DNA răspunde criticilor care i-au fost aduse de Secția de judecători din CSM: „Omit fondul problemei”

DNA răspunde criticilor care i-au fost aduse de Secția de judecători din CSM: „Omit fondul problemei”

Joi, 17 februarie 2022, Știri Juridice –

Având în vedere luările de poziție exprimate de unele instituții din mediul judiciar cu referire la comunicatul nr. 138 din data de 15 februarie 2022, facem următoarele precizări:

În contextul dezbaterilor privind desființarea SIIJ, Direcția Națională Anticorupție, ca instituție abilitată prin lege să combată corupția la cele mai înalte niveluri, a subliniat nevoia întăririi eficienței luptei împotriva acestui fenomen în toate sectoarele importante ale societății, cu asigurarea premiselor necesare pentru anchete profesioniste și nepărtinitoare.

Exprimarea unor opinii cu privire la desființarea SIIJ nu reprezintă decât un exercițiu necesar în orice societate democratică, menit să contribuie la identificarea celor mai bune soluții legislative.

Considerăm că unele interpretări expuse în spațiul public, ca reacție la mesajul exprimat de DNA, omit să atingă fondul problemei și anume asigurarea coerenței și eficienței combaterii corupției în toate sectoarele importante ale societății, inclusiv sectorul judiciar, context în care toate categoriile profesionale ar trebui să beneficieze de egalitate de tratament, astfel încât societatea să fie apărată în mod efectiv, prin legi clare și coerente, conforme angajamentelor internaționale asumate de România, împotriva oricăror încălcări.

DNA asigură instituțiile din mediul judiciar și pe reprezentanții profesiilor juridice de întreaga sa deschidere pentru o colaborare loială și respect reciproc în slujba înfăptuirii unui act de justiție corect, în interesul cetățenilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.