Ministerul Justiţiei a trimis în Republica Moldova o cerere de extrădare a fostului deputat Cristian Rizea

Ministerul Justiţiei a trimis în Republica Moldova o cerere de extrădare a fostului deputat Cristian Rizea

Joi, 5 noiembrie 2020, Știri Juridice –

Referitor la procedura de extrădare a cetățeanului român Cristian Rizea, Ministerul Justiției comunică următoarele:

La data de 25.04.2019, Ministerul Justiției din România a formulat cererea de extrădare din Republica Moldova a numitului Cristian Rizea, cetățean român, în vederea executării în România a unei pedepse de 4 ani și 8 luni, aplicată prin sentința penală nr.680/2017 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, definitivă prin decizia penală nr. 62/2019 a Înaltei Curți de Casație și Justiție – Completul de 5 Judecători. Această cerere a fost trimisă, la data de 03.05.2019, Ministerului Justiției al Republicii Moldova.

La data de 07.06.2019, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a transmis Ministerului Justiției din România, o adresă, prin care a informat că nu poate fi inițiată procedura de extrădare, întrucât persoana solicitată este (și) cetățean al Republicii Moldova.

Astăzi, 04.11.2020, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a transmis o scrisoare Ministerului Justiției din România, prin care informează că, prin Decretul Președintelui Republicii Moldova nr.1823 – VIII din 02.11.2020 publicat în Monitorul Oficial nr.285 din 03.11.2020, i-a fost retrasă cetățenia moldoveană susnumitului Cristian Rizea.

În consecință, astăzi, 04.11.2020, Ministerul Justiției din România a procedat în conformitate cu prevederile legale aplicabile, precum și cu respectarea cadrului juridic multilateral (la nivelul Consiliului Europei – Convenția Europeană de extrădare din 1957), a întocmit și transmis o cerere având ca obiect extrădarea cetățeanului român Cristian Rizea în vederea punerii în executare a pedepsei de 4 ani și 8 luni închisoare la care acesta a fost condamnat de către Înalta Curte de Casație și Justiție. Cererea este însoțită de documentele prevăzute de instrumentul juridic internațional aplicabil menționat. Termenele și modalitatea de soluționare a cererii sunt supuse legislației statului solicitat, în speță, legislația Republicii Moldova.

Fostul deputat PSD Cristian Rizea, care a fugit din România după ce a fost condamnat penal, a fost reţinut marţi la Chişinău, iar autorităţile au demarat procedura de extrădare.

În martie 2019, fostul deputat Cristian Rizea a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la 4 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.