Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, audiat la DNA într-un dosar în care este acuzat de cumpărare de influenţă

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, audiat la DNA într-un dosar în care este acuzat de cumpărare de influenţă

Joi, 18 ianuarie 2024, Agerpres

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, s-a prezentat joi dimineaţă la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa, la solicitarea procurorilor, acesta fiind cercetat penal pentru cumpărare de influenţă, dosar în care este anchetat şi un consilier al Arhiepiscopiei Tomisului.

Chemat de procurori la ora 10.00, IPS Teodosie a ajuns la DNA cu o întârziere de aproape o jumătate de oră, declarând că a venit direct de la slujbă la DNA, că s-a împărtăşit şi că nu ştie ce se va întâmpla în cadrul întâlnirii cu procurorii, pentru că nu este “ghicitor”.

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, este urmărit penal de procurorii anticorupţie pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, iar un consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la cumpărare de influenţă.

“În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obţină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenţei pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcţionarilor cu drept de decizie în această privinţă din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. La acea discuţie ar fi participat şi celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică ‘înţelegerea’ respectivă”, se arată într-un comunicat transmis de DNA la începerea urmăririi penale a reprezentanţilor Arhiepiscopiei Tomisului.

Conform aceleiaşi surse, suma de 800.000 lei urma să fie utilizată pentru finanţarea unor lucrări de construcţie ori reabilitare a unităţilor de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului.

La sfârşitul anului 2023, jurnaliştii de la Recorder au publicat un reportaj realizat împreună cu preotul Petrică Leaşcu, care are o firmă de construcţii, încercând să demonstreze cum preoţi ai BOR ar comite ilegalităţi, investigaţia jurnalistică vizând şi Arhiepiscopia Tomisului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.