Ministerul Justiției a anunțat numele celor șase candidați pentru funcția de procuror european delegat în România. Patru dintre aceștia sunt de la DNA

Ministerul Justiției a anunțat numele celor șase candidați pentru funcția de procuror european delegat în România. Patru dintre aceștia sunt de la DNA

Vineri, 29 ianuarie 2021, Știri Juridice –

Comisia de selecție, care a intervievat 14 candidați, între 25 și 27 ianuarie 2021, a selectat următorii candidați pentru funcția de procuror european delegat în România. Cei șase sunt:

  • Dana Dana-Manuela ANA de la Direcția Națională Anticorupție
  • Dana-Cristina BUNEA de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție
  • Camelia-Elena GRECU de la Direcția Națională Anticorupție
  • Constantin IRINA de la Direcția Națională Anticorupție
  • Florin Bogdan MUNTEANU de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași
  • Jean-Nicolae UNCHEȘELU de la Direcția Națională Anticorupție

Din Comisia de selecție au făcut parte:

Stelian Ion – Ministrul Justiției, Preşedintele Comisiei
Bogdan Mateescu – Președintele CSM
Anca Jurma – Procuror DNA
Gheorghe Bocșan – Procuror PICCJ

Această selecție este o premieră în Uniunea Europeană, în urma înființării EPPO.

Procurorii europeni delegați în România vor acționa în numele Parchetului European (EPPO) în statele lor membre și vor avea aceleași competențe ca procurorii naționali în ceea ce privește investigațiile, urmăririle penale și trimiterea în judecată.

EPPO va ancheta și urmări penal fraude și alte infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE: fraudele la cheltuielile și veniturile bugetului UE, fraudele legate de TVA (dacă implică cel puțin 2 state membre și prejudiciul este de cel puțin 10 milioane euro), spălarea de bani provenind din sumele fraudate de la bugetul UE, corupția activă și pasivă și deturnarea de fonduri care aduc atingere intereselor financiare ale UE, participarea la o organizație criminală dacă principalele activități constituie infracțiuni ce aduc atingere bugetului UE. În cazul în care o infracţiune are repercusiuni la nivelul Uniunii, ceea ce impune desfășurarea investigației de către EPPO sau ar putea fi săvârşită de funcționari sau alți agenți ai Uniunii sau membri ai instituțiilor Uniunii, chiar dacă prejudiciul este inferior sumei de 10 000 EUR, EPPO își poate exercita competența.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.