Cătălin Predoiu: Sunt mulțumit că în acest an am reuşit să alocăm pentru investiţii absolut toate sumele necesare

Cătălin Predoiu: Sunt mulțumit că în acest an am reuşit să alocăm pentru investiţii absolut toate sumele necesare

Luni, 30 noiembrie 2020, Știri Juridice –

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, la emisiunea „Legile Puterii” de la Realitatea Plus

Realizator: Domnule ministru, aţi avut un an foarte greu.

Cătălin Predoiu: Toată lumea a avut.

Realizator: În acest context, în care a venit această pandemie peste noi (…), vreau să vă întreb care este cea mai mare realizare a dumneavoastră ca ministru al Justiţiei în acest an şi apoi care credeţi că este cel mai mare eşec?

Cătălin Predoiu: N-aş face o ierarhie, dar în orice caz sunt câteva repere pe care aş ţine să le punctez. Tentaţia ar fi să spun că elaborarea proiectelor de lege privind justiţia în general, legile justiţiei, cum sunt denumite în limbaj comun. (…) E un proiect, e pus în dezbatere publică. Mi-am propus să-l aduc şi să-l vedeţi, apropo de faptul că mulţi spun: „Ce a făcut Ministerul Justiţiei?”. Aş putea să umplu această masă cu un metru cub de documente. Sunt proiecte tehnice la care au lucrat zeci de specialişti.

Realizator: Ca să le răspundeţi tuturor criticilor, nu?

Cătălin Predoiu: Ca să vadă mai uşor. Ştiţi, când spui o lege… e o lege. Acolo sunt câteva articole. Nu e chiar aşa. Sunt oameni cu înaltă calificare profesională care au stat zi şi uneori noaptea, luni de zile, în acest context dificil, să aştearnă un proiect care e o bază de discuţie. Este un efort generos. Nu este un proiect care este pretins finit, pretins infailibil, fără nicio lacună, dar nu acesta este scopul, să arătăm noi neapărat ce am lucrat. Se va vedea ce am lucrat. Pe ce am lucrat noi se va interveni la anul în Parlament. Altfel, dacă tot ce am lucrat noi astăzi am pune la tocătorul de hârtie, de la anul ar trebui să fie luat de la capăt. Însă din punctul meu de vedere, poate cel mai important lucru, la care eu ţin foarte mult, este că am reuşit printr-o acţiune de cooperare cu mai multe instituţii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Public, DIICOT, serviciile de informaţii să catalizăm un efort de elaborare a unei strategii de combatere a traficului de persoane şi a crimei organizate. Această strategie este într-o fază finalizată, practic este elaborată. Se fac ultimele retuşuri. Este un efort colectiv la care au participat toate aceste instituţii prin cei mai buni specialişti în domeniu….

Realizator: Doamne ajută!

Cătălin Predoiu: … şi care va fi lansată (n.n. strategia) în perioada următoare. Ea este dublată şi de un efort operativ despre care nu numai că nu pot vorbi, dar nici măcar nu sunt informat pentru că nu e normal să fie informat ministrul Justiţiei în legătură cu acţiunile operative. Dar ceea ce aţi văzut în 11 noiembrie, ceea ce aţi văzut două săptămâni mai târziu, ceea ce veţi vedea în continuare este rezultatul acestui efort. Noi avem o mare problemă în ultima perioadă legată de crima organizată şi traficul de persoane şi statul român dă un răspuns coerent acestei probleme. Cred că asta, din punctul meu de vedere, este extrem de important, alături de proiecte privind legile justiţiei.

Realizator: Şi noi considerăm la fel.

Cătălin Predoiu: Mai sunt multe alte lucruri de care suntem mulţumiţi. Faptul că în acest an am reuşit să alocăm pentru investiţii absolut toate sumele necesare. Citiți restul interviului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.