, la data faptelor șef serviciu comercial al CN Unifarm SA, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:

– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

– fals intelectual.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În contextul declarării de către Organizația Mondială a Sănătății, în data de 30 ianuarie 2020, a stării de urgență pentru sănătatea publică la nivel internațional din cauza infecțiilor cu noul Coronavirus, Guvernul României a emis O.U.G. nr. 11/2020 privind stocurile de urgență medicală (printre echipamentele respective fiind incluse combinezoanele și măștile de protecție) precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei. CN UNIFARM SA a fost desemnată, alături de alte instituții publice, să efectueze achiziții de astfel de echipamente de protecție. Citește mai mult

Șeful DNA, la Europa FM: Dosarul Unifarm va fi finalizat săptămâna aceasta

Vineri, 2 octombrie 2020, Europa FM

Ancheta de corupție în cazul Unifarm este aproape de finalizare, confirmă, la Europa FM, procurorul-șef al DNA. Crin Bologa spune că săptămâna aceasta va fi finalizat dosarul și vor fi trimiși în judecată mai mulți inculpați.

În acest dosar a fost audiat luna trecută și secretarul general adjunct al Guvernului, Costel Barbu. Deocamdată, nu este cunoscută calitatea lui în anchetă.

„Avem dosare cu demnitari, în lucru, cu sute de mii de euro mită. Chiar săptămâna aceasta vom finaliza unele dintre dosarele referitoare la Unifarm. Vor fi trimiși în judecată câțiva inculpați, chiar în această săptămână. De asemenea, investigăm dosarele cu subvențiile acordate de stat partidelor politice. Și acolo suntem în linie dreaptă. Până la sfârșitul anului, cetățenii vor avea surprize plăcute în ceea ce privește lupta anticorupție”, spune Crin Bologa.

Procurorul-șef al DNA a fost întrebat de ce directorul Adrian Ionel nu a fost reținut, ci doar plasat sub control judiciar. 

„Este vorba de opțiunea procurorilor de caz, care la momentul în care au luat măsura preventivă a controlului judiciar, au apreciat că pentru mai buna administrare a cauză, această măsură se impunea pentru a-și duce la bun sfârșit investigația. Este o chestiune de bucătărie internă a dosarului, nu este vorba de o indulgență. Astfel, procurorii au putut administra alte probe care, în final, vor duce la soluționarea acestei cauze chiar în săptămâna aceasta”, argumentează Crin Bologa.

Reamintim, directorul general al Unifarm, Eugen Adrian Ionel, este cercetat pentru mai multe infracţiuni, între care luare de mită şi abuz în serviciu. El ar fi pretins 760.000 de euro de la un intermediar care reprezenta o firmă, pentru a-i atribui un contract de achiziţie de echipamente de protecţie împotriva coronavirusului. Contractul ar fi fost încheiat cu o firmă privată, în prima jumătate a lunii martie 2020. O tranşă de un milion de măşti nu a fost conformă, rezultând un prejudiciu de 2,3 milioane de lei pentru Unifarm.

Vezi aici emisiunea integrală

Doi foști comandanți ai unei unități militare din Craiova și-au recunoscut vinovăția la DNA

Miercuri, 30 septembrie 2020, Știri Juridice

Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

Persoană fizică, administrator al S.C. Antrepriza de Construcții Montaj Alpha Grup S.R.L., pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

– fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,

S.C. Antrepriza de Construcții Montaj Alpha Grup S.R.L. Caracal, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

– fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii militari au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 16 decembrie 2013, între U.M. 02517 Craiova, în calitate de achizitor și S.C. Antrepriza de Construcții Montaj Alpha Grup S.R.L. Caracal, în calitate de prestator a fost încheiat un contract de execuție lucrări ce avea ca obiect „Consolidare și reabilitare pavilion S2, centrală termică nouă și rețele de utilități în cazarma 1114 Deveselu”.

În acest context, în perioada decembrie 2013 – decembrie 2014, cele cinci persoane (care anterior au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției), în calitățile menționate mai jos, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară și ar fi dispus respectiv efectuat mai multe plăți către inculpata S.C. Antrepriza de Construcții Montaj Alpha Grup S.R.L. Caracal.

Banii au fost achitați firmei respective pentru echipamente, utilaje și lucrări neprimite, neprestate și neexecutate, în baza unor documente justificative (facturi și situații de lucrări) care, la data emiterii/decontării, nu reflectau realitatea. Prin aceste demersuri a fost cauzat patrimoniului U.M. 02517 Craiova un prejudiciu de 1.091.966 lei. Citește mai mult

Fostul director al Spitalului Malaxa, trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea a cinci infracţiuni de abuz în serviciu

Marți, 29 septembrie 2020, Știri Juridice

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

SECUREANU FLORIN – ADRIAN, la data faptelor manager al Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa” din București, pentru săvârșirea a cinci infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (din care două săvârșite în formă continuată),

Persoană fizică, reprezentant al unor societăți comerciale, pentru săvârșirea a unei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Inculpatul Secureanu Florin – Adrian și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară în sensul că, în calitate de manager al Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa” din București și ordonator de credite, ar fi dispus, în perioada 2009-2016, efectuarea unor plăți în cuantum total de 648.193 lei din fondurile unității sanitare către mai multe societăți comerciale, printre care și cele administrate de celălalt inculpat.

Concret, banii respectivi ar fi fost achitați atât în contextul unor operațiuni comerciale care nu s-au derulat în realitate (privind achiziția unor produse și servicii destinate unității medicale) cât și pentru bunuri achiziționate la prețuri și de șase ori mai mare față de cele de achiziție.

Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa” din București s-a constituit parte civilă cu suma de 648.193,27 lei. În cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpatului Secureanu Florin – Adrian.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. Menționăm că inculpatul Secureanu Florin – Adrian a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru săvârșirea unor infracțiuni de luare de mită și delapidare (detalii pe www.pna.ro). Citește mai mult

Capii Jandarmeriei Române, urmăriți penal de DNA

Vineri, 25 septembrie 2020, Știri Juridice 

Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari au dispus efectuarea urmăririi penale față de următorii suspecți:

ENESCU BOGDAN, colonel, la data faptelor și în prezent împuternicit inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, pentru săvârșirea infracțiunii de uzurpare a funcției dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (10 acte materiale). Citește mai mult

Şefii Jandarmeriei Române, audiaţi la DNA. Acuzaţii GRAVE şi prejudiciu estimat la peste 80.000 DE LEI

Joi, 24 septembrie 2020, România TV

Şeful Jandarmeriei Române, colonelul Bogdan Enescu, şi foştii şefi, colonelul Ionuţ Cătălin Sindile şi generalul Constantin Florea, sunt așteptați la DNA.

Cei trei au fost puşi sub urmărire penală de DNA, fiind acuzaţi că ar fi încasat ilegal sute de ore suplimentare. Prejudiciul cauzat de aceştia s-ar ridica la peste 80.000 de lei, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul MAI.

 

În cazul şefului Jandarmeriei, Bogdan Enescu, prejudiciul se ridică la peste 40.000 de lei. Acesta şi-ar fi aprobat singur efectuarea şi plata a aproape 900 de ore suplimentare, fără acordul şefului ierarhic superior, adică al chestorului Bogdan Despescu. Cât despre Ionuţ Cătălin Sindile, acesta a fost plătit pentru “orele suplimentare” efectuate inclusiv în seara zilei de 10 august 2018, la mitingul Diasporei.

