Comisia de la Veneția: Desființarea Secției de investigare a magistraților este un prim pas în reforma mai largă justiției

Comisia de la Veneția: Desființarea Secției de investigare a magistraților este un prim pas în reforma mai largă justiției

Luni, 5 iulie 2021, Hotnews

Comisia de la Veneția nu se opune desființării Secției de Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) și recomandă eliminarea articolelor din lege care creează o superimunitate pentru magistrați.

„Comisia de la Veneția salută intenția autorităților române de a reforma sistemul judiciar și de a restabili atribuțiile procurorilor DNA și DIICOT și înțelege că primul pas urgent în această reformă mai largă este desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție”, se arată într-un comunicat al Comisiei de la Veneția.

Forul internațional recomandă totodată eliminarea unor articole de lege care confermă o superimunitate magistraților.

În ansamblu, amendamentele Camerei Deputaților ridică multe semne de întrebare atât din din punct de vedere al conținutului cât și al procedurii, se arată în comunicatul Comisiei de la Veneția.

Camera Deputaților a adoptat pe 24 martie legea prin care se desființează SIIJ, cu amendamente privind necesitatea avizului CSM pentru trimiterea în judecată a procurorilor și judecătorilor.
Această superimunitate a fost criticată chiar de asociații ale magistraților. Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție consideră avizul CSM pentru trimiterea în judecată a procurorilor și judecătorilor, așa cum au decis deputații juriști, reprezintă „un privilegiu inadmisibil” și poate fi considerat „o garanţie a impunităţii magistraţilor”.

Pe 29 martie, ministrul Justiției, Stelian Ion, a anunțat că solicită un punct de vedere Comisiei de la Veneția în privința desființării SIIJ și a amendamentelor adoptate de Camera Deputaților.

Comunicatul Comisiei de la Veneția poate fi citit aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.