Schimbări majore în justiție: Instanța trebuie să pronunțe decizia în procesele penale odată cu motivarea, în cel mult 120 de zile

Schimbări majore în justiție: Instanța trebuie să pronunțe decizia în procesele penale odată cu motivarea, în cel mult 120 de zile

Miercuri, 12 mai 2021, Hotnews

Legea care modifică Codul de procedură penală și care prevede că termenul maxim în care instanțele sunt obligate să pronunțe deciziile în procesele penale este de maximum 120 de zile de la finalizarea dezbaterilor a fost promulgată miercuri de către președintele Klaus Iohannis. O prevedere importantă, adoptată de Parlament după decizia Curții Constituționale, este că motivarea deciziei trebuie să fie publicată în ziua pronunțării.

Potrivit Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a Legii pentru modificarea şi completarea Legii 135/2010 privind Codul de procedură penală.

Actul normativ a fost adoptat luni de către Camera Deputaților, după ce Curtea Constituțională a stabilit în 7 aprilie ca deciziile instanței să fie pronunțate odată cu motivarea. Decizia CCR a stârnit o furtună în sistemul judiciar.

Acum, motivarea deciziei instanței în procesele penale trebuie redactată într-un un termen de 30 de zile de la pronunțarea deciziei, termen care poate fi prelungit succesiv până la un total de 90 de zile, potrivit Legii 304. În realitate, s-a ajuns la situații în care sentințele au fost motivate de către instanță și după un an de la pronunțarea lor.

Legea a fost inițiată de către USR-PLUS și PNL, iar forma inițială prevedea ca termenul maxim pentru motivarea hotărârilor judecătorești să fie de 90 de zile. Forma inițială a fost contestată de către magistrați, care au susținut că termenul de 90 de zile este mult prea strâns pentru motivarea hotărârilor judecătorești.

Actul normativ promulgat de către șeful statului prevede un termen inițial de 60 de zile, care în “cazuri temeinic justificate” poate fi prelungit succesiv până la 120 de zile. De asemenea, reglementează şi situaţiile în care judecători membri ai completului sunt împiedicaţi – de exemplu, prin pensionare – să semneze motivarea hotărârii. Consultă aici forma integrală a legii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.