ICCJ judecă pe fond recursul în casaţie al DNA în dosarul Elenei Udrea şi Ioanei Băsescu

ICCJ judecă pe fond recursul în casaţie al DNA în dosarul Elenei Udrea şi Ioanei Băsescu

Miercuri, 22 noiembrie 2023, Știri Juridice –

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) judecă pe fond recursul în casație introdus de Direcția Națională Anticorupție (DNA) în dosarul Elenei Udrea și Ioanei Băsescu privind finanțarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu la alegerile prezidențiale din 2009. În acest proces, cele două acuzate au scăpat inițial de condamnări pe motiv că faptele s-au prescris.

La începutul lunii noiembrie, ICCJ a decis să admită în principiu cererea de recurs în casație formulată DNA împotriva deciziei anterioare nr. 232/A din 11 iulie 2023. Cauza a fost trimisă pentru judecare la completul C8, format din trei judecători, și s-a stabilit un termen de 22 noiembrie 2023.

Recursul în casație a fost introdus de DNA după ce procesul inițial împotriva Elenei Udrea și Ioanei Băsescu a fost întrerupt pe motiv de prescriere, cu toate că existau dovezi care susțineau vinovăția acestora. Acțiunea procurorilor se bazează pe decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene, care permite judecătorilor români să nu aplice anumite decizii ale Curții Constituționale și ale Instanței supreme privind prescrierea pedepselor, în cazul în care aceasta încalcă dreptul Uniunii Europene.

În prezent, există diverse interpretări în comunitatea juridică cu privire la aplicarea deciziei CJUE, majoritatea opinând că judecătorii români ar trebui să respecte cele două decizii ale Curții Constituționale, dar nu și hotărârea Instanței supreme referitoare la retroactivitate.

Instanțele din România așteaptă o clarificare din partea ICCJ cu privire la aplicarea deciziei CJUE, la cererea Parchetului General. Pe 11 iulie, Instanța supremă a dispus încetarea procesului penal împotriva Elenei Udrea, anulându-i o condamnare inițială de 8 ani. În același dosar, ICCJ a decis încetarea procesului penal și în cazul Ioanei Băsescu, care fusese condamnată la 5 ani pentru instigare la delapidare și spălarea banilor. De asemenea, au fost anulate toate condamnările primite de ceilalți inculpați din dosar: Gheorghe Nastasia (fost secretar general al Ministerului Dezvoltări), care avea o pedeapsă de 6 ani în primă instanţă pentru luare de mită; Victor Tarhon (fost preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea), care primise la fond 4 ani cu suspendare pentru luare de mită; Ioan Silviu Wagner (director general al companiei Oil Terminal), condamnat în primă instanţă la 3 ani cu suspendare pentru delapidare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.