Sinteza cauzelor finalizate de DNA în luna decembrie 2021, având ca obiect fraudarea fondurilor europene
Vineri, 7 ianuarie 2022, Știri Juridice –
Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate în luna decembrie 2021, având ca obiect fraudarea fondurilor europene, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă. În aceste cauze au fost trimiși în judecată (prin rechizitorii sau acorduri de recunoaștere a vinovăției) 46 de inculpați (persoane fizice și juridice) în cauze cu prejudicii de aproape 36 de milioane de lei (peste 7 milioane euro) în dauna fondurilor europene.
- Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
- ȘERBAN ADRIANA ANA, la data faptelor consilier juridic în cadrul Primăriei comunei Jibert și reprezentant al Asociația crescătorilor de taurine Jibert, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
- PÎTEA MARIAN, la data faptei primar al comunei Jibert, județul Brașov, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
- Asociația crescătorilor de taurine Jibert, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
Inculpata Șerban Adriana Ana, în calitate de reprezentant al Asociației crescătorilor de taurine Jibert, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), în perioada 2007-2014, mai multe documente în care erau consemnate date necorespunzătoare adevărului pentru a obține, în mod injust, sume de bani în cadrul schemelor de sprijin pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
Inculpata ar fi beneficiat de sprijinul primarului Pîtea Marian care, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi încheiat cu Asociația un contract prin care i-a dat în administrare întreaga suprafață de pășune deținută de comuna Jibert. Documentul respectiv nu îi conferea inculpatei un drept de folosință asupra terenului menționat, fiind încheiat în mod formal, pentru a crea aparența că Asociația ar avea un astfel de drept asupra pășunii comunale.
În realitate pășunea a fost utilizată de toți locuitorii comunei, nu doar de membrii formei asociative.
Prin aceste demersuri, inculpata ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 22.594.739 lei sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză, au fost dispuse măsuri asigurătorii față de cei trei inculpați.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Brașov cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
- Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a nouă inculpați (din care patru sunt societăți comerciale) pentru săvârșirea unor infracțiuni de: folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, folosirea cu rea-credință, de bunuri sau a creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect, constituirea unui grup infracțional organizat și fals.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada septembrie 2016 – octombrie 2017, inculpații ar fi constituit un grup infracțional organizat având ca scop comiterea de infracțiuni în vederea obținerii în mod fraudulos a unor fonduri nerambursabile acordate de Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (A.P.I.A.).
În acest sens acțiunile membrilor grupului, au presupus, printre altele:
- înființarea societăților comerciale inculpate, prin intermediul aceleiași persoane și utilizând date similare în mare măsură pentru identificarea societăților (sedii, numere de telefon, mandatar) precum și schimbarea sediilor societăților comerciale, la aceeași adresă din municipiul București,
- arendarea de la aceeași entitate a unor suprafețe de teren (toate în județul Mehedinți) prin intermedierea acelorași persoane, cu precizarea că arendarea acestor suprafețe de teren a fost realizată doar formal,
- contractarea de împrumuturi la bănci;
- operațiuni reciproce de împrumut, derulate între unele dintre societățile comerciale inculpate;
- demersuri pentru procurarea și întocmirea de documente justificative false, atașate la dosarele cererilor unice de plată depuse la APIA, documentele fiind similare ca și conținut (cu schimbarea doar a titularului sprijinului financiar);
- modalitatea de însușire în interes personal, a sumelor obținute fraudulos cu titlu de sprijin financiar.
Ca urmare a demersurilor menționate mai sus, inculpații ar fi obținut de la A.P.I.A. subvenții în valoare de 3.902.207 lei care, după achitarea unor împrumuturi bancare (328.426 lei), au fost transferate în conturile inculpaților și ulterior cheltuite în scopuri personale contrar intereselor societăților beneficiare.
Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură s-a constituit parte civilă cu suma menționată mai sus.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
- Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei inculpați (doi oameni de afaceri și SC Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi S.R.L.) pentru săvârșirea unor infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (comise sub forma autoratului și a complicității).