 

Demersul procurorilor anticorupţie vine în condiţiile în care, în iulie, Direcţia Generală de Audit Intern a Ministerului Afacerilor Interne a declanşat verificări la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române (IGJR) şi, apoi, a sesizat DNA. Bogdan Enescu şi colegii săi de dosar au fost puşi sub urmărire penală pentru infracţiunea de uzurpare a funcţiei din Codul penal coroborate cu articolul 13 indice 2 din legea 78/2000 privind sancţionarea faptelor de corupţie. 

DNA a reținut o persoană pentru că ar fi cerut mită pentru a influența deciziile în cazul a două instanțe

Joi, 24 septembrie 2020, Știri Juridice

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 22 septembrie 2020, a unui inculpat, persoane fără calitate specială, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 5 august 2020 – 16 septembrie 2020, inculpatul ar fi pretins 180.000 euro în schimbul intervențiilor, prin intermediul altei persoane, la judecătorii din cadrul Tribunalului Bacău și Curții de Apel Bacău, pentru a-i determina să dispună punerea în libertate a unei persoane cercetate într-un dosar al DNA, iar ulterior, în faza de judecată, aplicarea unei pedepse la închisoare cu suspendarea executării.

Concret, inculpatul ar fi pretins de la soția persoanei pentru care urma să își exercite presupusa influență, 90.000 euro ca primă tranșă și alți 90.000 euro ca a doua tranșă după realizarea intervențiilor, suma pretinsă ca primă tranșă fiind redusă pe parcurs la 60.000 euro.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 22 septembrie 2020, Tribunalul București a admis cererea procurorilor și a dispus arestarea inculpatului 30 de zile. Citește mai mult

Ioan Oltean: DNA a fost principalul instrument de distrugere a țării

Joi, 10 septembrie 2020, Q Magazine

Ioan Oltean: Cred că la vremea respectivă a fost o strategie de distrugere a clasei politice românești. Eu nu am fost singurul persecutat politic. Dacă eram singurul, aș fi zis că a fost un incident. Justiția mai poate face erori neintenționate. Anii 2011-2015, chiar și 2016, au fost, însă, anii în care o clasă politică a fost distrusă. Astăzi nu o să mai vedeți în structura politică românească un om cu pregătire profesională solidă, realizată înainte de 1990. A fost, cu siguranță, o directivă stabilită de cineva anume, ca oamenii politici cu demnitate, capacitate intelectuală și profesională, patrioți și adevărați lideri, să fie distruși. Așa s-a întâmplat și în cazul meu. Eram unul dintre cei mai vechi parlamentari din România. Aveam 22 de ani în Parlamentul României când s-a cerut arestarea mea. Eram președintele unei organizații județene foarte bune. Nu aveau nicio posibilitate de a mă scoate în afara sferei politice decât construindu-mi un dosar și introducându-mă în categoria „penalilor”. Atunci am fost forțat să mă dau la o parte și să încerc să-mi apăr demnitatea în justiție. 

(…)

Actul prin care se cerea arestarea mea era semnat de procurorul-șef al DNA Laura Codruța Kovesi. Ea a semnat. Lucrătura a fost de jos până sus, de sus până jos.

După ce Adrian Năstase și partidul de guvernământ din 2000-2004 au înființat PNA-ul, noi, cei veniți la guvernare după, am oferit acestei instituții, prin legile promovate, instrumentele care i-au permis să facă ceea ce a făcut. Atunci când am îmbunătățit sistemul legislativ în speranța că va răspunde exigențelor luptei împotriva corupției, am făcut-o cu bună-credință, crezând că justiția va fi dreaptă. Nu a fost. Citiţi integral pe www.qmagazine.ro

DIICOT a destructurat un grup infracțional organizat specializat în traficul de persoane

Miercuri, 9 septembrie 2020, Știri Juridice

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, au efectuat, simultan cu omologii lor englezi, un număr de 32 percheziții domiciliare, din care 23 în România, pe raza județelor Ilfov, Călărași și Caraș-Severin, și 9 în Marea Britanie, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism și spălare de bani.

Sinteza cauzelor finalizate de DNA în luna august 2020, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă

Marți, 8 septembrie 2020, Știri Juridice

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

AVOCAT în cadrul Baroului Bihor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:

– fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată,

– complicitate la sustragere sau distrugere de înscrisuri în formă continuată,

– instigare la abuz în serviciu în formă continuată,

BOTĂU NICOLETA FLORINA, la data faptelor grefier în cadrul Tribunalului Bihor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:

– complicitate la fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată,

– complicitate la sustragere sau distrugere de înscrisuri în formă continuată,

– abuz în serviciu în formă continuată,

TAMAȘ VIORICA, la data faptelor funcționar la compartimentul de registratură din cadrul Tribunalului Bihor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:

– fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată,

– abuz în serviciu în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada ianuarie – martie 2013, pe rolul Tribunalului Bihor se aflau foarte multe cereri de chemare în judecată, în contradictoriu cu Instituția Prefectului Județului Bihor – Serviciul Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculări Autovehicule Bihor, formulate de mai multe persoane care solicitau obligarea la înmatricularea autoturismelor fără plata taxei de poluare, instituită de O.U.G. nr. 50/2008. Citește mai mult

Florian Coldea, fost adjunct al directorului SRI, audiat de procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție

Miercuri, 9 septembrie 2020, Agerpres

UPDATE: Coldea: Nu l-am întâlnit niciodată personal pe procurorul Negulescu

Florian Coldea, fost prim adjunct al directorului Serviciului Român de Informaţii, a declarat marţi că nu l-a întâlnit niciodată pe fostul procuror Mircea Negulescu şi a precizat că este mândru de faptul că SRI s-a implicat “puternic” în chestiuni ce ţin de combaterea criminalităţii.

Coldea s-a prezentat, marţi, la sediul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), pentru a fi audiat de procurori în calitate de martor într-un dosar în care este inculpat Mircea Negulescu.

“Am fost audiat în calitate de martor, într-un dosar al Secţiei speciale. Este vorba despre un magistrat, după cum probabil ştiţi. Cu ocazia asta am discutat şi aspecte ale cooperării interinstituţionale dintre SRI şi Ministerul Public, în speţă DNA Prahova. Pot să vă spun că nu l-am întâlnit niciodată personal pe domnul procuror, nici în context personal, nici în context instituţional şi nu am luat legătura vreodată cu dânsul, pe perioada mandatului la DNA Prahova”. El s-a arătat mândru de faptul că SRI s-a implicat puternic în chestiuni ce ţin de combaterea criminalităţii şi a subliniat că problemele care ţin de securitate “incumbă şi o anumită chestiune subiectivă”. Citește mai mult

Sebastian Ghiță, inculpat în trei dosare penale

Luni, 7 septembrie 2020, Libertatea

Omul de afaceri Sebastian Aurelian Ghiță este în prezent inculpat în trei dosare penale aflate în lucru pe rolul Direcției Naționale Anticorupție, se arată în răspunsul DNA la o solicitare formulată în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, notează Mediafax. 

Din cele trei dosare aflate pe rol, unul se află în stadiu avansat de instrumentare, procurorii DNA comunicând cu autoritățile din Serbia, unde Ghiță e azilant.

Ar fi vorba despre dosarul ”Taxă pentru obţinerea de contracte IT”, în care, potrivit unor surse judiciare citate de G4Media.ro, DNA i-a comunicat lui Sebastian Ghiţă calitatea de inculpat prin comisie rogatorie în Serbia. 

