Procurorul SIIJ din ancheta privind alegerile de la Sectorul 1 susține că a existat o fraudă la nivelul secțiilor de votare

Procurorul SIIJ din ancheta privind alegerile de la Sectorul 1 susține că a existat o fraudă la nivelul secțiilor de votare

Miercuri, 2 iunie 2021, G4 Media

Procurorul Sorin Iașinovschi, din cadrul Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), a vorbit într-un interviu acordat postului de televiziune Kanal D despre existența unei fraude la alegerile locale de la Sectorul 1. Astfel de apariții televizate ale unor procurori înainte de finalizarea anchetelor sunt extrem de rare.

Ce a declarat Iașinovschi: „S-au încălcat niște dispoziții pentru că intrarea în acea sală trebuia să fie făcută în anumite condiții. (…) Ceea ce s-a votat nu a fost și consemnat. (…) La nivelul secțiilor, există fraude”, a declarat Sorin Iașinovschi într-un pasaj dintr-un interviu acordat jurnalistei Denise Rifai de la Kanal D și postat pe Facebook. Interviul va fi difuzat integral miercuri la ora 19.00.

*Notă: Jurnalista Denise Rifai și-a șters între timp postarea de pe Facebook

Surse judiciare au precizat pentru G4Media.ro că cercetările sunt și în prezent in rem, adică doar pentru faptă, fără să fie pusă sub învinuire vreo persoană.

În plină anchetă, la jumătatea lunii mai, procurorul de caz Iașinovschi a cerut Consiliului Superior al Magistraturii pensionarea, însă, fiind vizat de o cercetare disciplinară la Inspecția Judiciară, demersul a fost pus în așteptare. Ulterior, magistratul și-a retras cererea.

Cine este Sorin Iașinovschi

Iaşinovschi și-a început cariera de procuror după vârsta de 30 de ani, după ce mai bine de 13 ani a fost cadru militar. El lucrează la SIIJ din octombrie 2018.

„Cred că am dobândit flerul de a şti dacă într-o cauză penală există ceva sau este un balon de săpun. Nu am permis niciodată cuiva să facă presiuni să dau o soluţie, am dat soluţia pe care am simţit-o. Am cântărit foarte bine când trebuie administrată o anumită probă. Nu am avut niciodată exces să intru cu bocancii în viaţa privată a cuiva (…) În momentul în care activitatea DNA a intrat cu bocancii în viaţa magistraţilor, fiecare se cam ferea. Când vedeai câte un magistrat cu cătuşe, nu mai aveai curaj, fiecare se temea”, declara Sorin Iaşinovschi, în fața CSM, la interviul pentru postul de procuror de la SIIJ.

El mai sublinia că înfiinţarea Secţiei speciale este „singura şansă ca imaginea magistraţilor să fie cea reală”, pentru că „în prezent imaginea justiţiei nu este prea bună”.

Conform CV-ului postat pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii, Iaşinovschi a urmat Școala Militară de Rachete Atiaeriene și Radiolocație, în perioada 1980-1982, iar în perioada 1989 – 1994, Facultatea de Drept – Universitatea București. El și-a trecut în CV și cursuri postuniversitare (1 an) în perioada 2000-2001, Științe penale, specialitatea Criminalistică, cu tema: Investigația infracțiunilor privind accidentele de muncă din domeniul minier.

În perioada 2004-2006, a făcut un masterat la Universitatea Română de Științe și Arte Gh. Cristea București, specialitatea Criminalistică, cu tema Rolul și importanța microurmelor în identificarea persoanei.

Magistratul a notat, de asemenea, pe mai bine de două pagini, seminariile și simpozioanele la care a participat.

Context

Parchetul general a anunțat, pe 13 mai, că, până la acel moment, nefiind gata cercetările, nu a putut fi stabilită diferența de voturi de la alegerile locale între Clotilde Armand și Dan Tudorache, menționând că a fost fixat un nou termen de finalizare a anchetei pentru data de 1 august 2021.

Precizările parchetului vin după apariția în spațiul public a informației că polițiștii și procurorii de la Secția Specială (SIIJ) care instrumentează dosarul alegerilor locale din Sectorul 1 al Capitalei ar fi descoperit că există o diferență mare între buletinele de vot existente fizic și numărul total de voturi exprimate.

Alegerile locale de anul trecut pentru primăria Sectorului 1 au fost câștigate de candidata USR PLUS, susținută de PNL, Clotilde Armand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.