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada februarie 2014 – octombrie 2015, în contextul implementării proiectului “Construire fermă piscicolă în localitatea Buhuși, jud. Bacău”, administratorul SC Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi S.R.L. ar fi depus la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale mai multe documente false și inexacte (facturi fiscale, declarații de performanță, etc.) din care rezulta că lucrările ar fi fost executate de societatea celuilalt om de afaceri.
În realitate, lucrările ar fi fost executate în cea mai mare parte în regie proprie de către beneficiarul fondurilor europene.
Ulterior acestor demersuri, inculpatul ar fi obținut fonduri nerambursabile în valoare totală de 851.331 lei, sumă cu care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă în procesul penal.
În cauză, au fost dispuse măsuri asigurătorii față de administratorul SC Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi S.R.L..
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Neamț cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
- Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
Persoană fizică, administrator al SC Agro Sole Trader SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
SC Agro Sole Trader SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
TROFIN VENILIA și BANU ROMEO, consilieri superiori în cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
- fals intelectual.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2021, administratorul SC Agro Sole Trader SRL ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente inexacte, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul proiectului de obținere a sprijinului financiar pentru măsura de recoltare a strugurilor înainte de coacere.
Concret, în documentele depuse inculpatul a susținut că a recoltat integral, până la data de 21.07.2021, strugurii necopți de pe o suprafață de 32,14 hectare de viță de vie, însă, acesta ar fi fost surprins de organele de anchetă recoltând struguri și în data de 28.10.2021.
În demersul său infracțional, inculpatul ar fi beneficiat și de sprijinul celor doi consilieri A.P.I.A., Trofin Venilia și Banu Romeo, care, la 30 iulie 2021, au efectuat un control în zona viticolă respectivă, ocazie cu care au menționat în raportul întocmit că toți strugurii au fost culeși, aspect total neadevărat.
Acționând în această manieră, administratorul SC Agro Sole Trader SRL ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 187.698 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
- Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
- KELEMEN ZOLTAN, la data faptelor primar al comunei Roșiori, județul Bihor, pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
- Patru persoane fizice (administrator al unei societăți comerciale, proiectant, responsabil tehnic cu execuția lucrărilor și diriginte de șantier) pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la tentativă de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2014, în contextul realizării proiectului „Reabilitare și construire drum de legătura Pocsaj – Roșiori”, inculpatul Kelemen Zoltan, în calitatea menționată mai sus, ar fi depus la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului mai multe documente care nu corespund realității (procese verbal de recepție, de verificare a calității, facturi fiscale, etc.) în scopul de a obține în mod injust suma de 103.079 euro. Banii respectivi reprezentau contravaloarea unui contract încheiat, în contextul de mai sus, de Primărie cu omul de afaceri, inculpat în prezenta cauză, având ca obiect livrarea și plantarea unor arbori și arbuști.
În contextul menționat mai sus, cererea inculpatului Kelemen Zoltan a fost refuzată integral de către autoritatea de implementare a proiectului.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor.
- Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a doi inculpați, persoane fizice, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2017-2018, cei doi inculpați ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente în care erau consemnate date false în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru suprafețe de teren pe care nu le dețineau în realitate.
Prin aceste demersuri, inculpații ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 60.529 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă.
În cauză, au fost dispuse măsuri asigurătorii față de cei doi inculpați.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Arad cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
- Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, persoană fizică, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În contextul solicitării unui sprijin financiar pentru Măsura 112 – „Instalarea tinerilor fermieri, ca șef de exploatație”, în cursul anului 2014, inculpatul ar fi depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.) mai multe documente în care erau consemnate date false (contract arendare, declarații, etc.) prin care atesta că îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru accesarea fondurilor nerambursabile.
Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri nerambursabile în cuantum de 178.840 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (fostă Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit) s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vrancea cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
- Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
Persoană fizică, administrator al SC Pataprod SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
- fals material în înscrisuri oficiale,
SC PATAPROD SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
- fals material în înscrisuri oficiale.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În data de 22 octombrie 2018, administratorul SC Pataprod SRL ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), în cadrul dosarului cererii de plată, un înscris contrafăcut în parte chiar de el (fișă de înregistrare), în scopul de a obține subvenții aferente componentei de agricultură ecologică pentru campania 2018.
