Sinteza cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna martie 2022, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă

Sinteza cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna martie 2022, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă

Joi, 7 aprilie 2022, Știri Juridice –

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului DUNĂREANU MIHAIL la data faptei evaluator desemnat de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (A.N.R.P.), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de participație improprie la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 10 februarie – 20 aprilie 2011, inculpatul Dunăreanu Mihail, în calitate de evaluator desemnat într-un dosar al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților să estimeze valoarea de piață a unui teren situat în municipiul Constanța, și-ar fi exercitat în mod defectuos atribuțiile de serviciu prevăzute în legislația primară și ar fi stabilit o valoare a terenului-subiect de 15.668.460 lei – cu 162% mai mare decât valoarea de piață estimată legal, provocând bugetului de stat un prejudiciu în cuantum de 9.714.022 lei.
Pentru a supraevalua terenul, inculpatul Dunăreanu Mihail ar fi folosit o metodă de evaluare nerecunoscută de Standardele Internaționale de Evaluare, o informație comparabilă inadecvată și valori de calcul nefundamentate, nu ar fi analizat terenul-subiect sub aspectul caracteristicilor fizice și tehnice, al celei mai bune utilizări și al pieței specifice și nu ar fi folosit metode de evaluare specifice abordării prin comparația vânzărilor, deși erau disponibile suficiente informații de piață.
Ulterior, la data de 26 mai 2011, pe baza raportului de evaluare depus de inculpat, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a aprobat acordarea unei despăgubiri de 15.668.460 lei.
Ministerul Finanțelor s-a constituit parte civilă, iar în cauză s-au dispus măsuri asigurătorii față de mai multe persoane, cesionari ai drepturilor de despăgubire.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a doi inculpați, la data faptelor angajați ai unei companii și lideri de sindicat, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada mai 2018 – octombrie 2020, cei doi inculpați împreună cu o altă persoană care a încheiat cu procurorii anticorupție un acord de recunoaștere a vinovăției și care, la data faptei, deținea funcția de șef birou administrativ în cadrul companiei respective, ar fi pretins și primit de la un om de afaceri suma totală de 80.217 lei.
Banii respectivi ar fi fost pretinși și primiți pentru ca inculpații să determine conducerea societății unde își desfășurau activitatea să mențină în vigoare un contract de furnizare produse alimentare destinate angajaților, încheiat anterior cu omul de afaceri.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Caraș Severin cu propunere de a se mențină măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, la data de 25 februarie 2022, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu unul dintre inculpați, în sarcina acestuia reținându-se săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.
În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei de trafic de influență reținută în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:

  • o pedeapsă de 1 an și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public. Citiți mai mult pe site-ul DNA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.