Uniunea Profesiilor Liberale din România susține poziția și demersurile UNBR în apărarea principiilor profesiei de avocat

Uniunea Profesiilor Liberale din România susține poziția și demersurile UNBR în apărarea principiilor profesiei de avocat

Miercuri, 23 decembrie 2020, Știri Juridice

Uniunea Profesiilor Liberale din România susține poziția și demersurile Uniunii Naționale a Barourilor din România în apărarea principiilor potrivit cărora avocatul nu poate fi asimilat clientului și nu răspunde penal pentru susținerile sau consultațiile oferite justițiabililor în interpretarea legii. Aceste principii sunt general cunoscute și valabile în orice țară civilizată. Totodată, acestea nu sunt privilegii pentru avocați, ci garanții ale dreptului la apărare pe care îl au toți cetățenii.

Fără a comenta hotărârea judecătorească dată de Înalta Curte de Casație și Justiție și nici vinovăția sau nevinovăția avocatului de la care au pornit protestele confraților săi, anumite aspecte din documente aflate deja în spațiul public produc temeri grave nu numai avocaților ci și altor profesii juridice și conexe. O interpretare a rolului și atribuțiilor legale ale avocatului ca acte de complicitate sub argumentul ca acestea „pot îmbrăca orice formă, inclusiv simpla prezență a unei persoane alături de autorul infracțiunii, astfel încât să i se dea acestuia siguranța sau încrederea că acțiunile sale sunt sortite succesului” este de natură să inspire teama de a mai oferi servicii clienților, dacă există vreo suspiciune de vinovăție a acestora.

Dacă avocații au fost trași la răspundere pentru asemenea lucruri, ei fiind datori să apere și vinovați și nevinovați, înseamnă că și alți profesioniști din domeniul liberal ar putea fi chiar și mai expuși unor asemenea interpretări.

De aceea, credem că astfel de breșe în sistemul de justiție nu pot fi trecute cu vederea și autoritățile competente trebuie să ia de urgență măsuri pentru restaurarea garanțiilor dreptului la apărare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.