Celelalte două dosare în care omul de afaceri apare în calitate de inculpat sunt ”Hidro Prahova” și ”Ponta-Blair”. 

Toate cele trei dosare au fost începute de DNA Ploiești și au fost preluate de DNA Central, notează G4Media.ro.

De asemenea, Direcția Națională Anticorupție a comunicat că, până în prezent, procurorii nu au dispus soluții de clasare în ceea ce-l privește pe Sebastian Ghiță.

Aflat sub control judiciar, Sebastian Ghiță a fugit din România în decembrie 2016, obținând ulterior azil politic în Serbia. Citește mai mult

Foștii șefi ai CNC - trimiși în judecată de DNA pentru abuz în serviciu

Luni, 7 septembrie 2020, Știri Juridice

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

EUGEN ȘERBĂNESCU, la data faptelor director general al Centrului Național al Cinematografiei (C.N.C.), sub aspectul săvârșirii a 34 de infracțiuni de abuz în serviciu, dintre care unele în formă simplă, iar altele în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave,

STEJEROIU CARMEN GABRIELA, la data faptelor șef Serviciu Fond Cinematografic și director economic (exercitări temporare ale funcției) în cadrul Centrului Național al Cinematografiei (C.N.C.), sub aspectul săvârșirii a 27 de infracțiuni de abuz în serviciu, dintre care unele în formă simplă, iar altele în formă continuată. Citește mai mult

Parchetul General anchetează averea Cameliei Bogdan

Miercuri, 26 august 2020, Știri Juridice

Depozitul de 200.000 Euro apărut, fără nicio justificare, în declarațiile de avere ale Cameliei Bogdan e anchetat de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție din cadrul Parchetului General.

Grupul de Investigații Politice a sesizat Parchetul în legătură faptul că judecătoarea Camelia Bogdan a creat, în primele luni ale anului 2018, un depozit bancar de 200.000 Euro. Depozitul se regăsește în declarațiile de avere depuse de Camelia Bogdan în iunie 2018 și în iunie 2019. Activele financiare și veniturile judecătoarei Bogdan anterioare constituirii depozitului nu justificau în niciun fel cei 200.000 Euro.

În urma dezvăluirilor noastre și după ce ANAF a anunțat că o va supune pe judecătoarea Bogdan analizei de risc, cei 200.000 Euro au dispărut pur și simplu din declarația de avere depusă de aceasta în 2020.

În 5 august 2020, Parchetul General ne-a comunicat că Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție anchetează averea Cameliei Bogdan.

Documente:

Sesizarea GIP referitoare la cei 200.000 Euro |Răspunsul Parchetului General

DNA a trimis în judecată o persoană care pretindea că este procuror

Miercuri, 19 august 2020, Știri Juridice

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a unui inculpat, persoană fizică fără nicio calitate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 

În perioada mai – 30 iulie 2020, inculpatul ar fi pretins și ar fi primit de la o persoană (martor în cauză) suma de 11.000 euro (în două tranșe de 5.000 respectiv 6.000 euro) în schimbul influenței pe care ar fi afirmat că o are asupra unor procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia și D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Constanța. Concret, inculpatul ar fi promis că îi va determina pe aceștia să dispună soluții favorabile față de martor, în două cauze în care acesta este cercetat pentru săvârșirea unei infracțiuni la regimul circulației și a uneia de tăinuire. Citește mai mult

DNA: Persoană cercetată pentru trafic de influență de peste 400.000 de lei cu echipamente anti Coronavirus

Miercuri, 19 august 2020, Știri Juridice

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 18 august 2020, a unui inculpat, persoană fizică fără calitate specială, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: În perioada 16-23 martie 2020, inculpatul ar fi pretins bani (aproximativ 600.000 lei) de la reprezentantul unei firme private, lăsându-l să creadă că ar avea influență asupra funcționarilor unei companii naționale, iar în schimbul banilor ar putea să îi determine să își exercite atribuțiile de serviciu astfel încât compania de stat să cumpere, în baza unui contract, echipamente de protecție împotriva COVID, de la firma respectivă. Citește mai mult

DNA a clasat dosarul ”3T Construct” investigat împreună cu OLAF, cu un prejudiciu de 10 milioane de euro

Luni, 17 august 2020, G4 Media – 

DNA a clasat dosarul de fraudă cu fonduri europene în care era vizată firma 3T Construct din Piatra Neamţ, deţinută între 2010 şi 2014 de directorul Tel Drum, Petre Pitiş, şi apoi preluată de Nicoleta Pene, directorul comercial al Tel Drum. Firma a intrat în insolvenţă în 2014 şi acum este în faliment. Cazul viza informațiile din nota SRI fotografiată de o ”cârtiță” din DNA și dusă la Ministerul Dezvoltării, unde ministru era Liviu Dragnea. Clasarea a fost dispusă pe data de 22 iunie 2020 pe motiv că fapta nu există sau nu este prevăzută de legea penală, potrivit unui răspuns al DNA la o solicitare a G4media.ro. Dosarul a fost investigat inițial de DNA Oradea, apoi preluat de DNA central.  Citește mai mult

Fost șef la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Cluj reținut de DIICOT pentru constiruirea unui grup infracțional organizat și șantaj

Duminică, 16 august 2020, Știri Juridice

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism  au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 4 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, șantaj, lipsire de libertate în mod ilegal, violarea sediului profesional, acces ilegal la un sistem informatic, transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic, fals informatic și folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată.

În cauză s-a stabilit faptul că, în perioada decembrie 2019 – august 2020, pe raza județului Cluj, a acționat un grup infracțional organizat, format din 6 persoane, coordonat de către un inculpat, fost lucrător în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care a desfășurat activități de identificare a unor oameni de afaceri pe care i-a supravegheat, utilizând inclusiv mijloace tehnice neautorizate (dispozitive GPS și dispozitive de interceptare și înregistrare a convorbirilor purtate în mediul ambiental) și, sub diferite pretexte, le-a solicitat remiterea unor sume importante de bani.

În ceea ce privește modul de operare utilizat de către membrii grupării, acesta consta în identificarea unor persoane care ar putea fi pretabile la implicarea în activități infracționale din sfera traficului internațional de droguri. Posibilele suspiciuni ale membrilor grupării erau generate în două modalități: fie persoana vizată avea antecedente penale în acest sens, fie în urma verificărilor efectuate de către aceștia au rezultat informații conform cărora anumite persoane fizice sau juridice au obținut venituri mari într-o perioadă scurtă de timp deși obiectul lor de activitate nu era în opinia acestora generator de astfel de profituri financiare. Citește mai mult

Ministrul Vela, într-un dosar al DNA – Jurnalista Sorina Matei susține că DNA a trecut sub tăcere numele ministrului de Interne Marcel Vela intr-un dosar privind presupuse fapte de trafic de influență

Joi, 13 august 2020, Lumea Justiției –

Direcția Națională Anticorupție a eliminat dintr-un comunicat numele ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela. Dezvăluirea a fost făcută de către jurnalista Sorina Matei pe Mediafax miercuri, 12 august 2020, la o zi după ce DNA a anunțat trimiterea in judecata a unui bărbat pentru presupuse fapte de trafic de influenta. Mai exact, respectivul – nici el nominalizat de către DNA – ar fi pretins bani de la un om de afaceri, promițând ca urma sa intervină pe lângă Marcel Vela (in acel moment primar de Caransebeș), pentru ca firma afaceristului sa fie favorizata la o licitație.  DNA a anonimizat inclusiv numele bărbatului care ar fi promis sa-si exercite influenta asupra lui Vela pe vremea când acesta era primarul Caransebeșului

Redam principalele dezvăluiri ale Sorinei Matei:

„Surse: Numele primarului este cel al lui Marcel Vela, actualul ministru de Interne, fost primar de Caransebeș timp de trei mandate.