Prin aceste demersuri, administratorul SC Pataprod SRL ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 37.807 lei.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra sumei de 37.807 lei, pusă la dispoziția organelor de urmărire penală de către inculpata SC Pataprod SRL.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Cluj cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.
- Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului
Persoană fizică, la data faptei reprezentant al unei societăți comerciale cu sediul în Spania, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, săvârșită în formă continuată(trei acte materiale din care două rămase în forma tentativei).
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
Între Consiliul Județean Hunedoara, în calitate de beneficiar, și Ministerului Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Sectorial Mediu, a fost încheiat, în cursul anului 2013, un contract finanțat din fonduri europene nerambursabile ce avea ca obiect proiectul „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Hunedoara”.
În cadrul acestui proiect, Consiliul Județean Hunedoara a desfășurat simultan procedura de achiziție pentru atribuirea lucrărilor de proiectare și execuție închidere depozite urbane neconforme din Petrila, Aninoasa, Lupeni, Călan, Hațeg, Hunedoara, Uroi – Rapoltu Mare, toate situate pe raza județului Hunedoara.
Pentru obiectivele din Petrila, Lupeni și Hațeg au depus oferte două asocieri de firme din care făcea parte și societatea inculpatului.
În acest context, întrucât liderii celor două asocieri de firme înscrise la licitații nu îndeplineau condițiile minime de calificare referitoare la experiența similară și capacitatea profesională, inculpatul, în calitatea menționată mai sus, ar fi remis acestora mai multe documente false și inexacte (documente de recepție a lucrărilor, scrisori de recomandare, diplome de studii, cv-uri, etc.).
Aceste înscrisuri ar fi fost determinante pentru îndeplinirea condițiilor de eligibilitate necesare participării la procedură în cazul depozitelor neconforme Lupeni și Hațeg, iar în cazul depozitului neconform de la Petrila, documentele prezentate ar fi fost determinante în declararea drept câștigătoare a uneia dintre asocieri.
Ulterior, reprezentanții asocierii care a câștigat lucrările de închidere a depozitului de la Petrila, fără să cunoască caracterul acelor înscrisuri, le-ar fi depus la autoritatea contractantă, Consiliul Județean Hunedoara.
Prin aceste demersuri asocierea respectivă a obținut suma totală de 4.421.482 lei reprezentând fonduri nerambursabile, sumă cu care Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză a fost dispusă instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatului.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Hunedoara cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
- Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a nouă inculpați (printre care și S.C. Euro Grup S.R.L.), pentru săvârșirea a două infracțiuni de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, săvârșite în forma autoratului și a complicității.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2009-2012, în contextul implementării a două proiecte ce vizau creșterea productivității S.C. Euro Grup S.R.L., unul dintre inculpați, reprezentant al societății menționate anterior, beneficiind de ajutorul celorlalți, ar fi depus la Ministerul Întreprinderilor Micii și Mijlocii, Comerțului și Mediului de Afaceri mai multe documente false (procese verbale, documentații de ofertare, etc.), în scopul obținerii de fonduri nerambursabile.
De menționat este și faptul că pentru crearea cadrului formal al obținerii finanțării nerambursabile, același inculpat ar fi simulat organizarea unor proceduri de achiziție publică derulată la nivelul S.C. Euro Grup S.R.L, la finalul cărora au fost încheiate contracte de execuție lucrări sau livrare de bunuri cu societăți comerciale „agreate”.
Prin aceste demersuri ar fi fost obținute fonduri nerambursabile în valoare totală de 1.950.782 lei.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii față de S.C. Euro Grup S.R.L. și față de reprezentantul sau legal.
Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în cauză.
În aceeași cauză, la data de 17 decembrie 2021, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu un inculpat în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la săvârșirea infracțiunii de prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- 1 an și 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea pe o perioadă de 1 an, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat.
