Stelian Ion: CSM să aibă un drept de veto față de propunerile pentru șefia marilor parchete

Stelian Ion: CSM să aibă un drept de veto față de propunerile pentru șefia marilor parchete

Miercuri, 6 ianuarie 2021, Hotnews

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat la HotNews LIVE că își dorește ca CSM să aibă drept de veto în procedura de numire a procurorilor șefi ai marilor parchete. Astfel, în cazul unui aviz negativ, ministrul Justiției să țină cont de acesta și să reia selecția. „Trebuie o procedură pentru un echilibru. Mă interesează ca CSM să aibă un drept de veto față de propunerile ministrului. (…) Ministrul să facă propunerea, CSM să aibă un aviz obligatoriu de care ministrul să țină cont”, a spus el, precizând că aceasta este o prioritate în modificarea legilor justiției.

În ceea ce privește pensiile magistraților, Stelian Ion a apreciat că există deschidere în sistem pe această temă și este nevoie de o discuție, dar nu în sensul în care a fost până acum când anumite proiecte legislative au fost adoptate de Parlament știindu-se că nu vor trece de filtrul CCR.

„Eu nu îmi doresc să mă aflu în treabă, ci ca propunerile Ministerului Justiției să treacă de filtrul CCR”, a spus el.

Ministrul Justiției a precizat „va fi o discuție legată de cuantumul pensiilor” și își dorește să-i convingă pe magistrați că „suntem într-o societate în care oamenii o duc greu”. În privința cuantumului, acesta ar trebui să fie „în jurul salariului”.

Interviul integral:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.