Site-ul Primăriei Caransebeș arata in august 2013 ca primăria condusa de Marcel Vela a implementat programul „Management Comun pentru Situații de Urgenta in zona transfrontaliera in zona Caransebeș – Južno-Banatski”, in parteneriat cu Ministerul de Interne din Republica Serbia.

Programul cuprindea cumpărarea de echipamente si bunuri IT pentru gestionarea situațiilor de urgenta in zona de frontiera, așa cum susține si DNA in comunicat.

Valoarea anunțată a proiectului a fost de 2,3 milioane de euro, a cuprins „un soft deștept”, servere, stații de lucru si trei drone pentru Caransebeș, „agreate de NATO”. Citește mai mult

DNA a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, persoană fizică fără calitate specială, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență

Marți, 11 august 2020, Știri Juridice

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

Inculpatul ar fi pretins unui om de afaceri o sumă de bani neprecizată, reprezentând 10% dintr-un contract de achiziții ce urma să fie atribuit prin licitație internațională organizată de o primărie de municipiu din zona de frontieră și, ulterior, ar fi primit suma de 150.000 euro. Banii ar fi fost pretinși și primiți în schimbul presupusei influențe pe care inculpatul, persoană fără calitate specială, ar fi promis că o va exercita asupra primarului și a unor funcționari publici din primărie, astfel încât societatea omului de afaceri să fie favorizată la licitație prin introducerea unor condiții restrictive în documentația de atribuire, care i-ar fi dezavantajat pe competitori, iar ulterior, în derularea contractului, să fie aprobată documentația de care depindea efectuarea plăților sumelor facturate către primărie.

Pretinderea și primirea banilor ar fi avut loc în perioada 26 februarie 2013 – 16 aprilie 2015, în contextul achiziției de echipamente și bunuri IT necesare unui proiect având ca scop gestionarea situațiilor de urgență în zona de frontieră, pentru implementarea Programului IPA de cooperare transfrontaliera România-Serbia.

Pentru garantarea confiscării speciale a sumei de bani care face obiectul interacțiunii de trafic de influență, în cauză s-a dispus sechestru asigurător asupra a două terenuri aparținând inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Această etapă a procesului penal reprezintă finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. Citește mai mult

DNA: Sinteza cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna iulie 2020, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă

Luni, 10 august 2020, Știri Juridice

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului

SIMON SIMION IOAN ALEXANDRU, la data faptelor angajat al Academiei Române – Filiala Cluj în calitate de cercetător științific și asistent manager în cadrul a două proiecte europene, pentru săvârșirea a câte două infracțiuni de:

– participație improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

– fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cadrul a două proiecte finanțate din fonduri nerambursabile („Științele socio-umaniste în contextul evoluției globalizate – dezvoltarea și implementarea programului de studii și cercetare postdoctorale” și „Programe postdoctorale pentru dezvoltarea durabilă într-o societate bazată pe cunoaștere”), derulate în perioada 21 februarie 2012 – 23 februarie 2016, inculpatul Simon Simion Ioan Alexandru ar fi coordonat o activitate infracțională care a avut drept scop obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene și din bugetul național. Citește mai mult

DIICOT a pus sechestru pe mai multe bunuri deținute de Cristian Burci

Miercuri, 5 august 2020, ziare.com

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizata și Terorism (DIICOT) – Structura Centrala au pus, pe 1 iulie, mai multe măsuri asiguratorii pe bunuri aflate în proprietatea omului de afaceri Cristian Burci, cercetat pentru mai multe infracțiuni economice. Detaliile apar într-o decizie a Curții de Apel București, după ce Burci a contestat măsurile asiguratorii. Instanța a respins ca nefondata solicitarea omului de afaceri. Decizia este definitiva.

În temeiul art.250 alin.1, 4 din Codul de procedura penala, respinge, ca nefondata, contestația formulata de inculpatul Burci – Cristian Ionel împotriva măsurii asiguratorii luate de procuror prin ordonanța din data de 1 iulie 2020, emisa în dosarul de urmărire penala nr.3846/D/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizata și Terorism, Structura Centrala, Secția de Combatere a Criminalității Organizate.

În temeiul art.275 alin.2 din Codul de procedura penala, obliga pe inculpat la plata către stat a sumei de 200 lei, cu titlul de cheltuieli judiciare. Definitiva. Pronunțată în camera de consiliu, astăzi 27 iulie 2020,” potrivit portalului instanțelor.

Ziare.com a solicitat DIICOT să transmită pe ce bunuri au fost puse sechestrele asiguratorii în acest caz și pentru ce infracțiuni îl cercetează pe omul de afaceri, dar parchetul a răspuns doar parțial solicitării.

“Va comunicam că în dosarul penal înregistrat la nivelul DIICOT- Structura Centrala s-a început urmărirea penala fata de un număr de 11 persoane pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, spălare a banilor, abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privata, uz de fals, evaziune fiscala, delapidare și gestiune frauduloasa, dosarul nefiind soluționat pana la aceasta dată”. Citește mai mult 

Sandu Victor, fostul șef al Apelor Române, reținut de DNA și acuzat că ar fi primit un milion de euro șpagă

Marți, 4 august 2020, Știri Juridice

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 3 august 2020, a inculpaților:

SANDU VICTOR, la data faptei director general al Administrației Naționale “Apele Române”, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită, 

Persoana fizică, om de afaceri, reprezentant al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de dare de mită.

De asemenea, s-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, cu începere de la data de 3 august 2020, față de două persoane, administratori ai unor societăți comerciale, pentru infracțiunea de complicitate la luare, respectiv complicitate dare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: Citește mai mult

Grigore Daniel Cosmin, fost general STS, trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu și fals intelectual

Miercuri, 29 iulie 2020, Știri Juridice

Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților: 

General de Brigadă GRIGORE DANIEL COSMIN, la data faptelor șeful Direcției Management Resurse Umane (D.M.R.U.) din cadrul Serviciului de Telecomunicații Speciale (S.T.S.), pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, sub forma instigării,

– fals intelectual în formă continuată, sub forma instigării,

Locotenent Colonel (în rezervă) NIȚU ANA, la data faptelor șefă a Sectorului Testare Evaluare și Asistență Psihologică din cadrul S.T.S., pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, sub forma participației improprii Citește mai mult

Radu Budeanu, patronul Cancan, a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu DNA. Acesta a declarat că i-a dat 3,8 milioane de dolari mită Elenei Udrea

Luni, 27 iulie 2020, Știri Juridice

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 1808/VIII/3 din 19 noiembrie 2015, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului B.R.I., sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: În vara – toamna anului 2011, inculpatul i-ar fi transmis ministrului Dezvoltării Regionale și Turismului de la acea dată, promisiunea unui om de afaceri de a-i oferi suma de 5.000.000 de dolari pentru ca demnitarul să-și exercite influența în vederea menținerii, în parametrii deja negociați (preț și cantitate de energie furnizată), a contractelor încheiate de firmele omului de afaceri cu SC Hidroelectrica SA.