Dosarele de urmărire penală privindu-i pe inculpați au fost trimise spre judecare la Tribunalul Prahova.
- Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Craiova au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a doi oameni de afaceri și a două societăți comerciale (S.C. PRIMASERV S.R.L. și S.C. NEOTOP S.R.L.), sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, comise în forma autoratului, a complicității și a instigării.
În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În contextul implementării proiectului „Dezvoltarea sectorului productiv al companiei prin achiziția de echipamente, mijloace de transport tehnologice și construcția unei clădiri de producție”, în perioada 2009-2014, unul dintre inculpați, la instigarea celuilalt, ar fi depus la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene mai multe documente false (contracte de lucrări, de achiziție produse etc.), în scopul obținerii de fonduri nerambursabile.
De menționat este și faptul că pentru crearea cadrului formal al obținerii finanțării nerambursabile, inculpații ar fi simulat organizarea unei proceduri de achiziție publică derulată la nivelul S.C. PRIMASERV S.R.L., la finalul căreia a fost încheiat un contract de execuție lucrări cu o societate controlată de unul dintre oamenii de afaceri.
Prin aceste demersuri au fost obținute fonduri nerambursabile în valoare totală de 766.598 lei, debit ce a fost restituit integral Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.
În prezența avocaților, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
- 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 4 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa funcția de administrator la S.C. PRIMASERV S.R.L și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public,
- 2 ani și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 4 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public,
- amendă în cuantum de 200.000 lei și afișarea hotărârii de condamnare pe o perioadă de 2 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, în cazul S.C. PRIMASERV S.R.L,
- amendă în cuantum de 35.000 lei și afișarea hotărârii de condamnare pe o perioadă de o lună de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, în cazul S.C. NEOTOP S.R.L.
Dosarele de urmărire penală privindu-i pe inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Dâmbovița.
- Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Ploiești au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a doi inculpați, la data faptelor administratori ai unor societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, comise în forma autoratului și a complicității.
În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2012-2013, în contextul implementării a două proiecte ce priveau înființarea unor ferme de creștere a sturionilor, unul dintre inculpați, beneficiar al proiectelor, ar fi depus la Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale mai multe documente false (dosarul de achiziții servicii consultanță și proiectare care atesta în mod nereal desfășurarea, în anul 2011, a unei proceduri de cerere de ofertă în urma căreia ar fi fost încheiat contractul de consultanță, proiectare și asistență tehnică), în scopul obținerii de fonduri nerambursabile.
O parte din documentele existente la dosarul respectiv ar fi fost puse la dispoziție de cel de-al doilea inculpat.
Prin aceste demersuri inculpatul a obținut fonduri nerambursabile în valoare totală de 965.834 lei.
În prezența avocaților, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
- 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 8 luni și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor,
- 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat.
Dosarele de urmărire penală privindu-i pe inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Dâmbovița.
- Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a unei inculpate, persoană fizică fără calitate specială, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2012, în cadrul Programului Operațional Regional 2007 – 2013 (Axa 4 – Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor), între Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, prin Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Vest Oltenia și reprezentantul unei societăți comerciale ar fi fost încheiat contractul de finanțare având ca obiect ,,Realizarea și dotarea unei pensiuni în vederea diversificării afacerii societății” în valoare totală eligibilă de 756.071 lei.
În perioada 2014 – 2016, inculpata, în calitate de reprezentant al respectivei societăți comerciale ar fi depus la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, prin Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Vest Oltenia, mai multe declarații pe proprie răspundere privind inexistența vreunei situații de incompatibilitate în contextul derulării proiectului de finanțare „Realizarea și dotarea unei pensiuni în vederea diversificării afacerii societății comerciale”, deși cunoștea că acționa ca un interpus al adevăraților beneficiari.
În urma acestor demersuri, societatea administrată de inculpată ar fi primit de la autoritatea contractantă suma de 727.888 lei reprezentând finanțare europeană.
În prezența avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- o pedeapsă de un an și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.
Dosarul de urmărire penală privind-o pe inculpată împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Vâlcea.