Mesajul Președintelui UNBR de Ziua Avocatului Român

Mesajul Președintelui UNBR de Ziua Avocatului Român

Miercuri, 24 iunie 2020, Știri juridice –

Dragi colegi avocați,

S-au produs atât de multe schimbări în ultimele câteva luni, încât simțim cu toții că ne aflăm la porțile unei lumi noi. Aceste porți ne sunt larg deschise și este bine să intrăm cu pasul ferm și curajos. Profesia noastră cere îndrăzneală și noi, avocații, cunoaștem acest sentiment. Dar avem și simțul rezervei profesionale. Cumva știm că nimic nou nu poate dura fără istorie și tradiții.

Sărbătorim împreună, anul acesta, ziua avocatului român odată cu aniversarea a 30 de ani de la declararea principiilor fundamentale privind rolul barourilor, la Congresul de la Havana. Acestea, ca și principiile fundamentale ale profesiei, trebuie să le purtăm asupra noastră atunci când pășim într-o altă lume.

În discursul de 24 Iunie de anul trecut spuneam că dacă vom sta bine peste un an sau în anii ce urmează, aceasta va fi măsura confraternității noastre. Că urmează provocări majore în ce privește autoreglementarea profesiei, identitatea profesională și pregătirea profesională pentru o justiție digitalizată, care se mută tot mai mult spre mediul online, atât ca mijloc de soluționare a conflictelor, cât și ca platformă de ofertă a serviciilor juridice. Că tehnologia determină o traiectorie ireversibilă a profesiei spre mediul virtual și nu mai putem gândi organizarea și funcționarea avocaturii exclusiv după criteriile clasice. Nu mă așteptam atunci ca toate acestea să devină un must have atât de curând, atât de brusc. Mă așteptam să fie un proces mai lung. Nu va fi, și trebuie să înțelegem asta. Trebuie să ne folosim toate resursele pentru a ne adapta rapid noilor cerințe. Este necesar să facem din formele de exercitare a profesiei organizații puternice și flexibile, indiferent de mărimea lor. Pentru aceasta, generațiile mai vechi și mai noi din interiorul profesiei trebuie să meargă în aceeași linie, nu în tandem. Mai tinerii noștri colegi sunt o resursă de valoare într-o eră digitală, inclusiv în procesul de definire a problemelor și de luare a deciziilor. Ei pot asigura flexibilitate și inovare, în timp ce generația din spate aduce reziliență și stabilitate în același proces de evoluție unitară.

Să nu ne amăgim că energiile care au fost puse în mișcare din nevoia unui răspuns imediat la pandemie vor secătui. Ele vor schimba în continuare sistemul și profesiile juridice. S-au produs mari transformări la nivelul instanțelor. Până nu demult supraaglomerate, fără timpul și resursele necesare de a se reorganiza, pandemia le-a oferit posibilitatea unui restart. Odată reluată activitatea, instanțele au fost forțate să ia măsuri urgente pentru funcționare, să adopte tehnologii moderne și să implementeze un sistem mai eficient de lucru. Demersul nostru ante-pandemie privind programarea cauzelor pe intervale orare a fost binevenit în acest nou context.

În continuare, vom încerca să introducem schimbările necesare pentru ca timpul avocatului să-i poată aparține sieși și clientului. Criza globală generată de COVID-19 a afectat toate domeniile profesionale, iar avocatura nu face excepție. Toate eforturile UNBR au fost orientate, în această perioadă, pentru limitarea efectelor prin măsuri administrative și legislative, pentru protecția libertății și demnității avocatului. Majoritatea solicitărilor făcute către Guvernul României și către Parlament privind includerea avocaților în măsurile de sprijin economic au produs efecte. O sinteză a acestor măsuri poate fi găsită pe website-ul UNBR și în newsletter-ul UNBR Info, lansat ca suport de comunicare și informare pentru avocați.

Totuși, situația multor avocați este încă delicată. Raportul CCBE de luna trecută arată că un sfert dintre avocații europeni sunt grav afectați de pandemie. În ceea ce ne privește, la acest moment știm că un procent similar de aproximativ 25% dintre avocați au apelat la indemnizația compensatorie pentru întreruperea activității. Este de așteptat că cererea de servicii juridice post pandemie va crește, inclusiv în cazul unor domenii de nișă, foarte specializate, diferite de mai uzualele cazuri de insolvență, restructurare sau dreptul muncii – prezente în orice criză economică. Dar trebuie să ne așteptăm și că această explozie privind cererile de consultanță legală nu va fi numai în beneficiul avocaților.

Analiza pe care am realizat-o în această perioadă arată că s-au înmulțit firmele care oferă în mod ilegal consultanță juridică în mediul online. Linia de acțiune pe care am anunțat-o în perioada stării de urgență, când am declarat toleranță zero față de practicarea fără drept a profesiei de avocat în mediul online, este în curs și confirmă preocuparea pe care o avem pentru răspunsuri realiste și sustenabile. În același timp, este momentul să ne gândim la noi reguli pentru a face sectorul legal mai divers, dar mai sigur și mai stabil, în același timp. Trebuie să ne gândim și la nevoile suplimentare de reglementare legală a modului de utilizare a tehnologiei.

Este un fapt că avocații, cabinetele, marile societăți care foloseau dinainte de criză metode de lucru online au avut mai puțin de suferit. Învățăm din asta că tehnologia este un instrument puternic ce trebuie să ne devină familiar încă de la început, din școală. Mă refer aici la inovații în maniera de predare în facultățile de drept și INPPA, inclusiv la o serie de discipline (chiar și opționale) noi, din domeniul IT, project management și leadership.

În final, ne este clar tuturor că putem reuși mai bine împreună, în spiritul confraternității profesionale. În colaborare, întrajutorare și respect. Suntem în stare de alertă acum, dar când oare nu am fost, ca avocați? Urgența ne este de asemenea, familiară. Poate ați observat că această zi a tuturor avocaților români, pe care îi sărbătorim în 24 Iunie, este foarte aproape de solstițiul de vară. Ca un dar, acesta ne oferă ziua cea mai lungă din an. Și ca o speranță, ne așază înainte multe zile lungi și însorite. Anul acesta am început cu o mică eclipsă de Soare. Privind-o, ne dorim să nu ne fi întunecat, și să fi înțeles că dreptul este fragil, dar etern.

Av. dr. Traian C. Briciu

Președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.