În același context, în perioada noiembrie 2011- februarie 2012, inculpatul B.R.I., printr-un intermediar, ar fi predat fostului ministru suma de 3.800.000 dolari, pusă la dispoziție de omul de afaceri. Citește mai mult

Procurorul șef al DNA s-a întâlnit cu ambasadorul Germaniei

Miercuri, 29 iulie 2020, Știri Juridice

În cursul zilei de 28 iulie 2020, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, domnul Crin Nicu Bologa, a avut o întâlnire, la sediul Direcției, cu excelența sa, domnul Cord Meier-Klodt, Ambasador al Republicii Federale Germane la București.

La întâlnire au mai participat domnul Kai Hennig, adjunctul șefului misiunii diplomatice și doamna Anca Jurma, consilier al procurorului șef DNA.

În cadrul întâlnirii, în contextul deținerii de către Germania a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, au fost purtate discuții pe teme legate de mecanismele de combatere a corupției și a fraudelor împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, precum și de respectare a statului de drept, la nivel național și european.

Astfel au fost abordate, din perspectiva atribuțiilor DNA, aspecte privind progresele înregistrate de România în aducerea la îndeplinire a cerințelor celei de-a treia condiționalități a Mecanismului de Cooperare și Verificare, precum și provocările rămase. 

De asemenea, a fost abordată problematica pregătirilor, la nivelul agențiilor de aplicare a legii și a parchetelor din cele două țări, pentru operaționalizarea Parchetului European. Citește mai mult

Bilanțul Parchetului General în prima jumătate a anului 2020: 4 rechizitorii, peste 300 de clasări

Sâmbătă, 25 iulie 2020, Hotnews

Potrivit unui răspuns transmis HotNews.ro de biroul de presă al Parchetului General, în data de 10 iulie, la secțiile operative situația arăta astfel:

– 85 dosare prin clasare și 3 prin rechizitoriu de către Secția de urmărire penală și criminalistică;

– 10 dosare prin clasare de către Secția parchetelor militare;

– 212 dosare prin clasare și 1 dosar prin rechizitoriu de către Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție.

Până la data de 10 iulie, la nivelul Secției de urmărire penală și criminalistică erau înregistrate 17 dosare având ca obiect zădărnicirea combaterii bolilor și un dosar având ca obiect achiziții publice, acesta din urmă fiind declinat către Direcția Națională Anticorupție.

De la data de 10 iulie, s-a mai dispus o clasare răsunătoare. Este vorba de cazul fostului ofiter MAI acuzat că a infectat zeci de persoane și cadre medicale de la Spitalul Gerota.

Procurorii au argumentat în soluția de clasare că „nu s-a putut stabili cert, cu argumente științifice, împrejurarea în care persoana internată s-a infectat și dacă aceasta a fost sau nu sursa infectării cvasi-generalizate din Spitalul de Urgență „Profesor Doctor Dimitrie Gerota”.

Gabriela Scutea a preluat conducerea Parchetului General la finalul lunii februarie 2020. Citește mai mult

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj au clasat dosarul "Sparanghel" în care s-a cercetat nerespectarea măsurilor de siguranţă în cazul celor aproape 2.000 de persoane care plecat la muncă în străinătate de pe Aeroportul Internaţional "Avram Iancu", pe motiv că "fapta nu există"

Vineri, 24 iulie 2020, Agerpres

Potrivit sursei citate, ca urmare a acordării permisiunii pentru efectuarea curselor charter pentru transportul muncitorilor sezonieri în parcarea aeroportului s-au prezentat 1.962 de persoane ce intenţionau să ajungă cu 12 curse neregulate cu destinaţia Berlin, Dusseldorf şi Bade-Baden, însă niciuna nu s-a îmbolnăvit şi nici nu a fost carantinată.

“Având în vedere că în urma probelor administrate s-a constatat că persoanele care s-au aflat în incinta Aeroportului Internaţional ‘Avram Iancu’ din Cluj-Napoca la data de 09.04.2020, nu au încălcat măsurile de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, în cauză este împiedicată punerea în mişcare a acţiunii penale pentru infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 352 alin. 1 C. pen. deoarece fapta sesizată nu există”. Citește mai mult

Fostul procuror Mircea Negulescu, zis „Portocală”, arestat preventiv

Joi, 23 iulie 2020, Știri Juridice

La data de 15 iulie 2020, procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale, punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pe o durată de 24 de ore față de un fost procuror, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:

– cercetare abuzivă prev. de art. 280 alin. 1 și 2 Cod penal (6 infracțiuni), represiune nedreaptă prev. de art. 283 alin. 1 Cod penal (4 infracțiuni), instigare la represiune nedreaptă în modalitatea participației improprii prev. de art. 47 Cod penal în ref. la art. 283 alin. 2 Cod penal în cond. art. 52 alin. 3 Cod penal, influențarea declarațiilor prev. de art. 272 alin. 1 Cod penal în cond. art. 35 alin. 1 Cod penal, inducerea în eroare a organelor judiciare în forma instigării și în modalitatea participației improprii prev. de art. 47 Cod penal în ref. la art. 268 alin. 1 Cod penal în cond. art. 52 alin. 3 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal, inducerea în eroare a organelor judiciare în forma instigării și în modalitatea participației improprii prev. de art. 47 Cod penal în ref. la art. 268 alin. 2 Cod penal în cond. art. 52 alin. 3 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal, fals intelectual prev. de art. 321 alin. 1 Cod penal (12 infracțiuni) în cond. art. 38 alin. 1 Cod penal, abuz în serviciu prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal (4 infracțiuni) și constituirea unui grup infracțional organizat prev. de art. 367 alin. 1 și 3 Cod penal. Citește mai mult

Curtea de Apel București a anulat decizia de achitare în cazul lui Vasile Blaga. Dosarul se reia de la început

Joi, 23 iulie 2020, Agerpres

Curtea de Apel Bucureşti a admis apelul DNA şi a anulat decizia primei instanţe prin care Vasile Blaga, fost secretar general al PDL, a fost achitat în octombrie 2017 pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Curtea de Apel a dispus ca dosarul să se reîntoarcă la Tribunalul Bucureşti, spre rejudecare. 

“Admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva sentinţei penale nr. 2.198/30.10.2017, pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală, în dosarul nr. 1.240/3/2017. Desfiinţează în integralitate sentinţa apelată şi trimite cauza spre rejudecare la Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare din apel rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi 23.07.2020”, se arată în decizia CAB.

Vasile Blaga a fost trimis în judecată pe 29 noiembrie 2016 de DNA Ploieşti, fiind acuzat că a primit 700.000 de euro de la o societate comercială în schimbul exercitării influenţei, astfel încât respectiva firmă să obţină contracte cu două companii naţionale. „În perioada 2011 – 2012, în calitate de secretar general al unui partid aflat la guvernare, inculpatul Blaga Vasile a primit în patru rânduri suma totală de 700.000 euro. Citește mai mult

Necesitatea sprijinirii Parchetului European - unul dintre subiectele abordate la întâlnirea dintre Gabriela Scutea și ambasadorul Franței în România

Miercuri, 22 iulie 2020, Știri Juridice

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, doamna Gabriela Scutea, a avut o întrevedere, la sediul instituției, cu Excelența Sa, doamna Michèle Ramis, ambasadorul Republicii Franceze în România. 

