Cătălin Predoiu, Ministrul Justiției: „În 2020, instituțiile de aplicare a legii din România au ripostat energic în lupta cu crima organizată și traficul de persoane

Cătălin Predoiu, Ministrul Justiției: „În 2020, instituțiile de aplicare a legii din România au ripostat energic în lupta cu crima organizată și traficul de persoane

Marți, 15 decembrie 2020, Știri Juridice –

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a avut astăzi 14 decembrie 2020, o întâlnire de lucru, în sistem de videoconferință, cu John Richmond, directorul Oficiului Departamentului de Stat privind Monitorizarea și Combaterea Traficului de Persoane, cu directoarea adjunctă a Oficiului, Catherine Kay și ambasadorul Statelor Unite la București, ES Adrian Zuckerman. La întâlnire, au mai participat și Gabriela Scutea, procurorul general al României, procurorul șef DIICOT, Oana Pîțu, secretarul de stat al MAI, Bogdan Despescu, Dănuț Neculăescu, secretar de stat MAE, Mădălina Turza, secretar de stat în Ministerul Muncii.

Tema întâlnirii a fost legată de eforturile României privind combaterea traficului de persoane și pregătirea noului raport al Departamentului de Stat TIP 2021-Trafficking in Persons Report.

În cadrul întâlnirii, ministrul Justiției a prezentat eforturile desfășurate pe parcursul anului 2020, atât de Ministerul Justiției, cât și de alte instituții de aplicare a legii, procurori, polițiști etc., în combaterea crimei organizate și a traficului de persoane.

De asemenea, ministrul Justiției a subliniat faptul că elementul cheie în combaterea crimei organizate și a traficului de persoane este coordonarea și integrarea eforturilor tuturor instituțiilor de aplicare a legii.

În consecință, în cursul anului 2020, Ministerul Justiției a luat inițiativa formării unui grup de lucru (task-force) între mai multe instituții cu responsabilități în aplicarea și apărarea legii și a Constituției, pentru a elabora o strategie și un plan de acțiune împotriva criminalității organizate și a traficului de persoane: Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Public, DIICOT, SRI, SIE, în limita atribuțiilor legale și constituționale ale fiecărei instituții.

Acest grup de lucru a elaborat o Strategie națională care va fi pusă în curând în dezbatere publică.

Operațiunile desfășurate de procurori și polițiști, în ultima perioadă, sunt doar un exemplu concret al abordării de tip integrat și zero toleranță a fenomenului de către statul român.

Ministrul Justiției a menționat cooperarea și suportul primit din partea Ambasadei Statelor Unite, Departamentul de Stat al SUA, Departamentul pentru Justiție al SUA, FBI în această direcție de abordare strategică. Citește mai mult

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.