Liviu Dragnea, adus de la Rahova la DNA pentru a fi anunțat că este inculpat în dosarul Tel Drum, la doi ani și jumătate de la începerea urmăririi penale

Liviu Dragnea, adus de la Rahova la DNA pentru a fi anunțat că este inculpat în dosarul Tel Drum, la doi ani și jumătate de la începerea urmăririi penale

Vineri, 26 iunie 2020, Știri Juridice –

Fostul lider al PSD Liviu Dragnea – condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare în dosarul angajărilor fictive – a fost adus vineri dimineață de la Penitenciarul Rahova la DNA, unde ar urma să îi fie adusă la cunoștință schimbarea calității de suspect în cea de inculpat în cazul Tel Drum. În acest dosar, procurorii au anunțat începerea urmăririi penale împotriva lui Dragnea încă din noiembrie 2017.

Anunțul legat de audierea la DNA a fost făcut chiar de Liviu Dragnea, în primul său interviu acordat din închisoare, joi, fostei sale consiliere Anca Alexandrescu, în prezent ziaristă la Realitatea TV. Dragnea a susținut că este nevinovat și că, de fapt, ar fi folosit în campania electorală care urmează.

Liviu Dragnea: „Mâine (vineri – n.r.) sunt citat la DNA în dosarul cu Tel Drum care brusc, după 3 ani de zile, este pus din nou pe tapet, ce să vezi, cu puţin timp înainte de campania electorală. (…) Să se discute iar despre acest dosar în care, şi dacă mă întrebi de ce sunt acuzat, sincer nu ştiu. Era vorba despre două drumuri făcute cu bani europeni. Am înțeles că ar fi rămas în dosar doar un singur drum, dar nu știu, probabil o să văd mâine. Drumurile există. Practic, eu sunt acuzat că în timpul mandatului meu s-au făcut două drumuri importante pentru judeţul ăla (…) Când am venit președinte de consiliu județean, acolo nu era niciun drum în firea lui (…) Deci mâine o să fiu la DNA”.

Liviu Dragnea, care avea calitatea de suspect în acest dosar, a spus că a fost chemat vineri la DNA pentru a i se aduce la cunoștință calitatea de inculpat. “Pe citaţie scrie că mă cheamă să-mi aducă la cunoştinţă calitatea de inculpat. Între timp, stând aici, probabil că am făcut ceva pe la garaj și trebuie să fiu inculpat”, a comentat ironic Liviu Dragnea, referindu-se la faptul că lucrează la garajul penitenciarului

„Sigur că o să fiu folosit, e străvezie strategia, e limpede. Nu s-a mai operat demult în dosarul ăsta. Chiar i-am spus Irinei (Irina Tănase – n.r.) că undeva în vară vor iesi pe piață cu ceva, evenutaul dosarul ăsta, pentru ca nu au ce să spună”, a mai susținut fostul lider al PSD.

Urmărirea penală în dosarul Tel Drum, în care Liviu Dragnea este urmărit penal de DNA din noiembrie 2017, a fost suspendată în perioada stării de urgență, declara în 21 mai șeful DNA, Crin Bologa. El a spus că nu va mai avansa un termen pentru finalizarea cazului și că la DNA sunt “cu sutele” dosare mai vechi de 5 ani.

Liviu Dragnea: „La dosarul Tel Drum nu s-a putut lucra în această perioadă, întrucât urmărirea penală a fost suspendată pe durata stării de urgenţă (…) Am stat de vorbă cu doamna procuror, lucrează în cauză, nu mai dăm un termen limită”.

El a mai spus că procurorii s-au gândit „la toate posibilităţile” pentru a urgenta acest caz și că la DNA sunt “cu sutele” dosare mai vechi de 5 ani.

Întrebat dacă nu mai poate aloca un procuror pentru dosarul Tel Drum, procurorul șef al DNA a spus: „Procurorul de caz, în momentul în care va avea nevoie de forţe suplimentare, vom asigura tot sprijinul. Deocamdată nu a solicitat ajutor”.

Procurorul de caz în dosarul Tel Drum este Alexandra Lăncrănjan.

Fostul șef interimar al DNA Călin Nistor a susținut în mai multe rânduri, ultima dată în luna ianuarie, că nu va mai dura mult și va fi dată o soluție în dosarul Tel Drum, în care fostul lider PSD Liviu Dragnea este cercetat din 2017 pentru constituirea unui grup infracţional, abuz în serviciu şi deturnarea de fonduri europene.

În dosarul Tel Drum, procurorii DNA au anunţat, oficial, pe 13 noiembrie 2017 că Liviu Dragnea este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni privind deturnarea de fonduri europene, în legătură cu favorizarea companiei în privinţa acordării de contracte. Faptele ar fi fost comise în perioada în care era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.

Procurorii au pus sechestru de peste 127 milioane lei (peste 27 de milioane euro) asupra bunurilor lui Liviu Dragnea. Printre acestea se numără un teren de aproape 3.000 de metri, un apartament de 80 de metri pătraţi, două maşini şi mai multe sume de bani aflate în conturile lui Liviu Dragnea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.