Mega-ancheta Parchetului European care vizează șase proiecte de IT duce la firme și oameni apropiați de Sebastian Ghiță

Mega-ancheta Parchetului European care vizează șase proiecte de IT duce la firme și oameni apropiați de Sebastian Ghiță

Luni, 13 noiembrie 2023, G4 Media

Ancheta Parchetului European, care a anunțat joi că a efectuat mai multe percheziții domiciliare pe data de 7 noiembrie în București, Ploiești, Cluj și Ialomița, vizează oameni și firme din domeniul IT apropiate de fugarul Sebastian Ghiță, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare. Alte surse au confirmat faptul că mai multe persoane care urmau să zboare joi și vineri la Belgrad pentru petrecerea fugarului ar fi rămas în țară din cauza anchetelor. Sebastian Ghiță, care împlinește azi 45 de ani, se află în Serbia din decembrie 2016, când a fugit din țară pentru a scăpa de arest.

Parchetul European a anunțat, joi, că are în curs două anchete privind o presupusă fraudă de 15 milioane de euro. 38 de percheziții domiciliare au fost efectuate la 7 noiembrie 2023, se arată într-un comunicat al instituției.

Perchezițiile au fost efectuate în mai multe locații din România, inclusiv în București, Ploiești, Cluj și în județul Ialomița. De asemenea, au fost efectuate măsuri de investigație în Cipru, Cehia și Malta, precum și în Monaco și Statele Unite, prin cooperare internațională.

În cauză sunt vizate șase proiecte IT finanțate de UE, pentru dezvoltarea de soluții software inovatoare.

Firma suspecta principala e Cymbiot Solutions, au declarat pentru G4Media.ro surse apropiate anchetei. Unic acționar și administrator e Vasile Alin Cătălin.

Potrivit unui articol publicat de Profit.ro în 2017, Compania israeliană CymbIoT, furnizor de produse IT care procesează pentru companii date furnizate de diverși senzori, a intrat pe piața din România, pentru supravegherea operațiunilor locale fiind recrutat generalul Marcel Opriș, fostul șef al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) din ultimii 12 ani, trecut în rezervă în vara acestui an. Compania îl are ca președinte al Consiliului de Administrație pe generalul Giora Eiland, fost președinte al Consiliului Național de Securitate al Israelului și ex-consultant pe teme de securitate al foștilor premieri Ariel Sharon și Ehud Olmert.

Citește mai mult pe site-ul G4 Media

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.