Parchetul General a formulat o cerere de revizuire a hotărârii de achitare a inculpaților trimiși în judecată în „dosarului Gheorghe Ursu” și rejudecarea cazului

Parchetul General a formulat o cerere de revizuire a hotărârii de achitare a inculpaților trimiși în judecată în „dosarului Gheorghe Ursu” și rejudecarea cazului

Joi, 2 noiembrie 2023, Știri Juridice –

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a depus o cerere de revizuire a hotărârii de achitare a inculpaților în dosarul cunoscut sub numele de “Dosarul Ursu”, care au fost trimiși în judecată de către PÎCCJ – Secția parchetelor militare.

Procurorii Secției judiciare din cadrul PÎCCJ au prezentat argumente conform cărora această cerere se bazează pe informații și fapte care nu erau cunoscute la momentul soluționării cauzei. Mai precis, în lunile septembrie și octombrie 2023, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a furnizat PÎCCJ documente care conțin informații și date, însoțite de detalii tehnice considerate esențiale pentru înțelegerea contextului, referitoare la aspecte care nu au fost luate în considerare inițial. Aceste documente atestă represiunea exercitată de Securitate și confirmă calitatea de disident a victimei, Gheorghe Ursu.

În vederea investigării obiective și competente a realităților regimului comunist, în special în ceea ce privește funcționarea aparatului său de represiune și a celorlalte instituții ale regimului, PÎCCJ a beneficiat de sprijinul științific al Academiei Române, prin intermediul Institutului de Istorie “Nicolae Iorga”, și al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER). În luna octombrie 2023, IICCMER, în colaborare cu Institutul de Istorie “Nicolae Iorga”, a furnizat un material documentar detaliat, însoțit de un rezumat referitor la cazurile și încălcările drepturilor omului în România în perioada 1980-1989.

Cererea de revizuire subliniază faptul că noile informații și circumstanțe dezvăluite de aceste materiale susțin o situație de fapt complet diferită față de cea luată în considerare de instanță inițial și reflectă adevărul istoric. Acestea arată că represiunea a fost o caracteristică persistentă a regimului comunist, iar conflictul dintre societate și regim a constituit o constantă. Regimul a continuat să impună politici restrictive, interzicând orice formă de manifestare publică pe care o percepea ca o amenințare la adresa stabilității sale și a mascat represiunea politică prin intermediul anchetelor penale conduse de Miliție, utilizându-le drept paravan pentru acțiunile sale de poliție politică.

În legătură cu cazul specific al lui Gheorghe Ursu, noile documente dezvăluie în mod clar faptul că acesta era considerat un opozant politic, iar acțiunile sale erau clasificate drept manifestări grave de opoziție față de regimul dictatorial condus de Nicolae Ceaușescu.

Pe baza acestor dovezi, procurorii au concluzionat că există informații și circumstanțe noi care nu au fost luate în considerare la momentul soluționării cauzei și care ar putea duce la o decizie judiciară opusă celei pronunțate inițial. Prin urmare, aceștia au solicitat Curții de Apel București să admită cererea de revizuire, să anuleze hotărârea contestată și, în urma unui nou proces, să condamne doi dintre inculpați, precum și să încheie procesul penal în cazul celui de-al treilea inculpat (care a decedat pe durata judecății) pentru acuzația de tratamente neomenoase.

Comunicatul Parchetului General din 1 noiembrie 2023 poate fi citit aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.