Camelia Bogdan a depus, în procesul pe care l-a intentat GIP, documente confidențiale dintr-un dosar de-al său de la CEDO

Camelia Bogdan a depus, în procesul pe care l-a intentat GIP, documente confidențiale dintr-un dosar de-al său de la CEDO

Luni, 13 decembrie 2021, Grupul de Investigații Politice

GIP a transmis agentului guvernamental al României pentru CEDO o adresă prin care îl informează că judecătoarea suspendată Camelia Bogdan s-a folosit în procesul pe care l-a intentat organizației noastre de un document confidențial al CEDO.

Astfel, în 2019, Camelia Bogdan a dat în judecată GIP, Antena 3, ANAF, mai mulți jurnaliști și fundații, solicitând, inițial, să i se plătească, drept daune morale, plata despăgubirilor pe care le-a stabilit în dosarul ICA. Ulterior s-a răzgândit și a cerut daune morale de 100 milioane lei.

Tribunalul Cluj a respins cererea ca nefondată, dar Camelia Bogdan a formulat apel la Curtea de Apel Cluj.

În data de 7 decembrie 2021, Camelia Bogdan a depus o cerere și mai multe înscrisuri la Curtea de Apel Cluj. Între aceste înscrisuri se află și mai multe documente referitoare la procedura de soluționare amiabilă a plângerii pe care Camelia Bogdan a făcut-o la CEDO referitor la suspendarea sa după a doua excludere din magistratură.

Faptul că a încălcat obligația de confidențialitate atrage respingerea acțiunii sale de la CEDO ca fiind abuzivă

Potrivit Convenției CEDO (art. 39§2) și regulamentului CEDO (art 62§2), procedura privind soluționarea amiabilă este confidențială. Încălcarea cu intenție acestei cerințe se consideră un abuz si atrage respingerea cererii ca inadmisibilă.

Mai mult, chiar în documentele CEDO depuse de Camelia Bogdan se spune clar: „Vă este atrasă atenția asupra faptului că toate documentele dosarului sunt publice, CU EXCEPȚIA CELOR REFERITOARE LA REGLEMENTAREA PE CALE AMIABILĂ”. Cu toate acestea, exact aceste documente au fost depuse de Camelia Bogdan în procesul de la Cluj.

GIP a solicitat Agentului României pentru CEDO să informeze Curtea Europeană a Drepturilor Omului în legătură cu încălcarea de către Camelia Bogdan a obligației de confidențialitate a negocierilor în cazul soluționării pe cale amiabilă și să solicite respingerea acțiunii acesteia la CEDO ca abuzivă.

Mai grav însă decât conduita abuzivă și lipsită de logică a Cameliei Bogdan în această speță este că această persoană, care face public un document pe care scrie negru pe alb că NU E PUBLIC, a fost timp de mai bine de 12 ani judecător, hotărând destinele a sute de oameni.

Documentele confidențiale publicate de Camelia Bogdan pot fi citite aici.

(Documentele sunt anonimizate de GIP, nu de Camelia Bogdan)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.