Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică proiectul Strategiei Naționale Împotriva Criminalității Organizate 2021-2024

Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică proiectul Strategiei Naționale Împotriva Criminalității Organizate 2021-2024

Marți, 22 decembrie 2020, Știri Juridice –

În perioada martie-august a.c., la inițiativa și coordonarea Ministerului Justiției, au avut loc consultări interinstituționale în vederea înființării unui grup de lucru ce a inclus următoarele instituții: Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Serviciul Român de Informații (SRI) și Serviciul de Informații Externe (SIE). Pentru definitivarea abordării strategice au mai fost consultate Ministerul Finanțelor Publice (MFP) și Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS).

„Timp de aproape 4 luni, între august și noiembrie 2020, am lucrat pentru a radiografia cât mai onest situația în care ne aflăm, capacitatea națională de răspuns la provocările pe care le ridică criminalitatea organizată, contextul internațional în care sunt plasate fluxurile infracționale transfrontaliere. În acest timp, am beneficiat și de expertiza specialiștilor FBI, cu ajutorul Ambasadei SUA la București și al Departamentului de Stat pentru Justiție”, a declarat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Strategia Națională împotriva Criminalității Organizate 2021-2024 este structurată pe cinci direcții de acțiune: (a) creșterea capacității de prevenire a fenomenului și a rezilienței în fața acestuia; (b) dezvoltarea capacității instituționale de a lupta împotriva criminalității organizate; (c) consolidarea intervenției împotriva formelor de manifestare a criminalității organizate; (d) limitarea accesului grupurilor de crimă organizată la resurse financiare; (e) consolidarea cooperării naționale și internaționale.

Din punct de vedere al rezultatelor, la finalul perioadei de implementare a strategiei, instituțiile responsabile vor fi în măsură să arate că și-au consolidat capacitățile de prevenire și contracarare a fenomenului în regim integrat. Totodată, cooperarea cu partenerii externi va fi mai intensă și mai eficientă atât la nivel european, cât și internațional.

Victimele acțiunilor întreprinse de rețele de criminalitate organizate vor beneficia de măsuri de protecție ce le vor asigura redobândirea sentimentului de siguranță și de încredere în autorități.

Martorii vor beneficia, de asemenea, de măsuri de protecție proporționale cu riscurile asumate în cadrul procesului penal și necesare pentru o mai mare deschidere către cooperarea cu autoritățile judiciare și, ulterior, reintegrarea acestora în societate.

Cetățenii se vor simți mai în siguranță și vor asocia efectele pozitive ale reducerii fenomenului de criminalitate organizată cu eforturile susținute din partea autorităților pe această linie.

„Supun acest proiect dezbaterii publice cu încrederea că înțelegem cu toții nevoia de a riposta energic în fața unui fenomen care ne victimizează ca societate. Sunt convins că, la sfârșitul procesului de consultare, vom avea o strategie care să ghideze în mod eficient pentru următorii patru ani răspunsul statului român la fenomenul criminalității organizate”, a mai declarat Cătălin Predoiu, cu ocazia prezentării documentului.

România nu a mai acționat într-un cadru strategic împotriva criminalității organizate de 13 ani, de când și-a încetat efectele Strategia națională de combatere a criminalității organizate în perioada 2004-2007.

Documente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.