Rolul lui Cristian Burci în afacerea Dragnea – Trump

Rolul lui Cristian Burci în afacerea Dragnea – Trump

Vineri, 21 mai 2021, Știri Juridice –

La începutul anului 2017, Liviu Dragnea apărea, însoțit de premierul Sorin Grindeanu, la petrecerea de inaugurare a mandatului lui Donald Trump. În presă au apărut fotografii cu Dragnea dând mâna cu noul președinte american.

În dosarul în care DNA l-a trimis în judecată pe Liviu Dragnea pentru trafic de influență, procurorul Jean Uncheșelu, cel care a instrumentat dosarul, susține că cel care i-a facilitat fostului președinte PSD contactul cu Donald Trump este Cristian Burci, patronul cotidianului Adevărul. Prețul pentru întâlnirea dintre Dragnea Trump ar fi fost, susține DNA, mai multe miliarde de euro pe care România urma să le plătească pentru tehnică militară furnizată de firme americane. Contactul cu afaceriștii care urmau să vândă României tehnică militară s-ar fi produs tot prin intermediul lui Cristian Burci.

Procurorul Jean Uncheșelu (trecut între timp la Parchetul European, alături de Laura Codruța Kovesi) a scris în rechizitoriu că Liviu Dragnea și-ar fi folosit influența pe lângă premierul de atunci, Sorin Grindeanu, dar și în fața unor reprezentanți ai Armatei și Internelor, astfel încât compania Circinius Defence LLC să obțină contracte cu Armata României pentru „sistemul C4I cu capabilități de integrare ISTAR” și pentru un Centru de Analiză a Informațiilor din Surse Deschise (Open-Source intelligence – OSINT).

Circinius Defence LLC este controlată, prin fondul de investiții Broidy Capital Management, de Elliott Broidy, unul dintre cei care au strâns fonduri în campania electorală pentru Donald Trump și, în același timp, vicepreședinte al Comitetului de inaugurare al președintelui SUA în 2017.

În calitatea sa de sponsor al campaniei lui Donald Trump, Elliot Broidy a devenit unul dintre vicepreședinții Comitetului de Inaugurare și deținea bilete la ceremoniile de inaugurare în valoare de 250.000 de dolari.

Potrivit procurorilor DNA, Elliot Broidy i-a vândut biletele pentru Dragnea lui Cristian Burci, în schimbul promisiunii unor contracte militare în România. De aici acuzația DNA l-a adresa lui Dragnea că a primit de la Cristian Burci „promisiunea unor foloase nepatrimoniale necuvenite pentru sine, constând în recunoașterea internațională a personalității politice a acestuia prin organizarea prin intermediului lui Elliott Broidy a unei întâlniri în luna mai 2017 la sediul Parlamentului României cu președintele SUA Donald Trump și a unei întâlniri în SUA în perioada mai – iunie 2017 cu președintele Camerei Reprezentanților SUA Paul Ryan, întâlniri în final neconcretizate”.

Circinus Defence LLC, a semnat în data de 1 februarie 2018 un acord de cooperare cu Romarm pentru realizarea sistemului C4ISR, cu o valoare estimată la circa 180 de milioane de euro. Acordul ar fi fost semnat în mare secret la data de 1 februarie, fără presă și comunicate oficiale.

Ziarul Adevărul, deţinut de Cristian Burci, a fost singura organizaţie de presă care a relatat despre înțelegerea dintre Circinus și Romarm, într-un articol publicat a doua zi după eveniment, în data de 2 februarie. Articolul a fost şters ulterior ca să reapară după ce în spațiul public au apărut informații despre afacerea Circinus. Ştirea a fost, potrivit paginademedia.ro, neutră spre pozitivă, având ca titlu: „Acord pentru dotarea Armatei Române cu programe moderne de comandă, control și comunicare în standard NATO”.

Comisionul lui Burci

Potrivit DNA, comisionul lui Cristian Burci din miliardele pentru Armată promise de Dragnea ar fi fost undeva între 25 și 51 de milioane de dolari: „În data de 3 august 2017, Cristian Burci i-a solicitat Florentinei Ciobanu, una din angajatele sale, să printeze un document în care sunt calculate procentele de câștig în cadrul programului C4ISR, conform căruia el urma să câștige un procent de 15 % din valoarea contractului, respectiv o sumă cuprinsă între 25.650.000 USD și 51.300.000 USD”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.