La întâlnire au mai participat procurorul șef al Seviciului de cooperare internațională, relații internaționale și programe din cadrul PÎCCJ, doamna Nadina Spînu, și domnul Eric Millet, prim-consilier în cadrul Ambasadei Republicii Franceze în România. Citește mai mult

Eduard Martin, fost deputat PSD, trimis în judecată de DNA pentru evaziune fiscală

Joi, 23 iulie 2020, Știri Juridice

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a două persoane fizice, la data faptelor asociați în cadrul S.C. Polaris M Holding S.R.L., sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de  evaziune fiscală și delapidare, a unei persoane fizice, la data faptelor administrator, ulterior președinte al consiliului de administrație al societății Polaris M Holding, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală și complicitate la delapidare și a S.C. Polaris M Holding S.R.L., sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: în perioada 2006 – 2017, principala sursă de venituri a societății Polaris M Holding S.R.L. ar fi reprezentat-o executarea contractului de salubrizare încheiat cu primăria municipiului Constanța. Pentru executarea acestor servicii, firma respectivă ar fi practicat tarife supraevaluate (împrejurare care a făcut obiectul unui alt dosar penal, trimis în judecată – vezi comunicat nr. 1934/VIII/3 din 9 decembrie 2015), fapt ce ar fi dus la acumularea unor venituri foarte mari de către societatea Polaris M Holding (în jur de 1 milion de euro lunar) Citește mai mult

Proiectul USR de desființare a Secției Speciale a fost respins de Parlament

Miercuri, 22 iulie 2020, Știri Juridice

După ce Camera Deputaților a respins proiectul de lege propus de USR de desființare a Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor din Justiție, Senatul a dat și el un vot negativ proiectului. Pentru că în acest caz, Senatul este for decizional, proiectul USR a fost respins definitiv 76 de voturi „pentru” respingere, 41 „împotrivă” şi 14 abţineri.

Proiectul de lege propus de USR prevedea, printre altele, că „La data intrării în vigoare a prezentei legi, Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se desfiinţează. (…) Procurorii care, la data intrării în vigoare a prezentei legi, îşi desfăşoară activitatea în cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie revin la parchetele de unde provin sau se încadrează la alte parchete unde au dreptul să funcţioneze, potrivit legii. De la data revenirii la parchetul de unde provin, procurorii care au activat în cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie îşi redobândesc gradul profesional de execuţie şi salarizarea corespunzătoare acestuia avute anterior sau pe cele dobândite ca urmare a promovării, în condiţiile legii, în timpul desfăşurării activităţii în cadrul Secţiei. La data intrării în vigoare a prezentei legi încetează detaşările ofiţerilor şi agenţilor de poliţie judiciară din cadrul Secţiei”. Citește mai mult

Darius Vâlcov - 6 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită și trafic de influență

Marți, 21 iulie 2020, Știri Juridice

Darius Vâlcov, fost ministru al Finanțelor și fost primar al municipiului Slatina a fost condamnat de Tribunalul Dolj la 6 ani și 6 luni de închisoare cu executare. În acest dosar, Vâlcov a fost acuzat de DNA de luare de mită și trafic de influență.

Potrivit minutei Tribunalului Dolj, Vâlcov a fost găsit vinovat de ambele infracțiuni, iar după contopire a rezultat pedeapsa de 6 ani si 6 luni. „In baza art. 38 alin 1, 39 alin 1 lit. b C. PEN și art. 45 alin 3 lit. a C. PEN și art. 10 din Legea nr 187/2012 contopește pedepsele aplicate mai sus inculpatului in pedeapsa cea mai grea de 4 ani închisoare la care se adaugă 1/3 din totalul celorlalte pedepse aplicate (3 ani si 6 luni + 4 ani), urmând ca inculpatul sa execute in final pedeapsa de 6 (șase) ani si 6 (șase) luni închisoare alături de 3 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 lit. a, b si g (dreptul de a fi primar) Cod penal ca pedeapsa complementara. În baza art. 45 alin 5 C. pr. pen. interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 66 lit. a, b si g C. PEN pe durata prevăzuta de art. 65 alin 3 C. PEN. Instanța a mai decis să confiște de la Vâlcov a sumei de 4.296.270 de lei. Citește mai mult

SIIJ l-a reținut pe Mircea Negulescu, fost procuror DNA Ploiești, pentru falsificarea probelor și coruperea martorilor

Joi, 16 iulie 2020, Știri Juridice

Procurorii Secției de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ) au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea lui Mircea Negulescu pe o durată de 24 de ore, pentru săvârşirea infracţiunilor de cercetare abuzivă (6 infracţiuni), represiune nedreaptă (4 infracţiuni), instigare la represiune nedreaptă în modalitatea participaţiei improprii, influenţarea declaraţiilor, inducerea în eroare a organelor judiciare în forma instigării şi în modalitatea participaţiei improprii, inducerea în eroare a organelor judiciare în forma instigării şi în modalitatea participaţiei improprii, fals intelectual, abuz în serviciu (4 infracţiuni) şi constituirea unui grup infracţional.

La data de 15 iulie 2020, procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale, punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pe o durată de 24 de ore față de un fost procuror. Citește mai mult

DIICOT îl trimite în judecată pe fostul colonel SRI Dumitru Dragomir în dosarul Black Cube

Miercuri, 15 iulie 2020, Știri Juridice

Potrivit unui comunicat al DIICOT, Daniel Dragomir este acuzat de săvârşirea mai multor infracţiuni în dosarul “Black Cube”, în legătură cu spionarea fostei şefe a DNA Laura Codruţa Kovesi.

Daniel Dragomir este acuzt de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată, instigare la transfer neautorizat de date informatice, în formă continuată, instigare la fals informatic, în formă continuată, instigare la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice şi instigare la violarea secretului corespondenţei, în formă continuată.

Anterior, trei angajaţi ai firmei israeliene Black Cube – Yossi Barkshtein, Ron Weiner şi David Geclowicz – au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii români, ei primind în instanţă condamnări cu suspendare.

Daniel Dragomir a fost şeful grupării sectoare informativ-operative în Direcţia Generală de Prevenire şi Combatere Terorism din cadrul SRI, el fugind din România în luna iunie, cu puţin timp înainte de a fi condamnat definitiv la 3 ani şi 10 luni de închisoare cu executare, într-un alt dosar de fals în înscrisuri şi spălare de bani. Citește mai mult

DIICOT clasează dosarul 10 august - Nu a fost lovitură de stat

Miercuri, 15 iulie 2020, Știri Juridice

DIIICOT a decis clasarea dosarului privind violențele din data de 20 august 2018 de la protestul din Piața Victoriei.

Prin ordonanța din data de 26.06.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism au dispus următoarele:

1. Clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii, în forma tentativei, a infracțiunii de acțiuni împotriva ordinii constituționale;

2. Declinarea competenței de efectuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu constând în aceea că ”în data de 10.08.2018, începând cu ora 1800, cu ocazia mitingului organizat în zona Piaţa Victoriei din mun. Bucureşti, au avut loc incidente violente în care au fost implicate forţele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române, în urma cărora a rezultat rănirea mai multor persoane”, în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare. Citește mai mult

Șeful Serviciului Juridic din Prefectura Mehedinți și directorul Direcției Cadastru din Primăria Drobeta - Turnu Severin reținuți de DNA pentru că ar fi luat mită

Sâmbătă, 11 iulie 2020, Știri Juridice

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Craiova au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 10 iulie 2020, a inculpaților: VINTILĂ CONSTANTIN, șef al Serviciului Juridic din cadrul Instituției Prefectului Mehedinți și membru al Comisiei județene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (2 acte materiale), spălarea banilor și complicitate la luare de mită. Citește mai mult

AGERPRES - Directorul suspendat al Unifarm Adrian Ionel, la ieşirea din DNA: Sunt nevinovat şi voi dovedi

Marți, 7 iulie 2020, Agerpres

Directorul suspendat al Unifarm Eugen Adrian Ionel, a declarat, marţi, la ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, unde a fost audiat în dosarul în care este acuzat, printre altele, de luare de mită, că este nevinovat. “Sunt nevinovat şi voi dovedi acest lucru”, a afirmat Adrian Ionel.

