Sinteza cauzelor finalizate de DNA în luna ianuarie 2022, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă

Sinteza cauzelor finalizate de DNA în luna ianuarie 2022, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă

Vineri, 4 februarie 2022, Știri Juridice –

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului ȘERENGĂU IOAN, la data faptei șef al Ocolului Silvic Bozovici, județul Caraș-Severin, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de dare de mită.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: În cursul lunii ianuarie 2021, în contextul unui control inițiat și efectuat de Garda Forestieră Timișoara, inculpatul Șerengău Ioan, în calitatea menționată mai sus, i-ar fi promis unui membru al echipei de verificare o sumă de bani, neprecizată inițial, pentru ca acesta să își încalce atribuțiile legale și să nu consemneze în actul de control, printre altele lipsa unei cantități de aproximativ 300 – 400 mc material lemnos, aspect care ar fi atras în mod direct răspunderea șefului de ocol silvic.
Ulterior, în contextul menționat mai sus, la data de 21 ianuarie 2021, inculpatul ar fi remis persoanei respective sumele de 200 de euro și 400 de lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

În prezența avocatului, inculpatul Șerengău Ioan a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 1 an și 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Timiș.

2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

  • ASAFTEI DANIEL, ofițer de poliție la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră-Garda de Coastă Constanța, pentru săvârșirea infracțiunilor de: participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite și uz de fals,
  • BOSTĂ PAVEL-CRISTIAN, ofițer în cadrul Poliției de Frontieră Suceava, pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite și instigare la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată,
    AGA GHEORGHE, ofițer în cadrul Poliției de Frontieră Suceava, pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt: În cursul lunii noiembrie 2020, inculpatul Asaftei Daniel, ofițer de poliție la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră-Garda de Coastă Constanța, i-ar fi solicitat unui cunoscut, coinculpat în dosar, să îi procure și să îi trimită o factură pentru servicii fictive de cazare în județul Suceava, în vederea decontării frauduloase. Acceptând propunerea, acesta din urmă l-ar fi determinat pe un coleg ce deținea, împreună cu familia, o pensiune în localitatea Putna, județul Suceava să emită o factură și o chitanță pentru servicii fictive de cazare, pe numele primului menționat, documente pe care le-a transmis prin poștă. Inculpatul Asaftei Daniel ar fi depus documentele pentru decontare la Garda de Coastă Constanța, primind suma de 1.450 lei.

Procurorii au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul DGA-Serviciul Județean Anticorupție Suceava.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava.

3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului ZGLIMBEA IONUȚ COSMIN, la data faptei medic veterinar cu atribuții de control în cadrul D.S.V.S.A. Dolj – Circumscripția Veterinară pentru Controlul Produselor de Origine Animală Calafat, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii februarie 2021, inculpatul Zglimbea Ionuț Cosmin, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la un om de afaceri care își desfășura activitatea (comercializare carne) în Piața Agroalimentară Calafat sume de bani neprecizate inițial, pentru ca acesta să nu fie sancționat contravențional pentru abaterile de la legislația specifică.
Ulterior, în contextul menționat mai sus, la data de 18 februarie 2021, inculpatul ar fi primit de la omul de afaceri suma de 1.000 de lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Dolj.

4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de deținere în alta cauză, a inculpatului PERCEA GHEORGHE, la data faptei primarul localității Ciclova Română, județul Caraș-Severin, sub aspectul săvârșirii unei infracțiuni de instigare, în forma participației improprii, la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: În cursul anului 2015, în contextul solicitării unui sprijin financiar în cadrul submăsurii 6.1 – „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, inculpatul ar fi determinat și ajutat două persoane să întocmească și să depună, fără vinovăție, la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale mai multe documente false (cereri de finanțare, contracte de concesiune etc.), demersuri în urma cărora acestea ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 271.440 lei.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză cu suma menționată mai sus.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Caraș Severin cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Menționăm că, inculpatul a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție într-o altă cauză penală, mediatizată prin comunicatul nr. 216/VIII/3 din 14 martie 2017.

5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a doi inculpați, la data faptelor președinte, respectiv secretar al unei asociații de crescători de animale, sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: În perioada 2008-2016, inculpatul, președinte al unei asociații de crescători de animale din județul Satu Mare, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură mai multe documente false (declarații, centralizatoare, etc.) pentru a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin pe suprafață.

Prin aceste demersuri, asociația condusă de cei doi inculpați ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 3.170.683 lei.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii față de cei doi inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Satu Mare cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

Persoană fizică, reprezentant legal al Asociației pentru Dezvoltare și Habitat Durabile „Sadova Bucovineană”, pentru săvârșirea, în formă continuată, a infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (4 acte materiale),

Asociația pentru Dezvoltare și Habitat Durabile „SADOVA BUCOVINEANĂ”, pentru săvârșirea în formă continuată a infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (4 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2010-2013, inculpatul, în calitate de reprezentant al Asociației pentru Dezvoltare și Habitat Durabile „Sadova Bucovineană”, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) – Centrul Județean Suceava, mai multe documente în care erau consemnate date necorespunzătoare realității pentru a obține, în mod injust, sume de bani în cadrul schemelor de sprijin pentru suprafețe de teren cu destinația pășune, situate pe raza comunei Sadova, jud. Suceava.

Astfel, asociația respectivă ar fi fost înființată de inculpat tocmai pentru a oferi contextul arendării/concesionării terenului cu destinație de pășune aflat în proprietatea comunei Sadova, iar între documentele false, acesta ar fi depus tabele nominale în care mai multe zeci de persoane figurau că ar fi membri ai asociației deținătoare de animale care ar fi folosit pășunea.

Prin aceste demersuri, inculpații ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 806.527 lei, aferente unei suprafețe de peste 130 de hectare, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză, au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra bunurilor persoană fizică.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.