Ultima tentativă de a le băga în pușcărie pe Udrea și Ioana Băsescu, pe rolul Înaltei Curți

Ultima tentativă de a le băga în pușcărie pe Udrea și Ioana Băsescu, pe rolul Înaltei Curți

Marți, 5 septembrie 2023, Jurnalul Național

Calea extraordinară de atac a procurorilor DNA împotriva deciziei Înaltei Curți, din iulie, când a fost încetat procesul penal față de Ioana Băsescu și de Elena Udrea, judecate în procesul privind fraudele financiare și actele de corupție din timpul campaniei electorale prezidențiale din anul 2009, a intrat, oficial, în linie dreaptă. Recursul în casație a fost înregistrat, la ÎCCJ, în 31 august 2023, cauza fiind încă în fază de filtru.

Procurorii speră să întoarcă soarta acestui proces, după o decizie a CJUE care, în anumite interpretări, ar da frâu liber judecătorilor din România să ignore deciziile obligatorii ale CCR și chiar ale instanței supreme în legătură cu prescripția răspunderii penale. Elena Udrea a primit, la fond, în acest dosar, o condamnare de 8 ani de închisoare, iar Ioana Băsescu, cinci ani cu executare. În timp ce DNA cere, practic, o decizie de încarcerare a celor două, fiica fostului președinte Traian Băsescu face, pentru prima dată în ultimii cinci ani, profit de pe urma firmei de consultanță pe care o deține împreună cu soțul ei, avocatul Radu Petru Pricop. Compania a înregistrat, în 2022, un profit de aproape 330.000 de lei, având încasări de peste 1 milion de lei. Din 2017 și până în 2020, această firmă a avut zero cifră de afaceri și venituri încasate, înregistrând numai pierderi.

Înalta Curte de Casație și Justiție a înregistrat, oficial, recursul în casație formulat de către Direcția Națională Anticorupție împotriva deciziei definitive, din luna iulie a acestui an, prin care a fost încetat procesul penal, pe motiv de prescripție a răspunderii penale, a Elenei Udrea și a Ioanei Băsescu, în dosarul privind fraudele financiare din timpul campaniei electorale prezidențiale a lui Traian Băsescu, din anul 2009.

Citește restul articolului pe site-ul Jurnalul Național

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.