Potrivit unor surse judiciare, el s-a prezentat la DNA pentru o confruntare cu unul dintre denunţătorii din acest caz.

Eugen Adrian Ionel a fost pus sub control judiciar de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fiind acuzat de luare de mită, abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, complicitate la trafic de influenţă, instigare la fals intelectual şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane. Procurorii anticorupţie spun că Eugen Adrian Ionel ar fi pretins 760.000 euro unui intermediar ce reprezenta o societate comercială pentru ca Unifarm, companie de stat, să atribuie un contract de achiziţie a echipamentelor de protecţie împotriva infectării cu virusul SARS-CoV-2 – 250.000 de combinezoane şi 3 milioane de măşti chirurgicale. Citește mai mult

Dosarul lui Vergil Chițac, senatorul care a băgat Guvernul în autoizolare, a fost clasat

Marți, 7 iulie 2020, Știri Juridice

Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă ÎCCJ au dispus clasarea cauzei cu privire la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor (art.352 Cod penal), faptă presupus comisă de către o persoană care are calitatea de senator în Parlamentul României. În temeiul actelor și probelor administrate în timpul cercetărilor s-a stabilit că senatorul nu a încălcat nicio normă privitoare la prevenirea sau combaterea bolii COVID-19, anunțând autoritățile competente când a manifestat simptome specifice noului coronavirus și supunându-se tuturor procedurilor medicale stabilite de către autoritățile medicale. Citește mai mult

Omul de afaceri Sorin Strutinsky, condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare pentru că ar fi dat o mită de 2 milioane de euro

Marți, 7 iulie 2020, Știri Juridice

Sorin Strutinsky, condamnat luni de Curtea de Apel Constanţa la 10 ani şi opt luni de închisoare pentru infracţiuni de corupţie, a fost dat în urmărire naţională, poliţiştii făcând demersuri pentru emiterea pe numele acestuia a unui mandat european de arestare. 

“Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale efectuează cercetări pentru identificarea unui bărbat de 53 de ani, din Constanţa, persoana în cauză fiind dată în urmărire naţională. În continuare, poliţiştii desfăşoară activităţi pentru emiterea unui mandat european de arestare şi a cererii de urmărire internaţională pe numele acestuia”, a informat IPJ Constanţa. 

Conform sursei citate, pe 6 iulie, pe numele bărbatului în cauză a fost emis un mandat de executare a pedepsei de 10 ani şi opt luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare a banilor, toate aceste fapte fiind comise în formă continuată. 

Strutinsky a fost partenerul de afaceri al fostului primar Radu Mazare și al fostului președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicusor Constantinescu. Cei trei sunt prieteni vechi, fiind colegi la Institutul de Marină. Au intrat în afaceri în 1990, editând saptamanalul local „Contrast”, devenit ulterior cotidianul „Telegraf” și apoi trust de presă. Citește mai mult

Discursul procurorului șef DNA, Crin Bologa, la audierea publică organizată de Parlamentul European în sistem de videoconferință

Luni, 6 iulie 2020, Știri Juridice

Audierea publică, desfășurată la data de 6 iulie 2020, a avut ca subiect “Valorificarea investigațiilor desfășurate de OLAF (Oficiul European de Luptă Antifraudă) în materie de combaterea fraudei, a corupției și alte nereguli constatate în statele membre ale U.E”.

Printre vorbitori s-au mai numărat și reprezentanți ai autoritățiilor de aplicare a legii din Germania și Italia, directorul general OLAF, procurorul șef al EPPO (Parchetul European) si un reprezentant al Curții de Justiție a UE.

În discursul său, procurorul șef al D.N.A a prezentat perspectiva României asupra investigării fraudelor la fondurile europene menționând că, deși este un organ de anchetă administrativ, datele și informațiile pe care OLAF le furnizează anchetei penale contribuie la reducerea timpului de anchetă și la creșterea eficienței măsurilor de urmărire penală. “Concret, investigatorii OLAF transmit analize și investigații financiare, ne sprijină în identificarea entităților persoane fizice sau juridice implicate, efectuează verificări la societățile comerciale din diferite state membre implicate în circuitul infracțional, obțin documente legate de implementarea proiectelor cu parteneri din statele membre, toate aceste date fiind exploatate ulterior și detaliate în cadrul activităților judiciare”, a spus procurorul șef al DNA.

În perioada 2012-2018, au fost primite 84 de recomandări de la OLAF dintre care 25 au fost valorificate în dosare penale trimise în judecată, ceea ce reprezintă un procentaj de 30 %. Citește mai mult

Gabriela Scutea: Corupția din sănătate afectează siguranța națională

Duminică, 5 iulie 2020, Știri Juridice

Într-un mesaj transmis de Ziua Justiției, procurorul general Gabriela Scutea a declarat că procurorii trebuie să aibă încrederea societăţii că, prin aplicarea legii în mod egal, prin descoperirea la timp a infracţiunilor şi instrumentarea cu profesionalism a cauzelor, infractorii sunt trimişi în judecată indiferent de numele acestora.

Gabriela Scutea: „Ziua Justiţiei celebrează în fiecare an eforturile şi rezultatele aferente din sistemul judiciar. Anul acesta, marcat de schimbări majore la nivel global, Ziua Justiţiei este un prilej de autoevaluare a activităţii noastre, un exerciţiu de introspecţie prin raportare la rolul constituţional al Ministerului Public. În calitate de procuror general, afirm cu convingere că, în contextul declarării pandemiei de COVID-19 şi al decretării stării de urgenţă în România, cu toate consecinţele de ordin juridic şi uman care au decurs din aceasta, a fost una dintre cele mai dificile perioade pe care le-a traversat societatea şi implicit Ministerul Public. Pentru că, în mod natural, această instituţie cu rol cheie în arhitectura constituţională a statului român urmează curba de evoluţie, respectiv de maturizare, a societăţii ale cărei interese generale le reprezintă, apărând ordinea de drept, drepturile şi libertăţile cetăţenilor ei”. Citește mai mult

Liviu Dragnea inculpat în dosarul Tel Drum. Potrivit DNA, prejudiciul depășește 31 de milioane de lei

Sâmbătă, 27 iunie 2020, Știri Juridice

Procurorii DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul Liviu Nicolae Dragnea, pentru următoarele infracțiuni, săvârșite în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman: constituire a unui grup, infracțional organizat, două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul și instigare la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în forma participației improprii.

