Dosarul de corupție a lui Vlad și Mircea Cosma se va rejudeca de la zero

Dosarul de corupție a lui Vlad și Mircea Cosma se va rejudeca de la zero

Miercuri, 28 octombrie 2020, ziare.com

Tribunalul Prahova a decis marți, 27 octombrie, ca dosarul în care fostul președinte al Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, și fiul sau, fostul deputat PSD, Vlad Cosma, sunt judecați pentru corupție, sa fie rejudecat de la zero și a trimis cauza unui judecător de Camera Preliminara de la Tribunalul Prahova.

Cazul este pe rolul instanțelor din aprilie 2014.

Din punct de vedere tehnic, magistratul de la Tribunalul Prahova a anulat marți mai multe încheieri date de Înalta Curte, în faza de Camera Preliminară – în care s-a constatat legalitatea probelor și rechizitoriul DNA- și a trimis dosarul la registratura instanței, “în vederea repartizării aleatorii a cauzei, aceasta urmând a fi reluata din etapa camerei preliminare”.

In ultimul an, cazul s-a plimbat intre Tribunalul Prahova și Înalta Curte, cele doua instanțe susținând ca nu au competenta sa judece acest caz. In final dosarul a ajuns la Tribunalul Prahova.

Condamnările inițiale

Inițial, în noiembrie 2016, un complet de trei judecători de la ICCJ a dat o prima sentința în acest caz. Fostul președinte al CJ Prahova Mircea Cosma a fost condamnat la opt ani de închisoare, în timp ce fiul sau, Vlad Cosma (foto dreapta), a primit cinci ani de închisoare. De asemenea, omul de afaceri Răzvan Alexe și fostul sef al Direcției Patrimoniu din cadrul CJ Prahova Daniel Alexandrescu au primit 2 ani și 6 luni, respectiv 6 ani de închisoare.

Ulterior, în martie 2018, în apel, un complet de cinci judecători de la Instanța suprema a decis rejudecarea dosarului, pe motiv ca o parte dintre martori au dat declarații contradictorii în instanța și exista suspiciuni legate de modul în care procurorii de la DNA Ploiești au administrat probele. Dosarul a fost trimis atunci la Secția penala a ICCJ.

La rejudecare, procesul a fost amânat de mai multe ori, o parte dintre judecătorii din complet au fost schimbați, după care dosarul a fost trimis în septembrie 2019 la Tribunalul Prahova, unde procesul trebuia sa se rejudecă de la zero.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.