CSM sesizează Inspecţia Judiciară pentru modul în care Adina Florea a făcut ancheta în cazul Kovesi

CSM sesizează Inspecţia Judiciară pentru modul în care Adina Florea a făcut ancheta în cazul Kovesi

Miercuri, 13 ianuarie 2021, Agerpres

Secţia pentru procurori a CSM a decis, marţi, în unanimitate, sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării de verificări cu privire la posibila săvârşire de către Adina Florea, procuror la Secţia specială, a unei abateri disciplinare, constând în exercitarea funcţiei cu rea credinţă sau gravă neglijenţă în legătură cu modul în care a dispus în anul 2019 măsura controlului judiciar faţă de Laura Codruţa Kovesi.

“În şedinţa din data de 12 ianuarie 2021, Secţia pentru procurori, în unanimitate, în urma suplimentării ordinii de zi, a dispus în temeiul art. 45 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării de verificări conform competenţelor legale, cu privire la posibila săvârşire de către doamna procuror Adina Florea din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, a abaterii disciplinare prevăzută de dispoziţiile art. 99 alin. 1 lit. t din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, constând în exercitarea funcţiei cu rea credinţă sau gravă neglijenţă, în ceea ce priveşte respectarea dispoziţiilor de drept material şi procesual în procedura luării măsurii preventive a controlului judiciar faţă de procurorii Laura Codruţa Kovesi şi Alfred Savu”, se arată într-un comunicat al CSM.

Potrivit CSM, măsura a fost dispusă în urma publicării în mass-media, prin intermediul mai multor articole de presă, a considerentelor reţinute în cuprinsul hotărârilor judecătoreşti pronunţate de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin care au fost admise, în anul 2019 şi anul 2020, contestaţiile formulate împotriva măsurii preventive a controlului judiciar dispus faţă de Laura Codruţa Kovesi şi Alfred Savu.

“În ceea ce priveşte hotărârea prin care s-a desfiinţat controlul judiciar în anul 2019 privind-o pe doamna procuror Codruţa Kovesi, spicuiesc doar trei chestiuni din hotărârea ICCJ şi intens mediatizată: neîndeplinirea condiţiilor necesare începerii urmăririi penale ‘in personam’ pentru niciuna din cele trei infracţiuni reţinute în sarcina ei, neexistând probe pentru dovedirea elementelor constitutive ale faptelor; se constată că procurorul nu a indicat în concret motivele care justifică luarea măsurii controlului judiciar, şi, ceea ce mi se pare şi mai grav, a stabilit şi a impus o obligaţie care nu se regăseşte în cele enumerate de dispoziţiile legale, procurorul adăugând la lege. Judecătorul de dreptul şi libertăţi constată că măsura controlului judiciar luată faţă de inculpata Codruţa Kovesi este nelegală”, a declarat, în cadrul şedinţei de marţi, procurorul Cristian Ban.

Cristian Ban a explicat că, în ceea ce îl priveşte pe procurorul Alfred Savu, acesta a fost plasat de Adina Florea sub control judiciar fără să-l audieze înainte şi fără să se mai aştepte soluţionarea unei cereri de recuzare.

“Procedând astfel, procurorul de caz, doamna Florea, a dovedit fie necunoaşterea legii, fie ignorarea sa cu bună ştiinţă. Ceea ce este grav. Judecătorul a reţinut că s-a dispus inculpare faţă de Savu fără a exista probe, doar pe baza unor indicii şi bănuieli rezonabile. Doamna procuror Adina Florea le-a prezentat persoanelor cercetate în dosarul Ponta-Blair documente din anchete, ceea ce ar periclita investigaţia DNA împotriva lor”, a mai spus Cristian Ban.

În opinia acestuia, dacă se confirmă aceste susţineri ale Instanţei supreme, atunci “este mai mult decât clar că trebuie ca Inspecţia Judiciară să verifice dacă sunt întrunite elementele constitutive ale abaterii prevăzute de art. 99 lit. D (exercitarea funcţiei cu rea credinţă sau gravă neglijenţă)”.

La şedinţa de marţi a Secţiei de procurori a CSM a participat şi ministrul Justiţiei, Stelian Ion.

Pe 28 martie 2019, Adina Florea a pus-o sub acuzare pe Laura Codruţa Kovesi pentru abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă într-un dosar care are legătură cu aducerea în ţară a fostului director al FNI Nicolae Popa.

Tot atunci, Adina Florea a plasat-o pe Kovesi sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, ea având interdicţia de a părăsi România.

Kovesi a contestat controlul judiciar în instanţă, iar pe 3 aprilie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a revocat măsura dispusă de Adina Florea.

Judecătorul care a luat această decizie a spus în motivare că măsura controlului judiciar luat faţă de Kovesi este nelegal, iar acuzaţiile aduse acesteia erau lipsite de “precizie, claritate şi de suport probator”.

“Judecătorul de drepturi şi libertăţi reţine neîndeplinirea condiţiilor necesare începerii urmăririi penale ‘in personam’ şi punerii în mişcare a acţiunii penale (lipsă de claritate a acuzaţiilor, aspect ce echivalează cu inexistenţa notificării oficiale, existenţa unui caz de stingere sau împiedicare a exercitării acţiunii penale, lipsa probelor), nemotivarea ordonanţei prin care s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar, impunerea altor obligaţii decât cele expres şi limitativ prevăzute de lege. Toate aceste vicii se subsumează unor condiţii de legalitate care, odată dovedite, fac inutilă analiză elementelor ce ţin de temeinicie”, spunea magistratul în motivarea deciziei pronunţate pe 3 aprilie 2019.

Recent, pe 23 decembrie 2020, fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi a deschis un proces la Instanţa supremă având ca obiect “contestaţie durată proces”, fiind nemulţumită de faptul că Adina Florea tergiversează ancheta în dosarul deschis în 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.