În cauză s-a dispus punerea mișcare a acțiunii penale și față de alte persoane care la data faptelor erau funcționari în cadrul Consiliului județean Teleorman și față de administratori/reprezentanți ai firmei SC Tel Drum SA și ai altor societăți comerciale, pentru infracțiuni de constituirea unui grup infracțional organizat, folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete. Citește mai mult

Liviu Dragnea, adus de la Rahova la DNA pentru a fi anunțat că este inculpat în dosarul Tel Drum, la doi ani și jumătate de la începerea urmăririi penale

Vineri, 26 iunie 2020, Știri Juridice

Fostul lider al PSD Liviu Dragnea – condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare în dosarul angajărilor fictive – a fost adus vineri dimineață de la Penitenciarul Rahova la DNA, unde ar urma să îi fie adusă la cunoștință schimbarea calității de suspect în cea de inculpat în cazul Tel Drum. În acest dosar, procurorii au anunțat începerea urmăririi penale împotriva lui Dragnea încă din noiembrie 2017.

Anunțul legat de audierea la DNA a fost făcut chiar de Liviu Dragnea, în primul său interviu acordat din închisoare fostei sale consiliere Anca Alexandrescu, în prezent ziaristă la Realitatea TV. Dragnea a susținut că este nevinovat și că este folosit în campania electorală care urmează: „Mâine sunt citat la DNA în dosarul cu Tel Drum care brusc, după 3 ani de zile, este pus din nou pe tapet, ce să vezi, cu puţin timp înainte de campania electorală. (…) Să se discute iar despre acest dosar în care, şi dacă mă întrebi de ce sunt acuzat, sincer nu ştiu. Era vorba despre două drumuri făcute cu bani europeni. Am înțeles că ar fi rămas în dosar doar un singur drum, dar nu știu, probabil o să văd mâine. Drumurile există. Practic, eu sunt acuzat că în timpul mandatului meu s-au făcut două drumuri importante pentru judeţul ăla (…) Când am venit președinte de consiliu județean, acolo nu era niciun drum în firea lui (…) Deci mâine o să fiu la DNA” . Citește mai mult

Fost consilier PNL acuzat de trafic de influență și trimis în judecată de DNA

Vineri, 26 iunie 2020, Știri Juridice

Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților: 

PIEPTEA CORNEL, la data faptei consilier general și lider de grup al unei alianțe politice în cadrul Consiliului General al Municipiului București (C.G.M.B.), sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de trafic de influență a unei persoane fizice, cetățean român, la data faptei administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la trafic de influență, a unei persoane fizice cu dublă cetățenie română și turcă, la data faptei director general și administrator al unei instituții de învățământ, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de cumpărare de influență și a unei persoane fizice cu dublă cetățenie română și turcă, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: În luna decembrie 2012, inculpatul Pieptea Cornel, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și ar fi primit prin intermediul inculpatei Popescu Manuela Violeta, de la administratorul unei societăți comerciale (inculpatul persoană fizică, cetățean român), sumele de 15.000 euro (remiși în sediul Consiliului General București) și 150.000 lei, pentru a–și exercita influența asupra consilierilor din cadrul C.G.M.B., în vederea aprobării unui proiect de hotărâre privind Planul de Urbanism Zonal ce privea construirea unui supermarket pe un teren situat în București. Banii ar fi fost remiși în două tranșe, înainte și după aprobarea hotărârii ce privea PUZ-ul respectiv. Citește mai mult

DNA: Directorul general al Unifarm acuzat de luare de mită și pus sub control judiciar

Miercuri, 24 iunie 2020, Știri Juridice

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 23 iunie 2020, a inculpatului

IONEL EUGEN ADRIAN, director general al Companiei Naționale Unifarm SA, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: 

– luare de mită,

– abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite,

– complicitate la trafic de influență,

– instigare la fals intelectual,

– folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: În calitate de director general al C.N. Unifarm SA, inculpatul Ionel Eugen Adrian ar fi pretins 760.000 euro unui intermediar ce reprezenta o societate comercială pentru ca CN Unifarm SA, companie de stat, să atribuie un contract de achiziție a echipamentelor de protecție împotriva infectării cu virusul COVID 19 (250.000 de combinezoane și 3 milioane de măști chirurgicale). Citește mai mult

Angajat ISU, acuzat de DIICOT că făcea parte dintr-o rețea de culivatori de cannabis

Luni, 22 iunie 2020, Știri Juridice

La data de 21.06.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Giurgiu împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Giurgiu au efectuat 4 percheziții domiciliare, pe raza județului Giurgiu, la domiciliile unor persoane suspectate de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de droguri de risc. 

În cauză s-a stabilit faptul că, în perioada mai 2019 – iunie 2020, mai multe persoane, printre care și un angajat ISU București, au inițiat un grup infracțional în scopul dezvoltării de culturi de cannabis.

În acest sens, au achiziționat o locuință în satul Vlad Țepes, comuna Comana, pe care au amenajat-o atât în interior, cât și la exterior, în vederea înființării respectivelor culturi. În urma perchezițiilor, a fost descoperită o cultură indoor de cannabis formată din 504 plante de cannabis, în diferite stadii de dezvoltare, precum și bunuri utilizate la dezvoltarea culturii ( ventilatoare, lămpi, butelii de CO2, nutrienti, etc.), iar în curtea aceluiași imobil au mai fost identificate încă 25 de plante aflate în vegetație.

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Giurgiu au fost aduse, în vederea audierii, un număr de 4 persoane. Actiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul IJJ Giurgiu. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de C.p.p, precum şi de prezumţia de nevinovăţie. Citește mai mult

Parchetul General: Propunerea de desființare a Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiției este deficitară

Vineri, 19 iunie 2020, Știri Juridice

Propunerea legislativă de desființare a Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție este deficitară și nu întrunește normele de tehnică legislativă cerute de lege, potrivit Secției resurse umane și documentare din Parchetul General. 

Propunerea legislativă de desființare a SIIJ  este identică cu propunerea legislativă pentru desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție înregistrată la Senatul României cu nr. L612/2019 și respinsă definitiv de Senat, în calitate de cameră decizională, în ședința din 11 decembrie 2019, se arată în nota Secției de resurse umane și documentare privind propunerea legislativă pentru desființarea SIIJ din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Citește mai mult

Fleancu Marius Aurelian, ofițer de poliție judiciară IGPR trimis în judecată de DNA pentru luare de mită

Vineri,19 iunie 2020, Știri Juridice

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului FLEANCU MARIUS-AURELIAN, la data faptelor ofițer de poliție judiciară în cadrul I.G.P.R. – Direcția de Investigare a Criminalității Economice, pentru comiterea infracțiunilor de: luare de mită, trafic de influență, permiterea accesului unei persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, cu scopul de a obține pentru sine foloase necuvenite, 

și sub control judiciar, a unui inculpat, persoană fizică, pentru comiterea infracțiunilor de: complicitate la luare de mită și complicitate la trafic de influență. Citește mai mult

Directorul general interimar al ADP Sector 4 trimis în judecată de DNA

Miercuri, 17 iunie 2020, Știri Juridice

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului GOLEAC MARIAN, director general interimar al SC Amenajarea Domeniului Public (ADP) 4 S.A. (la data întocmirii rechizitoriului), pentru comiterea infracțiunii de înșelăciune în formă continuată. Citește tot

Fostul procuror Mircea Negulescu – trimis în judecată pentru cercetare abuzivă 

Miercuri, 17 iunie 2020, Agerpres

Fostul procuror Mircea Negulescu a fost trimis în judecată de procurorii Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) într-un dosar în care este acuzat de cercetare abuzivă şi influenţarea declaraţiilor martorilor. n fapt, în urma probatoriului administrat s-a constatat că inculpatul, în calitate de procuror de caz într-un dosar al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, ar fi ticluit probe nereale. Citește tot